Mărturii cutremurătoare din Bucea: Un băiat de 14 ani povestește cum rușii i-au ucis tatăl chiar sub ochii lui

Mărturii cutremurătoare din Bucea: Un băiat de 14 ani povestește cum rușii i-au ucis tatăl chiar sub ochii lui

Apar noi mărturii cutremurătoare după masacrul din Bucea, unde sute de oameni au fost torturați și uciși de forțele ruse.

Yuri Neciporenko povestește că, pe 17 martie, în jurul orei 11:00, mergea cu bicicleta împreună cu tatăl său, Ruslan, la clădirea administrației din oraș, unde se acordau ajutoare.

Curentul, gazul și apa fuseseră întrerupte, iar bunurile esențiale erau insuficiente în oraș, unul dintre primele ocupate de forțele ruse în timp ce înaintau spre capitala Ucrainei, Kiev.

Yuri și tatăl său sperau să reușească să ia medicamente și mâncare. Băiatul a spus pentru BBC că un soldat rus i-a oprit pe el și pe tatăl său pe strada Tarasivska. Au ridicat imediat mâinile.

ADVERTISING

„Le-am spus că nu avem nicio armă și că nu reprezentăm niciun pericol”, a relatat băiatul de 14 ani.

"Tatăl meu a întors capul spre mine și atunci a fost împușcat. A fost împușcat de două ori în piept, chiar în zona inimii. Apoi a căzut", a povestit Yuri.

În acel moment, a spus adolescentul, soldatul l-a împușcat în mâna stângă și a căzut și el. În timp ce era la pământ, a fost împușcat din nou, de data aceasta în braț.

„Stăteam întins pe burtă, nu vedeam nimic din ce se întâmplă în jurul meu”, a declarat Yuri. Soldatul, spune el, a tras din nou, țintindu-i capul. „Dar glonțul a trecut pe lângă”.

Yuri a mai povestit că soldatul l-a împușcat din nou pe tatăl său. Dar Ruslan era deja mort. "Am avut un mic atac de panică, zăcând acolo cu brațul rănit sub mine. Am văzut că mâna mea sângera", a relatat el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Abia după un timp, când soldatul a mers în spatele unui tanc, Yuri s-a ridicat și a fugit.

BBC precizează că nu a verificat în mod independent detaliile relatării lui Yuri, dar există dovezi ale atrocităților comise de forțele ruse.

Numai în Bucea au fost găsiți sute de oameni morți pe stradă. Unii fuseseră împușcați, ca și cum ar fi fost executați. Alții aveau mâinile sau picioarele legate la spate.

Multe dintre cadavre au fost văzute la doar 2 km de strada unde se spune că Ruslan a fost ucis.

„Nu reprezentam niciun pericol pentru militari, eram civili”

Mama lui Yuri, Alla, a povestit și ea pentru BBC cum a mers să-și vadă soțul după ce adolescentul s-a întors acasă și i-a spus ce s-a întâmplat. Ea a crezut că Yuri ar putea greși și că Ruslan a fost rănit, având nevoie de ajutor medical.

ADVERTISING

„Fiul meu m-a implorat să nu o fac. A spus că mă vor ucide și pe mine”, a relatat Alla.

Când a încercat să meargă pe strada unde a fost împușcat soțul său, afirmă ea, vecinii au oprit-o: ”Mi-au spus să nu merg mai departe, pentru că rușii îi ucid pe toți cei din teritoriile aflate sub controlul lor”.

A doua zi dimineață, Alla i-a cerut mamei sale să o ajute. Purtând eșarfe albe, cele două au mers la locul descris de Yuri. Mama ei a vorbit cu soldații ruși și au reușit să treacă. În cele din urmă, au luat cadavrul lui Ruslan și l-au adus acasă.

O fotografie a cadavrului parțial acoperit, făcută de Alla și transmisă BBC, pare să confirme mărturia lui Yuri. Bărbatul prezintă o rană împușcată în partea dreaptă a pieptului, lângă inimă.

Ruslan, de profesie avocat, avea 49 de ani. El a fost foarte activ după invazia rușilor. „Nu putea să stea la adăpost și să aștepte. S-a oferit voluntar și a ajutat oamenii”, a spus Alla.

Bărbatul a fost îngropat în grădina casei familiei.

Yuri a subliniat că soldatul care l-a ucis era clar rus. Uniforma lui era verde închis, a spus el, tipică armatei ruse. „Am văzut că pe jacheta lui era scris „Rusia” în limba rusă”, a spus el.

„Nu reprezentam niciun pericol pentru militari, eram civili, purtam eșarfe albe pentru a arăta asta”, a încheiat Yuri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇