Clima extremă îmbătrânește la propriu animalele

Clima extremă îmbătrânește la propriu animalele

Un uragan devastator care a afectat Puerto Rico în 2017, când 3.000 de persoane au murit, a afectat inclusiv animalele. Testele efectuate pe macaci au arătat că aceștia au îmbătrânit prematur în urma acestei calamități.

Macacii rhesus sunt cea mai studiată maimuță în știință, deoarece sunt destul de asemănători biologic cu oamenii. După uraganul Maria, probele de sânge recoltate un an mai târziu au arătat modificări semnificative ale sistemului imunitar al maimuțelor, relatează IFL Science.

Folosind tehnologia de secvențiere genomică, cercetătorii au descoperit că până la 4% din genele maimuțelor prezentau modificări.

ADVERTISING

De menționat e că primatele din centrul de conservare de pe insula Cayo Santiago, lângă Puerto Rico, erau monitorizate din 2014. La un an după uragan, s-a descoperit că acestea prezentau semne că îmbătrâniseră prematur cu aproximativ doi ani, ceea ce, în anii noștri, este echivalent cu 7-8 ani.

Există însă și o parte bună, a declarat Marina Watowich, autor principal al lucrării: nu toate primatele au fost afectate în aceeași măsură.

„Nu este totul sau nimic, ca și cum fiecare animal a fost afectat negativ după furtună”, a mai spus omul de știință.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cele mai mari schimbări au fost observate în ceea ce privește sistemul imunitar, observându-se o creștere a genelor asociate cu răspunsurile inflamatorii, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Studii anterioare au arătat că, în cazul oamenilor, supraviețuirea unui eveniment extrem poate duce la inflamații cronice și declanșarea timpurie a unor boli legate de vârstă, așa cum sunt cele de inimă. Oamenii de știință cred că și în cazul animalelor se întâmplă la fel. Rămâne de văzut cum unele reușesc să treacă evenimentele traumatizante neafectate în acest fel.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇