Unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina a fost ucis într-un bombardament. Un oficial zice că a fost țintit

Unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina a fost ucis într-un bombardament. Un oficial zice că a fost țintit

Unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Ucraina, Oleksii Vadaturski, în vârstă de 74 de ani, un magnat al cerealelor, a cărui avere era estimată de către Forbes la 450 de milioane de dolari în 2020, a fost ucis împreună cu soţia sa într-un bombardament rus ”masiv” vizând oraşul Mykolaiv, relatează BBC News.

Casa cuplului a fost atinsă de o rachetă rusească, în noaptea de sâmbătă spre duminică, anunţă oficiali locali.

Vadaturski deţinea Nibulon, o companie implicată în exportul de cereale.

ADVERTISING

El a fost decorat cu titlul de ”Erou al Ucranei”.

Primarul din Mykolaiv, Oleksandr Sanchevici estimează că acesta a fost unul dintre cele mai mari bombardamente vizând oraşul de la începutul războiului. În bombardament au fost avariate un hotel, un complex sportiv, două şcoli, o staţie de alimentare cu carburant şi case.

Mykolaiv se află pe drumul către Odesa, cel mai mare port ucrainean la Marea Neagră, şi a fost bombardat în mod repetat de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.

”Contribuţia” lui Vadaturski ”la la dezvoltarea industriei agricole şi construcţiilor navale a regiunii este de nepreţuit”, declară guvernatorul regiunii, Vitalii Kim.

ADVERTISING

Țintit direct de ruși?

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, acuză Rusia de ţintirea voită a omului de afaceri.

Una dintre rachete a lovit dormitorul acestuia, ceea ce ”nu lasă nicio îndoială” cu privire la faptul că era ghidată, soune Podoliak.

Nibulon a construit numeroase instalaţii de depozitare şi alte infrastructuri în vederea exportului cerealelor.

Ucraina şi Rusia sunt exportatori importanţi de grâu şi alte cereale, iar perturbarea exportului din cauza războiului a condus la scumpiri puternice în întreaga lume.

ADVERTISING

Cele două ţări au semnat săptămâna un acord, mediat de ONU, în Turcia, menit să mai reducă criza alimentară. Acordul de la Istanbul a fost pus sub semnul întrebării după un atac la rușilor asupra portului Odesa, chiar a doua zi după semnarea acordului.

Însă duminică, Turcia a anunţat că o primă navă cu cereale ar urma să plece luni din portul Odesa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇