- În data de 17 mai, luptătorii din Azovstal se predau în anumite condiții și sub garanțiile oferite de ONU și Crucea Roșie Internațională.
- Uciderea prizonierilor de război încalcă flagrant regulile stabilite de Convenția de la Geneva.
- Directoratul de Informații din Ucraina a anunțat că atacul asupra închisorii a fost efectuat de Wagner Group.
- Fondatorul și proprietarul Wagner Group e Evgheni Prigozin, un miliardar apropiat de Vladimir Putin.
În dimineața zilei de 29 iulie, mai multe proiectile au fost lansate asupra coloniei penitenciare din Olenivka, la sud-vest de Doneţk, acolo unde se aflau câteva sute de prizonieri de război ucraineni.
În urma atacului, cel puțin 53 dintre ei și-au pierdut viața, iar 75 au fost grav răniți.
În barăci erau și câteva zeci de militari din Batalionul Azov care au luptat în Mariupol.
Atacul nu are nicio explicație militară, iar în primele ore după desfășurarea lui, oficialii ruși au acuzat forțele ucrainene, spunând că acestea au tras cu proiectile de pe sistemele de artilerie HIMARS.
Uciderea prizonierilor de război încalcă flagrant regulile stabilite de Convenția de la Geneva și protocoalele ulterioare care formează cadrul dreptului umanitar.
Rusia e semnatară a convenției alături de alte 192 de state. În urmă cu trei ani, Vladimir Putin a revocat printr-un decret un protocol care prevedea protecția victimelor conflictelor internaționale, ceea ce arată că Moscova începuse deja pregătirile de război.
Națiunile Unite au declanșat o anchetă, chiar la cererea Moscovei, dar autoritățile ruse nu i-au lăsat pe inspectorii organizației să intre în penitenciar.
Familiile din Ucraina ale celor închiși încearcă să afle informații despre ce s-a întâmplat, dar rușii refuză orice formă de comunicare.
“Ministerul Apărării din Rusia a invitat oficial experți ai Națiunilor Unite și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) să investigheze atacul de la închisoarea Olenivka din 29 iulie. Cu toate acestea, Crucea Roșie a declarat că nu a primit acces în închisoare. Vicepremierul ucrainean Irina Veresciuk a mai remarcat că autoritățile ruse nu au răspuns solicitărilor ucrainene de returnare a trupurilor neînsuflețite ale prizonierilor de război decedați”, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului, în legătură cu tragicul eveniment.
Ambasada Rusiei din Londra: Membrii Batalionului Azov merită executați
În barăcile închisorii se aflau mulți luptători ucraineni care au rezistat în combinatul Azovstal, din apropiere de Mariupol.
În data de 17 mai, în urma negocierilor dintre partea ucraineană și partea rusă, luptătorii din Azovstal se predau în anumite condiții și sub garanțiile oferite de ONU și Crucea Roșie Internațională că vor fi tratați conform Convenției de la Geneva.
Mulți dintre cei care s-au predat au fost duși în tabăra de detenție de la Olenivka, aflată între Mariupol și Doneţk.
Directoratul de Informații din Ucraina, principalul serviciu secret al țării, a anunțat că atacul asupra închisorii a fost efectuat de Wagner Group, compania militară privată, creată de Evgheni Prigozin, un miliardar rus, susținător al lui Putin.
Wagner Group a fost implicată în operațiunile militare din Ucraina încă din primele săptămâni ale războiului. Acum acționează pe frontul de est și are multe responsabilități, atât ofensive cât și de infiltrare în spatele frontului.
“Exploziile de la Olenivka sunt o provocare deliberată și un act de terorism incontestabil din partea forțelor de ocupație. Potrivit informațiilor disponibile, acestea au fost efectuate de mercenari ai companiei militare private a Grupului Wagner, sub comanda personală a proprietarului Evgheni Prigozin. Organizarea și executarea atacului terorist nu a fost convenită cu conducerea Ministerului Apărării al Federației Ruse”, se arată în comunicatul oficial al Directoratului de Informații din Ucraina.
Din această poziție oficială de la Kiev reiese că atacul asupra închisorii e, mai degrabă, o răzbunare personală a lui Putin, realizată prin intermediul Wagner Group, fără a implica armata, ca urmare a umilinței suferite în lunga bătălie de la Azovstal.
Serviciile secrete ucrainene anunță că e vorba și de o deturnare de fonduri publice alocate de Guvern pentru îngrijirea prizonierilor de război, iar Ministerul Apărării din Rusia urma să facă o inspecție la tabăra de detenție în data de 1 august.
Bombardarea închisorii e un nou gest de lașitate a forțelor ruse care, pe întreaga perioadă a confruntării, au încălcat toate reglementările internaționale și au făcut tot posibilul să răspândească teroarea atât printre militarii ucraineni, cât și printre civili.
Conform unui raport realizat de serviciile de informații de la Kiev și citat de Pentagon, forțele ruse au ridicat în jur de 18 lagăre de filtrare în care aduc civili pe care-i anchetează și îi asimilează forțat.
Ambasada Rusiei din Marea Britanie, la scurt după atacarea închisorii, a postat un mesaj pe rețelele sociale în care spunea că: “Membrii Batalionului Azov merită executați, dar nu printr-o explozie, ci prin spânzurare, pentru că ei nu sunt soldați adevărați. Ei merită o moarte umilitoare”.
Cine sunt omuleții verzi?
Wagner Group reprezintă cea mai importantă platformă militară prin care Vladimir Putin își menține puterea și încearcă să modeleze o nouă ordine globală.
“Contractorii ruși de securitate militară privată sunt jucători esențiali în războaiele proxy în curs de desfășurare în Orientul Mijlociu și la periferia acestuia”, se arată într-o analiză a Wagner Group realizată de Fundația New America.
“Contractorii oferă informații pentru viitoare ținte, instruire militară, sprijin logistic, protecția infrastructurii și susținere pentru milițiile și grupurile paramilitare aflate în puncte cheie din întreaga lume, inclusiv în Ucraina, Siria și Libia. Operațiunile lor secrete sunt, de asemenea, esențiale în modelarea strategiei Rusiei pentru managementul escaladării presiunii în relațiile cu adversari și aliați”, se arată în studiul citat.
Wagner Group a fost creat în anul 2014, în timpul primului război din Donbas, când Moscova îi susținea în mod neoficial pe separatiști.
“Omuleții verzi”, cum au fost numiți în limbaj popular, sunt soldații fără țară și fără identitate, angajați din toată lumea și care îndeplinesc misiuni ordonate de cei care plătesc. Fondatorul și proprietarul Wagner Group e Evgheni Prigozin, un miliardar apropiat de Vladimir Putin. Armata privată a celor doi nu e recunoscută oficial de nicio structură din Rusia.
Prigozin, supranumit și “bucătarul lui Putin”, s-a îmbogățit primind miliarde de euro de la bugetul Rusiei prin firmele sale de catering pentru a asigura alimente elevilor, un fel de “cornul și laptele” în varianta Kremlinului.
După toate aparențele, Prigozin e un interpus al lui Putin care execută ordinele acestuia.
“Din martie, compania militară privată Wagner Group a operat în estul Ucrainei în coordonare cu armata rusă. Grupului Wagner i s-a atribuit responsabilitatea pentru anumite sectoare ale liniei frontului, într-un mod similar cu unitățile normale ale armatei”, se arată într-o analiză realizată de Ministerul Apărării din Marea Britanie.
“Aceasta este o schimbare semnificativă față de angajarea anterioară a grupului din 2015, când a întreprindea misiuni distincte de activitatea militară obișnuită a Rusiei…”, conform oficialilor britanici.
“Acest nou nivel de integrare subminează și mai mult politica de lungă durată a autorităților de la Moscova de a nega legăturile dintre Wagner și statul rus”, se precizează în analiza citată.
“Rolul grupului s-a schimbat, deoarece armata Rusiei are o lipsă majoră de militari, cu toate acestea, forțele aduse de Wagner sunt, puțin probabil, suficiente pentru a face o diferență semnificativă în traiectoria războiului”, susțin experții militari din Ministerul Britanic al Apărării.