Un mercenar din Grupul Wagner dezvăluie de ce au pierdut rușii bătălia pentru Kiev: "Le-am zis, băieți, e o greșeală!"

Un mercenar din Grupul Wagner dezvăluie de ce au pierdut rușii bătălia pentru Kiev: "Le-am zis, băieți, e o greșeală!"

Eșecul armatei ruse în asedierea Kievului a fost inevitabil, pentru că înainte de declanșarea războiului din Ucraina aceasta nu s-a confruntat niciodată cu un inamic puternic, susține un fost mercenar din Grupul Wagner.

După ce a participat la misiunile din Siria și la primul conflict din Ucraina ca membru al Grupului Wagner, Marat Gabidullin a decis să vorbească public despre experiența lui în compania militară secretă care acționează în interesul Rusiei, relatează Reuters.

Gabidullin, în vârstă de 55 de ani, a plecat din grupul de mercenari în 2019, dar cu câteva luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, pe 24 februarie, a primit un telefon de la un ofițer care se ocupă de recrutări. Acesta l-a chemat la luptă în Ucraina, ca mercenar. A refuzat, parțial pentru că, spune el, știa foarte bine că trupele ruse nu erau pregătite pentru această operațiune, chiar dacă în Siria și-au folosit toate armele noi și au câștigat teren în fața rebelilor. În Ucraina e altceva.

ADVERTISING

"Le-am zis: 'Băieți, e o greșeală!'"

"Au fost luați complet prin surprindere că armata ucraineană a rezistat cu atâta îndârjire și că au înfruntat armata actuală", a precizat Gabidullin.

Oamenii din armată pe care el îi cunoaște i-au spus că se așteptau să aibă de-a face cu niște miliții formate din începători când au invadat Ucraina, nu cu trupe bine instruite ale armatei ucrainene. "Le-am zis: 'Băieți, e o greșeală!'", a povestit fostul mercenar rus, aflat acum în Franța, unde va publica o carte despre experiența lui în Grupul Wagner.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu știe cine este Gabidullin și dacă acesta a făcut parte dintr-o companie militară privată. "Noi, statul, Guvernul, Kremlinul, nu avem nimic de-a face cu asta", a subliniat el. În schimb, ministrul rus al Apărării nu a comentat subiectul.

Putin conduce războiul ca un incompetent

Încă din prima zi a invadării Ucrainei, Rusia a numit războiul "operațiune specială", având ca scop nu ocuparea teritoriului țării vecine, ci distrugerea capacităților militare și capturarea celor pe care îi consideră "naționaliști periculoși".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Gabidullin este doar unul din membrii unui grup restrâns, dar în creștere, cu pregătire militară din Rusia, care a susținut campaniile militare în străinătate ale președintelui Putin. El spune acum că liderul rus conduce războiul ca un incompetent.

Aceeași poziție o au și alți foști militari ruși. Igor Girkin, care a sprijinit conflictul armat pro-Kremlin din estul Ucrainei în 2014, a criticat modul în care este condusă campania militară. De asemenea, Alexei Alexandrov, unul dintre arhitecții operațiunii din 2014, a spus pentru Reuters că invazia a fost o greșeală.

În Siria a fost floare la ureche, în Ucraina e altceva

Reuters a obținut confirmarea din surse independente că Marat Gabidullin a fost membru al Grupului Wagner și a luptat în Siria.

Acesta a luat parte la unele dintre cele mai sângeroase lupte din Siria, Ghouta, provincia siriană Deir al-Zor, și în apropierea orașului antic Palmira.

ADVERTISING

El a fost rănit grav în 2016, când o grenadă a explodat în spatele său, în timpul unei lupte în munți, lângă Latakia. A stat o săptămână în comă și trei luni în spital, fiind operat de mai multe ori. Ca să-i poată salva viața, doctorii i-au scos un rinichi și o parte din intestine.

Fostul mercenar explică de ce armata rusă s-a impus ușor în Siria și suferă acum în Ucraina. Implicarea Moscovei l-a ajutat pe președintele sirian Bashar al-Assad să întoarcă soarta conflictului cu grupările rebele, însă armata rusă a ales să nu se bazeze pe atacurile aeriene, ci pe trupele Wagner și alte forțe terestre pentru a câștiga teren.

În plus, misiunea rușilor a fost mai ușoară, întrucât inamicul - Statul Islamic și celelalte miliții - nu dețineau sisteme de apărare antiaeriană și de artilerie.

Să lupți în Ucraina e altceva, spune el: "Am văzut atâtea în Siria… (arma rusă - n.red.) n-a luat parte direct la luptă. Forțele militare… când ar fi trebuit să învețe cum să lupte, n-au învățat să lupte de-adevăratelea", a spus Gabidullin într-un interviu care va fi publicat luna aceasta de casa editorială franceză Michel Lafon.

Marat Gabidullin a mai spus că a știut că invadarea Ucrainei era iminentă, dar nu și-a închipuit că se va petrece la asemenea proporții: "Nici nu m-am gândit că Rusia va purta un război în Ucraina. Cum să facă asta? E imposibil", a precizat el.

Grupul Wagner este o entitate militară secretă care, cel puțin oficial, nu are sedii și angajați. Departamentul de Stat american și Uniunea Europeană au declarat că acest grup are legături cu oligarhul rus Evgheni Prigojin, lucru pe care acesta l-a negat.

Vladimir Putin a anunțat că firmele private militare au dreptul să lucreze și să-și urmărească interesele oriunde în lume, câtă vreme nu încalcă legile Rusiei. Liderul rus a spus că Grupul Wagner nu reprezintă statul rus și nici nu este plătit de acesta.

Mercenarii din Grupul Wagner au fost acuzați în mai multe rânduri de organizațiile pentru drepturile omului că au comis crime în Siria și în estul Ucrainei din 2014 încoace. Gabidullin a spus că el nu a comis niciodată atrocități.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇