Mercenarii ruși, acuzați de comiterea unui alt masacru, dar nu în Ucraina şi nu singuri

Mercenarii ruși, acuzați de comiterea unui alt masacru, dar nu în Ucraina şi nu singuri

Mercenari ruși însoțiți de trupe militare ar fi comis un adevărat masacru în Mali, la Moura, executând circa 300 de persoane luate la întâmplare.

Localnicii le-au povestit reprezentanților Organizației pentru Drepturile Omului (HRW) că omorurile ar fi fost comise în timpul unei operațiuni împotriva militanților islamiști, care a durat mai bine de 4 zile, la finalul lunii martie, informează BBC.

Prizonierii erau obligați să meargă în grupuri de cel mult 10, înainte de a fi executați sumar, informează HRW, pe baza mărturiilor cutremurătoare ale martorilor.

ADVERTISING

Trupele din Mali au recunoscut sâmbătă că au ucis peste 200 de persoane în cadrul unei operațiuni ”pe scară largă” împotriva unei ”grupări teroriste” localizată în Moura, dar au negat că ar primi sprijin din partea mercenarilor grupului rus Wagner pentru a lupta împotriva insurgenților.

Joi, Germania s-a alăturat SUA, Franței și Uniunii Europene în demersul inițiat privind realizarea unei investigații independente, care ar implica o misiune a ONU în această țară africană.

”Guvernul din Mali este responsabil pentru aceste atrocități, cele mai cumplite înregistrate în Mali în ultimul deceniu, chiar dacă forțele militare au beneficiat sau nu de ajutorul unor soldați străini”, afirmă HWR.

ADVERTISING

Organizația descrie Moura ca fiind sub ”cvasi-controlul” al-Qaida și citează un localnic care a declarat că unii dintre cei uciși erau cu adevărat jihadiști, dar mulți alți bărbați au fost luați prizonieri și apoi uciși, deși fuseseră forțați de aceiași jihadiști să le taie bărbile sau să se ocupe de ei.

Alții au declarat că acele crime au fost comise pe bază etnică, ținta principală fiind Fulani, cea mai mare comunitate musulmană semi-nomadică din țară.

HWR informează că, potrivit declarațiilor a 19 martori, din Moura și alte șase localități învecinate, soldații au aterizat cu elicopterul în apropierea unei piețe de mărfuri, în data de 27 martie, și, timp de 15 minute, a existat un schimb de focuri cu circa 30 de luptători islamiști, care a făcut mai multe victime.

ADVERTISING

Ulterior, soldații armatei din Mali și peste 100 de membri ai unei grupări străine – identificați din mai multe surse ca fiind ruși – au fost aduși la Moura pentru operațiunea de amploare, care a durat patru zile.

”După ce au încercuit zona, soldații patrulau prin oraș, executând mai mulți bărbați care încercau să fugă și luând prizonieri sute de bărbați neînarmați, de la piață sau chiar din casele lor.

La final, soldații le-au ordonat prizonierilor să umble în grupuri de 4-6-10 persoane, pe distanțe de până la câteva sute de metri. Apoi, militarii și mercenarii îi împușcau”, informează HWR.

De-a lungul anilor, trupele franceze au jucat un rol major în lupta împotriva insurgenților din Mali, dar în luna februarie președintele Emmanuel Macron a anunțat retragerea lor. Armata din Mali, fostă colonie franceză devenită independentă în 1960, a fost apoi acuzată că și-a îndreptat atenția către Rusia, pentru a primi ajutor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇