„Bucătarul lui Putin” recunoaște că el a înfiinţat grupul de mercenari Wagner. Până acum dădea în judecată pe oricine spunea asta

„Bucătarul lui Putin” recunoaște că el a înfiinţat grupul de mercenari Wagner. Până acum dădea în judecată pe oricine spunea asta

Omul de afaceri rus, Evgheni Prigojin, apropiat al Kremlinului cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, a recunoscut că el a înfiinţat grupul de mercenari Wagner, în 2014, când „a început genocidul populației ruse din Donbas”.

Declarația lui Prigojin a fost publicată de serviciul de presă al companiei Concord, care îi aparține, ca răspuns la o solicitare din partea publicației Notebook, potrivit Meduza.io.

Prigojin a spus că în 2014, împreună cu mulți alți oameni de afaceri, s-a dus la terenurile de antrenament unde se aflau „cazaci” (grup multietnic, în majoritate de origine slavă - n.red) și „a încercat să dea bani” pentru a „recruta un grup care să meargă în Ucraina să-i protejeze pe ruși”. Apoi a decis să formeze un grup pe cont propriu.

ADVERTISING

Prigojin spune că a zburat la unul dintre terenurile de antrenament, a curățat armele vechi, și a găsit „specialiști” care să îl ajute. Din acel moment, afirmă omul de afaceri, la 1 mai 2014, s-a născut un grup de patrioți, care a căpătat ulterior numele „Wagner”.

„Doar datorită curajului lor, eliberarea multor alte teritorii a devenit posibilă, iar soarta republicilor Lugansk și Donețk s-a schimbat radical”, a declarat el.

Potrivit omului de afaceri, luptătorii Wagner, care nu știau decât să „lupte” și să-i protejeze pe cei defavorizați, „s-au aflat întotdeauna într-o poziție precară”. Potrivit acestuia, în ultimii opt ani, toți au încercat să arunce cu noroi asupra grupului, dar și asupra sa, iar „jurnaliştii curioși” au căutat doar informații negative.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Prigojin spune că este mândru că „a reușit să apere dreptul luptătorilor Wagner de a proteja interesele țării lor”. El i-a numit pe membrii grupului „eroi” care au apărat „poporul sirian și alte popoare din țările arabe”, precum și „africanii și latino-americanii săraci” și „au devenit unul dintre stâlpii patriei noastre”.

Întrebat de jurnaliști de ce a negat anterior legătura cu grupul, iar acum își recunoaște implicarea, omul de afaceri a spus: ”Multă vreme am evitat loviturile multor adversari cu un singur scop principal: ca să nu-i pun în pericol pe cei care stau la baza patriotismului rus”.

ADVERTISING

Anterior, Evgheni Prigojin a negat orice implicare în grupul Wagner și a dat în judecată jurnaliştii care au afirmat aceste lucruri. În iulie 2022, în urma publicării de către Meduza a unei anchete asupra mercenarilor ruși din Ucraina, Prigojin a cerut deschiderea procedurilor penale împotriva autoarei anchetei, Lilia Yapparova, și a directorului editorial al Meduza, Tatyana Yershova.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇