Rușii stau la cozi uriașe ca să scape de mobilizare, unii caută „pe pile” dovadă medicală că se droghează: „Nu-l las pe Putin să mă transforme în asasin"

Rușii stau la cozi uriașe ca să scape de mobilizare, unii caută „pe pile” dovadă medicală că se droghează: „Nu-l las pe Putin să mă transforme în asasin"

Coloane kilometrice de mașini au început să se formeze la frontierele Rusiei la câteva ore după ce Vladimir Putin a anunțat miercuri mobilizarea militară parțială. Kremlinul susține că informațiile despre bărbații care fug din țară sunt false, însă coada uriașă de la intrarea în Georgia arată cât de mare este disperarea celor care părăsesc Rusia.

Unii dintre cei care au reușit să intre în Georgia au venit la frontieră cu bicicleta, din zonele apropiate. Alții, cu mașinile.

Potrivit Nexta, coada de la granița cu Georgia a atins joi 7,5 kilometri lungime.

Unul dintre fugari a spus pentru BBC că a așteptat 12 ore la coadă ca să treacă granița. Un alt bărbat care a dorit să-și păstreze anonimatul a spus că nici n-a mai stat pe gânduri când a auzit anunțul lui Putin: s-a dus imediat acasă, a luat pașaportul, s-a suit în mașină fără să-și mai facă bagajul și a condus direct spre granița cu Georgia. Faptul că n-a stat pe gânduri l-a ajutat să evite coada imensă care s-a format apoi la punctul de trecere.

ADVERTISING

"Îmi rup o mână, un picior, mă duc la pușcărie, orice ca să scap"

Oleg, un bărbat de 29 de ani din Kazan, capitala republicii Tatarstan, a primit ordinul de recrutare la câteva ore după discursul lui Putin. Sergent în rezervă, el spune că a fost mereu conștient că se va afla în prima linie a unei mobilizări, dar a tot sperat că nu va fi obligat să lupte în Ucraina. "Mi-a stat inima când am primit ordinul. Dar știam că nu am timp de disperare", a povestit el. Și-a împachetat repede lucrurile și a cumpărat un bilet de avion spre Orenburg, un oraș din sud apropiat de Kazahstan. "O să trec granița noaptea. Habar n-am când o să mai pun piciorul în Rusia", a spus el marți, la aeroportul din Orenburg.

Oleg și-a lăsat în țară soția care va naște săptămâna viitoare. "Voi pierde cea mai frumoasă zi din viața mea. Dar n-o să-l las pe Putin să mă transforme într-un asasin într-un război la care nu vreau să iau parte", a spus el.

ADVERTISING

Pentru Ilia (29 de ani), mobilizarea a fost "linia roșie". "Mâine voi fi în Kazahstan", a spus el.

Dmitri, un tânăr de 28 de ani care lucrează la o firmă în Sankt Petersburg, a spus că în ziua discursului lui Putin nimeni nu a mai putut să lucreze - toți erau cu ochii pe televizoare și ecranele telefoanelor. În acea după-amiază s-a învoit de la birou, a mers la o bancă și a schimbat rublele cu dolari. El s-a mutat de acasă după ce a fost vizitat de poliție pentru că a luat parte la un protest anti-război, iar acum se pregătește să plece din țară.

Un alt bărbat, din Kaliningrad, a spus pentru BBC că va face tot ce este posibil ca să nu fie mobilizat: "O să-mi rup o mână, un picior, mă duc la pușcărie, orice ca să scap de asta."

La Moscova, Viaceslav și prietenii lui au început să caute niște "pile" în sistemul medical. "Problemele de sănătate mintală sau tratamentul pentru dependența de droguri ar putea fi niște variante bune, mai ieftine și poate chiar pe gratis. Dacă ești drogat sau beat în timp ce conduci și ești arestat, rămâi fără permis auto și te bagă la tratament. Nu poți fi sigur, dar sperăm că va fi suficient pentru a evita să fii luat", a explicat el.

ADVERTISING

Igor, un IT-ist în vârstă de 26 de ani din Sankt Petersburg care plănuiește să zboare spre Vladikavkaz și de acolo să plece cu mașina spre Georgia, înțelege frustrarea oamenilor. "Cred că singurul mod prin care pot ajuta personal Ucraina este să nu lupt acolo", a spus tânărul.

Cei care n-au nicio scăpare

Opțiunile de ieșire din țară cu avionul sunt limitate după ce patru din cele cinci state care se învecinează cu Rusia au anunțat că nu vor mai permite intrarea cu vize turistice. Toate biletele de avion de la Moscova către Istanbul, Erevan, Tașkent și Baku, unde e permisă intrarea fără viză, s-au epuizat încă de săptămâna trecută.

Cel mai ieftin bilet dus pentru un zbor de la Moscova spre Dubai costă aproximativ 370.000 de ruble (5.720 de euro), bani pe care mulți nu-i au. În plus, grănicerii din aeroporturile Rusiei au început să-i interogheze pe bărbați despre statutul lor militar și verifică dacă au bilete de întoarcere, relatează The Guardian.

Pentru mulți, îndeosebi cei din regiunile izolate și sărace ale Rusiei, nu există nicio cale de scăpare. Într-un sătuc cu 400 de locuitori din regiunea Zakamenski, republica Buriatia, din estul Siberiei, somațiile au început să curgă după miezul nopții. Bărbaților li s-a dat o oră ca să-și facă bagajul și să se prezinte la centrele de preluare. S-au strâns în zori, unul câte unul - unii mai luau o gură de vodcă pentru a-și alina amarul, alții îi îmbrățișau pe cei dragi înainte de a urca în microbuz, în timp ce femeile plângeau.

"Nu este o mobilizare parțială, e o mobilizare 100%", a declarat Alexandra Garmajapova, președinta fundației Free Buriatia, explicând că a identificat peste 3.000 de povestea (ordine de mobilizare) trimise în republica Buriatia la 24 de ore după anunțul lui Putin. Deși autoritățile au anunțat că vor fi mobilizați doar cei care au făcut armata și au experiență de luptă, activiștii cunosc cazuri în care bărbați fără pregătire militară au primit ordine.

Un bărbat de 38 de ani, soțul unei jurnaliste din Ulan-Ude, Buriatia, a primit ordin e mobilizare, deși nu a făcut armata. "Ai cinci copii?", l-au întrebat. "Soțul meu a râs și a zis 'da, cinci copii'. 'Bine, așteaptă să primești hârtia'", a povestit Ianina Nimaieva.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇