Avertismentul unui om de știință: În curând, lumea va fi de nerecunoscut

Avertismentul unui om de știință: În curând, lumea va fi de nerecunoscut

Valul de căldură care a pus stăpânire pe mare parte din Europa este doar începutul unei catastrofe climatice inevitabile, atrage atenția un important om de știință britanic.

Am ignorat prea mult timp avertismentele clare care arătau că emisiile tot mai mari de carbon contribuie la încălzirea periculoasă a Pământului. Acum vom plăti prețul sub forma furtunilor, inundațiilor, secetei și a valurilor de căldură care vor depăși manifestările meteorologice extreme din prezent, scrie Bill McGuire, profesor emerit la University College din Londra, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Acesta arată în noua lui carte, "Hothouse Earth", că nu există nicio șansă să evităm criza climatică. Punctul crucial este că acum nu există nicio șansă să evităm o degradare periculoasă și generalizată a climei.

Omenirea a depășit limita maximă și ne putem aștepta la un viitor în care valuri de căldură ucigașe și temperaturi de peste 50 de grade Celsius să devină ceva obișnuit în regiunile tropicale. Verile la latitudini temperate vor fi fierbinți, iar oceanele sunt sortite să devină calde și acide. "Un copil născut în 2020 se va confrunta cu o lume mult mai ostilă decât a bunicilor săi", subliniază McGuire.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acesta contestă opiniile altor experți climatologi care susțin că încă mai avem timp, chiar dacă puțin, pentru a reduce emisiile de carbon cu efect de seră. "Știu o mulțime de oameni care lucrează în știința climei și care una spun în public și alta în privat. În secret, sunt mult mai speriați de viitorul pe care îl înfruntăm, dar nu vor să recunoască în public", arată el.

"Lumea trebuie să știe cât de rea va fi situația înainte de a putea spera că vom începe să gestionăm criza", subliniază profesorul.

De la începutul Revoluției Industriale, când omenirea a început să emită dioxid de carbon în atmosferă, temperaturile globale au crescut cu doar un grad Celsius. La conferința climatică Cop26 de anul trecut, de la Glasgow, s-a stabilit că trebuie făcute eforturi pentru limitarea creșterii temperaturii cu 1,5 grad Celsius, prin reducerea emisiilor de carbon cu 45% până în 2030, însă McGuire nu crede că acest obiectiv poate fi atins.

ADVERTISING

Criza climatică nu mai poate fi evitată, consideră el. În schimb, deși rămâne pesimist, profesorul britanic crede că dacă omenirea se va adapta la o climă mai caldă și va reuși să reducă substanțial emisiile de carbon în următorii ani, viitorul catastrofal pe care el l-a descris ar putea fi evitat.

"E o chemare la arme. Așa că dacă simțiți nevoia să protestați blocând o autostradă sau o rafinărie, faceți-o. Conduceți o mașină electrică sau, mai bine, folosiți transportul public, mergeți pe jos sau cu bicicleta. Treceți la energia verde; mâncați mai puțină carne. Nu mai zburați cu avionul; faceți apel la aleșii voștri pe plan local și național; și folosiți-vă votul cu înțelepciune pentru a pune la putere un guvern care promovează discuțiile despre urgența climatică", recomandă climatologul britanic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇