Zelenski aminteşte de summit-ul NATO de la Bucureşti şi îi invită la Bucea pe Merkel şi Sarkozy (Video)

Zelenski aminteşte de summit-ul NATO de la Bucureşti şi îi invită la Bucea pe Merkel şi Sarkozy (Video)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că îi invită pe Angela Merkel şi pe Nicolas Sarkozy la Bucea, ca să îi vadă pe ucrainenii torturaţi de ruşi, mai exact la ce a dus în 14 ani, de la summit-ul NATO de la Bucureşti, politica de concesii către Rusia.

Iată discursul său integral:

Astăzi marcăm a 14-a aniversare a summit-ului NATO de la Bucureşti. Atunci a existat şansa ca Ucraina să fie scoasă din “zona gri’ în estul Europei. Afară din ‘zona gri’ dintre NATO şi Rusia. Afară din zona gri, în care Moscova crede că i se permite orice. Chiar şi cele mai îngrozitoare crime de război.

ADVERTISING

Sub declaraţii diplomatice optimiste că Ucraina poate deveni membru NATO, atunci, în 2008, se ascundea refuzul de a accepta Ucraina în Alianţă. Teama absurdă a unor politicieni faţă de Rusia. Ei s-au gândit că refuzând Ucraina ar putea domoli Rusia, să o convingă să respecte Ucraina şi să trăiască normal lângă noi.

În cei 14 ani de la acel calcul greşit, Ucraina a trăit o revoluţie şi opt ani de război în Donbas. Şi acum luptăm pentru viaţă în cel mai îngrozitor război din Europa de după al doilea Război Mondial.

Îi invit pe doamna Merkel şi şi domnul Sarkozy să viziteze Bucea şi să vadă la ce a dus în 14 ani politica de concesii către Rusia. Să vadă cu ochii lor bărbaţii şi femeile din Ucraina torturaţi.

ADVERTISING

Vreau să fiu înţeles corect. Nu învinuim vestul. Nu învinuim pe nimeni în afara armatei ruse care i-a făcut asta poporului nostru. Şi a celora care le-au dat ordine soldaţilor. Însă avem dreptul să voerbim despre indecizie. Despre calea către Bucea, Hostomel, Harkiv, Mariupol cum sumt acum. Noi nu suntem indecişi. Indiferent dacă suntem sau nu întrăun anume bloc, înţelegem un lucru: trebuie să fim puternici.

În urmă cu 14 ani, liderul Rusiei le-a spus la Bucureşti liderilor occidentali că nu există o ţară ca Ucraina. Şi noi dovedim că există o astfel de ţară. A fost şi va fi.

Nu ne vom ascunde în spatele puternicilor acestei lumi. Nu vom implora pe nimeni.

ADVERTISING

Sincer, nu ar fi trebuit să cerem ajutor constând în arme ca să ne protejăm împotriva acestui rău venit pe pământul nostru. Toate armele necesare ar fi trebuit să ni se dea oricum, fără să cerem. Pentru că ei înşişi şi-au dat seama că răul a venit şi ce a adus cu el.

Este vorrba de bine şi rău. Aceasta este Europa şi este o gaură neagră care vrea să o sfâşie pe toată şi să o absoarbă.

Vom câştiga acest război. Chiar dacă politicieni încă nu pot trece individual pentru indecizie.

Răul va fi pedepsit.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 39-го дня російського вторгнення в Україну.

Bilanțul negru al masacrului din jurul Kievului

Cadavrele a 410 civili au fost găsite în teritoriile din regiunea Kiev recent preluate de forţele ucrainene de sub controlul trupelor ruse, a anunţat duminică procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, potrivit AFP şi Reuters.

"Cadavrele a 410 civili au fost evacuate din teritoriile eliberate" din jurul capitalei, "iar experţii medico-legali au examinat deja 140 dintre ele", a spus ea în cadrul unei emisiuni transmise de mai multe posturi de televiziune ucrainene.

Irina Venediktova a lăsat de înţeles că există, fără îndoială, mult mai multe cadavre care nu au fost încă recuperate pentru a fi supuse unei expertize.

În paralel, sunt căutate mărturii în rândul populaţiei locale şi sunt adunate probe foto şi video, a adăugat procurorul general.

Numai în oraşul Bucea, la nord-vest de Kiev, aproape 300 de persoane au fost înmormântate în gropi comune, au afirmat autorităţile ucrainene.

Acestea au acuzat duminică armata rusă că a comis un "masacru" în această localitate şi "orori" în regiunile acum "eliberate de sub invadatori", ceea ce a stârnit indignare în Europa şi în SUA, precum şi apeluri la sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei.

Ucrainenii au preluat controlul asupra întregii regiuni a Kievului după retragerea soldaţilor ruşi din oraşe-cheie din jurul capitalei, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării ucrainean.

Rusia a respins duminică acuzaţiile Ucrainei că a ucis civili în oraşul ucrainean Bucea din apropiere de Kiev şi susţine că imaginile cu cadavre sunt fabricate de Kiev.

La unison, liderii occidentali au condamnat atrocitățile soldaților ruși din regiunea Kievului și au cerut sancționarea lor. 

Ziua 39 de război desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇