Șocant: Un mercenar Wagner a fost omorât cu barosul de ruși, după ce s-a predat Ucrainei

Șocant: Un mercenar Wagner a fost omorât cu barosul de ruși, după ce s-a predat Ucrainei

Un fost deținut recrutat de grupul Wagner, care s-a predat după ce a ajuns pe frontul din Ucraina, a fost ucis cu sălbăticie de ruși, fiind acuzat de trădare.

Membrii familiei și-au exprimat „oroarea” față de execuția sa, după ce a apărut o înregistrare video care arăta că a fost lovit în mod repetat cu un baros, scrie The Guardian.

Imaginile cu uciderea lui Evgeni Nujin au fost postate pe canalul Telegram al grupului Wagner. El stă cu capul lipit de un zid de cărămidă, în timp ce un bărbat îmbrăcat în haine de luptă îl lovește cu un baros.

ADVERTISING

Nujin, în vârstă de 55 de ani, ispășea o pedeapsă de 24 de ani de închisoare pentru o crimă pe care a comis-o în 1999, când a fost eliberat în iulie și înrolat în grupul Wagner.

După ce s-a predat forțelor ucrainene în septembrie, Nujin a acordat o serie de interviuri, în care a spus că s-a alăturat grupului Wagner pentru a ieși din închisoare.

El a criticat, de asemenea, conducerea rusă și și-a exprimat dorința de a se alătura forțelor ucrainene și de a lupta împotriva Moscovei.

Ilia Nujin, fiul lui Evgeny, a confirmat luni pentru The Guardian că bărbatul din videoclip era tatăl său, dar a refuzat să facă alte comentarii, invocând „motive de securitate”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Într-un interviu acordat grupului rus pentru drepturile omului Gulagu.net, Ilia a spus că familia sa a aflat de moartea tatălui de pe Telegram.

„Toată familia noastră a plâns la vizionarea videoclipului. A fost ucis ca un animal”, a relatat Ilia.

Nu este însă clar cine se află în spatele înregistrării video și nici cum ar fi ajuns Evgeni înapoi în Rusia.

Rapoarte neconfirmate spun că el a făcut parte dintr-un schimb recent de prizonieri ruso-ucraineni, știri care au generat îngrijorări în rândul grupurilor pentru drepturile omului.

ADVERTISING

„Sunt multe întrebări și sper să avem niște răspunsuri. Ucraina avea o responsabilitate față de Evgeni și nu ar fi trebuit să fie inclus în schimbul de prizonieri, având în vedere pericolele cu care se confrunta în Rusia”, a declarat pentru The Guardian Vladimir Osechkin, șeful Gulagu.net.

Osechkin a spus că toate detaliile indică implicarea grupului Wagner în crimă și intenționează să trimită o cerere autorităților ruse pentru a deschide un dosar penal.

„Wagner nu ar fi putut să comită această execuție medievală fără aprobarea serviciilor de securitate ruse”, a spus Osechkin.

Finanțatorul grupului, Evgheni Prigojin, a recunoscut că a aprobat uciderea lui Evgeni, numindu-l „trădător”. „Nujin și-a trădat poporul, și-a trădat camarazii și a trădat conștient”, a spus el.

Grupul Wagner a fost acuzat în mod repetat de crime de război și abuzuri ale drepturilor omului, inclusiv de torturarea și uciderea prizonierilor în Siria, unde a luptat alături de armata rusă și de guvernul lui Bashar al-Assad.

Kremlinul a încercat luni să se distanțeze de înregistrarea video, care a fost dezbătută pe larg pe rețelele de socializare ruse, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, spunând că „nu este treaba noastră”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇