Grupul Wagner recrutează din trupele speciale afgane, antrenate de americani: Mai bine pe front în Ucraina decât în mâinile talibanilor

Grupul Wagner recrutează din trupele speciale afgane, antrenate de americani: Mai bine pe front în Ucraina decât în mâinile talibanilor

Rusia caută să atragă mii de foști membri ai unităților de elită ale armatei afgane care s-au refugiat în Iran după retragerea americanilor pentru a nu fi capturați de talibani.

Soldații din trupele de comando ale armatei afgane care s-au pregătit și au luptat alături de armata SUA împotriva talibanilor sunt ofertați de Moscova pentru a intra în războiul din Ucraina, au confirmat pentru Associated Press trei foști generali afgani.

Aceștia au spus că rușii încearcă să atragă mii de foști membri ai trupelor de elită afgane într-o "legiune străină", cu un salariu de 1.500 de dolari pe lună și promisiunea unui loc sigur pentru ei și familiile lor, astfel încât să evite deportarea în țara lor, unde îi așteaptă condamnarea la moarte din partea regimului taliban, relatează The Guardian.

ADVERTISING

"Nu vor să lupte, dar n-au de ales. M-au întrebat: 'Îmi dai o soluție? Ce să fac? Dacă ne întoarcem în Afganistan, talibanii ne vor ucide'", a spus unul dintre generali, Abdul Raof Arghandiwal, adăugând că zeci de soldați ajunși în Iran cu care a discutat prin mesaje pe telefon i-au transmis că se tem că vor fi deportați.

"Faci două luni de instrucție în Rusia, apoi te duci pe linia frontului", i-a scris un fost soldat afgan lui Arghandiwal. Generalul a spus că recrutările sunt organizate de organizaţia de mercenari a Moscovei, Grupul Wagner.

Un alt general, Hibatullah Alizai, ultimul șef al armatei înainte ca talibanii să preia puterea, a spus că această campanie este sprijinită de un fost comandant al forțelor speciale afgane care a trăit în Rusia și vorbește limba rusă.

Informațiile despre recrutarea soldaților afgani au apărut mai întâi săptămâna trecută în revista Foreign Policy, care cita surse din armata și din forțele de securitate afgane. Un reprezentant al oligarhului rus Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, a negat recrutarea afganilor.

ADVERTISING

Operațiunea se adaugă efortului de mobilizare impus de regimul lui Vladimir Putin pentru suplimentarea efectivelor din Ucraina, declanșând un exod de sute de mii de bărbați ruși care au fugit din țară.

Un oficial important din armata americană a spus că recrutarea afganilor nu este surprinzătoare, ținând cont că Grupul Wagner a încercat să adune mercenari din mai multe țări.

Veteranii americani care au luptat alături de forțele de comando afgane au avertizat că talibanii vor să-i ucidă pe cei care au colaborat cu Statele Unite și că soldații ar putea ajunge să se alăture inamicilor Americii pentru a rămâne în viață.

ADVERTISING

"Nu i-am extras pe acești oameni, așa cum am promis (…)", a spus un fost ofițer CIA care a servit în Afganistan, adăugând că trupele afgane erau formate din luptători foarte dârji și pricepuți. "Nu vreau să-i văd pe niciun câmp de luptă, sincer, dar cu siguranță nu luptând cu ucrainenii", a spus acesta.

Nu este clar câți membri ai trupelor speciale afgane care au plecat în Iran sunt ofertați de ruși, dar unul dintre aceștia a spus pentru AP că pe grupul de pe WhatsApp pe care comunică cu alți militari sunt în jur de 400 de membri care analizează propunerea.

Oferta primită include vize rusești pentru el, soția lui și cei trei copii care se află în Afganistan, în timp ce altora li s-a oferit prelungirea vizei în Iran. El a adăugat că așteaptă să vadă ce decid ceilalți, dar crede că mulți vor accepta.

Potrivit organizației Human Rights Watch, peste 100 de foști soldați afgani, ofițeri din forțele de securitate și de poliție au fost uciși sau au dispărut la numai trei luni de la venirea talibanilor la putere.

Fratele unui soldat fugit în Iran a spus că acesta a acceptat oferta rușilor, întrucât amenințările talibanilor o făceau greu de refuzat. El a povestit că fratele său a fost nevoit să se ascundă trei luni după căderea Kabulului prin casele apropiaților în timp ce talibanii îi percheziționau locuința.

"Fratele meu n-a avut de ales decât să accepte oferta. N-a fost o decizie ușoară pentru el", a spus Murad, care a preferat să-și dezvăluie doar prenumele, de teama represaliilor talibanilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇