Prigozin, proprietarul armatei Wagner Group, a pornit războiul cu Putin

Ultimele evenimente din Moscova arată că regimul se fisurează în toate direcțiile. Foștii aliați au devenit inamici în urma înfrângerilor suferite de trupele ruse în Ucraina. Se fac arestări, noi înțelegeri și poziționări, fiind vizibil că liderul de la Kremlin pierde influență și putere pe zi ce trece.
Prigozin, proprietarul armatei Wagner Group, a pornit războiul cu Putin
  • Arestarea unui blogger rus de către forțele speciale ale președintelui e primul capitol dintr-un conflict ce ar putea duce la prăbușirea regimului de la Moscova.
  • Prigozin, prin intermediul blogurilor pe care le controlează, a pornit o campanie împotriva oficialilor din jurul lui Putin.
  • O revoltă a recruților din gara Belgorod provoacă îngrijorare la Moscova și-l determină pe Putin să-și atace vechiul aliat.

Într-o parcare subterană întunecată, trei bărbați, îmbrăcați în haine militare și înarmați până în dinți, culcă la pământ un civil, îi pun mâinile la ceafă și-l încătușează.

Din spate vine un civil care strânge de pe jos un laptop și două telefoane mobile, iar apoi dă un mesaj.

Întreaga operațiune a fost filmată și postată pe un canal de Telegram de către Alexander Kunștein, secretar adjunct în Consiliul General al Partidului Rusia Unită, formațiune politică inventată de Putin.

ADVERTISING

Cel arestat este Alexei Slobodeniuk, angajat al grupului media Patriot, aflat în proprietatea lui Evgheni Prigozin, cel care a fondat și armata privată Grupul Wagner.

Alexei Slobodeniuk coordona mai multe bloguri militare pe platforma socială Telegram. 

Cele mai importante erau “Release Z Kraken”, 282.000 de abonați, și “Skaner”, 150.000 de abonați. 

Slobodeniuk “a criticat mai mulți oficiali și militari dintre care cei mai proeminenți au fost ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, președintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin și purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov”, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului.

“Autoritățile ruse l-au reținut pe Slobodeniuk sub acuzația de fraudă. Arestarea sa sugerează că Putin încearcă să stabilească limite pentru criticarea publică a oficialilor”, se precizează în documentul citat.

Tensiuni care nu mai pot fi ascunse

Bloggerul a fost arestat de reprezentanți ai Rosvgardia, armata creată de Putin, care i se subordonează în totalitate. FSB-ul, conform primelor indicii, nu a fost implicat în operațiune.

Arestarea lui Slobodeniuk confirmă faptul că între Evgheni Prigozin și președintele Rusiei au apărut tensiuni care nu mai pot fi ascunse.

În urmă cu câteva zile, miliardarul a făcut o declarație publică în care admite că el a creat Wagner Group în 2014, același an în care Rusia anexează Crimeea și se formează forțele separatiste din estul Ucrainei.

„Am curățat singur armele vechi, am făcut singur rost de veste antiglonț și am găsit specialiști care să mă ajute. Din acel moment, la 1 mai 2014, s-a născut un grup de patrioți, care ulterior a devenit Batalionul Wagner. Sunt mândru că am putut să protejez interesele țării”, a scris Prigozin  pe pagina oficială de pe platforma online VKontakte, Facebook-ul rusesc, a companiei sale Concord. 

În urmă cu zece zile, atunci când a fost făcută postarea, elementul de noutate era că Prigozin recunoaște pentru prima dată că e proprietarul Wagner Group.

Dar după întâmplările din ultimele zile, ieșirea publică are acum mult mai multe semnificații:

  • A fost un mesaj pentru Vladimir Putin;
  • Îi amintea că a creat armata în 2014 când acesta avea nevoie de soldați fără stindard pentru a lupta în zonele separatiste din estul Ucrainei;
  • A mai transmis faptul că Wagner Group a fost folosit pentru a apăra interesele liderului de la Kremlin;
  • A fost și un mesaj de amenințare la adresa lui Putin prin care-i spune că are o armată de mercenari la dispoziție;

Goana după aliați

Prigozin, prin intermediul blogurilor pe care le controlează, a pornit o campanie împotriva oficialilor din jurul lui Putin: Serghei Șoigu, ministrul Apărării, Serghei Lavrov, ministrul de Externe și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În urma înfrângerii din Liman, o localitate strategică de pe frontul de est, pierdută de ruși, mai multe critici au fost lansate asupra celor trei atât în mediul online, cât și la posturi de televiziune.

Arestarea lui Slobodeniuk e un răspuns dat de Putin la atacurile lui Prigozin, dar și o oficializare a tensiunilor dintre cei doi.

În acest moment, la Moscova e o cursă între Prigozin și Putin pentru a-și face cât mai mulți aliați. 

În data de 5 septembrie, președintele Rusiei îl promovează pe Ramzan Kadîrov la gradul de general-colonel pentru a bloca o alianță între Prigozin și liderul cecen.

Din aceste mișcări se observă că marea teamă a lui Putin e să nu se formeze o opoziție armată la adresa sa. O asociere între Grupul Wagner și batalioanele cecene ar reprezenta o amenințare existențială pentru liderul de la Kremlin.

Revolta soldaților din gara Belgorod

Decizia lui Putin de a-l ataca pe Prigozin a fost determinată de revolta filmată a militarilor din gara Belgorod, oraș de graniță din Rusia.

Câteva zeci de noi recruți s-au dat jos din trenurile care-i duceau înspre frontul din Ucraina și-au început să strige împotriva conducerii militare, să spună că armele sunt vechi și nefuncționale, că hainele sunt subțiri și n-au primit mâncare.

Clipul, postat pe rețelele sociale din Rusia, a creat multă vâlvă și reacții din partea opiniei publice. Conform unor surse, Putin crede că Prigozin a fost în spatele protestului, a filmării și a distribuirii lui.

După ultimele evenimente, cei mai influenți oameni din Rusia sunt cei care dispun de armate, adică Putin, Kadîrov și Prigozin. Primul și ultimul se află deja într-un conflict deschis.

Evgheni Prigozin este un oligarh care s-a aflat multă vreme în cercul de apropiați ai președintelui rus.

Miliardarul era omul care făcea treburile murdare ale regimului. Este cel care a construit programul de troli cu care a declanșat operațiuni de propagandă și amestec în alegerile din SUA și din statele europene, a coordonat operațiuni de urmărire și eliminare a disidenților ruși din străinătate, dar și operațiuni militare în Ucraina, Siria și Libia.

Prigozin, 61 de ani, supranumit și bucătarul lui Putin, s-a îmbogățit atunci când compania sa de catering alimentar a primit exclusivitate pentru un program guvernamental de livrare a alimentelor în școlile din Rusia, un fel de “cornul și laptele”.

Astfel, din buget s-au drenat sute de milioane de euro anual, bani care au fost folosiți pentru finanțarea operațiunile ilegale ale regimului rus.

În septembrie, cu puține zile înainte ca Putin să decreteze mobilizarea parțială, Prigozin face un tur prin închisorile din Rusia unde recrutează prizonieri pentru Wagner Group.

Atunci, el spunea că recrutările au ca scop întărirea batalioanelor ruse din Ucraina, acum, au și o altă semnificație. Prigozin își întărea propria armată ca să fie pregătit în cazul unei confruntări cu fostul său patron.

Pe zi ce trece, tensiunile din interiorul Rusiei sunt tot mai mari. Evenimentele pot lua o turnură neașteptată și dramatică în orice moment. Aparențele nu mai pot fi salvate, iar președintele Rusiei are acum și opozanți de aceeași teapă cu el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇