Grupul de mercenari Wagner a rămas fără luptători în Ucraina și încearcă să recruteze infractori

Grupul de mercenari Wagner a rămas fără luptători în Ucraina și încearcă să recruteze infractori

Grupul de mercenari Wagner, companie militară privată rusă, încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori condamnaţi pentru a lua parte la războiul Rusiei din Ucraina, dar mulţi refuză să se alăture, a declarat luni un înalt oficial al apărării americane.

„Informaţiile noastre indică faptul că Wagner suferă pierderi mari în Ucraina, în special şi în mod deloc surprinzător în rândul luptătorilor tineri şi fără experienţă”, a declarat oficialul american, sub protecţia anonimatului, pentru Reuters.

ADVERTISING

Uniunea Europeană a impus sancţiuni Grupului Wagner, pe care îl acuză de operaţiuni clandestine în numele Kremlinului.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că grupul nu reprezintă statul rus, iar contractorii militari privaţi au dreptul de a lucra oriunde în lume atât timp cât nu încalcă legea rusă.

Oficialul american a făcut referire la clipuri video recente care circulă pe reţelele de socializare în care pare că Evgheni Prigojin (despre care Trezoreria americană şi Uniunea Europeană susţin că are legătură cu Grupul Wagner) încearcă să recruteze prizonieri.

ADVERTISING

În aceste clipuri Prigojin pare să încerce să recruteze prizonieri ruşi, dar şi tadjici, belaruşi şi armeni. Reuters nu a verificat independent aceste clipuri video difuzate de reţelele sociale.

Mercenarii Wagner au fost acuzaţi de organizaţiile pentru drepturile omului şi de guvernul ucrainean că au comis crime de război în Siria şi în estul Ucrainei începând cu 2014.

În luna iulie, serviciile de informaţiile militare britanice au declarat că Rusia a folosit luptătorii Wagner pentru a-şi consolida forţele din prima linie în conflictul din Ucraina.

ADVERTISING

Rusia a suferit între 70.000 şi 80.000 de victime, ucise sau rănite, de la începerea invaziei sale în Ucraina în luna februarie, a declarat Pentagonul luna trecută.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇