Ucraina publică numele soldaţilor ruşi care au acţionat în oraşul Bucea

Ucraina publică numele soldaţilor ruşi care au acţionat în oraşul Bucea

Serviciile de informaţii militare ucrainene au difuzat luni, pe pagina lor web, datele personale de la aproximativ 1.600 de soldaţi ruşi, care ar fi acţionat în localitatea Bucea din apropiere de Kiev, cu nume, prenume, data naşterii şi gradul militar.

Lista corespunde soldaţilor din a 64-a brigadă motorizată a armatei ruse, acuzată de Kiev că este implicată în uciderea a peste 340 de civili în oraşul Bucea. Imagini filmate după retragerea trupelor ruse arată civili morţi pe străzi, unii dintre ei cu mâinile legate sau îngropaţi în gropi comune.

Ucraina a deschis o investigaţie şi împreună cu statele occidentale acuză Rusia de posibile crime de război, în timp ce Moscova afirmă că este o „înscenare” şi o „provocare din partea Ucrainei” şi neagă că ar fi ucis civili.

Potrivit Rusiei, trupele sale au părăsit complet oraşul Bucea pe 30 martie, în ziua următoare primarul acestuia a confirmat că în oraş nu mai erau soldaţi ruşi, fără ca el să spună ceva despre civili ucişi, iar „dovezile crimelor” au apărut abia în a patra zi după retragerea trupelor ruse, când angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei au ajuns în oraş.

Conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, specialiştii Ministerului rus al Apărării „au găsit dovezi ale falsificării imaginilor şi alte falsuri” în secvenţele video publicate.

Comitetul rus de investigaţie a anunţat, luni, deschiderea unei anchete asupra răspândirii de informaţii false cu privire la crimele de la Bucea.

ADVERTISING

Polonia și alte țări europene au cerut o investigație independentă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇