Liderii NATO, SUA și UE condamnă atrocitățile soldaților ruși din regiunea Kievului. Aurescu cere o investigație la Curtea Penală Internaţională

Liderii NATO, SUA și UE condamnă atrocitățile soldaților ruși din Bucea și din alte zone din regiunea Kievului, după ce imagini cu civili morți și abandonați pe străzi sau în gropi comune au făcut înconjurul lumii.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat îngrozită de ce s-a întâmplat în zonele Ucrainei din care s-au retras ruşii. “Îngrozită de relatările despre ororile de nedescris în zone din care se retrage Rusia. Este necesară urgent o anchetă independentă. Făptuitorii crimelor de război vor fi traşi la răspundere”, a notat Von der Leyen pe Twitter, citată de News.ro.

ADVERTISING

“Imaginile care ne vin de la Bucea, oraş eliberat în apropiere de Kiev, sunt insuportabile. Pe străzi, sute de civili ucişi cu laşitate. Compasiunea mea pentru victime, solidaritatea mea este cu ucrainenii. Autorităţile ruse trebuie să răspundă pentru aceste crime”, a scris şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat într-o intervenţie la CNN crimele de la Bucea drept “o cruzime împotriva civililor cum nu s-a mai văzut în Europa de zeci de ani. “Este îngrozitor şi absolut inacceptabil faptul că civili sunt luaţi ca ţintă şi ucişi. Asta doar subliniază importanţa faptului că acest război trebuie să se termine”, a afirmat Stoltenberg.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

‘Îngrozită de atrocităţile comise de armata rusă în Bucea şi în alte zone eliberate. Aceasta este realitatea crudă a crimelor de război ale lui Putin. Lumea trebuie să ştie ce se întâmplă. Trebuie impuse sancţiuni mai dure. Autorii crimelor şi comandanţii lor trebuie să ajungă în faţa justiţiei”, a notat pe Twitter Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a declarat că Departamentul de Stat va ajuta la strângerea de informaţii cu privire la atrocităţile comise de armata rusă. “Acele imagini nu pot fi privite altfel decât ca o ‘lovitură în stomac’. De la agresiune, am spus că noi credem că forţele ruse au comis crime de război şi am lucrat la documentarea acestui lucru, la strângerea de informaţii. Şi trebuie să se dea socoteală”, a afirmat Blinken. citat de Agerpres.

ADVERTISING

La rândul său, într-o declaraţie scurtă transmisă de serviciul său de presă, cancelarul german Olaf Scholz a cerut să se facă lumină în legătură cu "crimele comise de armata rusă" la Bucea. "Autorii acestor crime şi cei care le-au comandat trebuie traşi la răspundere", a adăugat el, cerând în special ca organizaţiile internaţionale să aibă acces în regiune "pentru a documenta aceste atrocităţi".

Mai mult, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat armata rusă că a comis "atrocităţi" în regiunea ucraineană Kiev şi a cerut mai multe sancţiuni împotriva Moscovei.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că "atacurile abjecte împotriva civililor" din Bucea şi Irpin, în apropiere de Kiev, sunt dovezi că Rusia comite "crime de război" în Ucraina şi a anunţat că, drept răspuns, Londra îşi va intensifica sancţiunile împotriva Moscovei şi sprijinul militar pentru Kiev.

Bogdan Aurescu: Condamn ferm atrocităţile comise în Bucea şi în alte oraşe ucrainene. România susţine pe deplin investigarea acestor fapte de către Curtea Internaţională de Justiţie

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat ferm atrocităţile comise de către Rusia în Bucea şi alte oraşe ucrainene şi a adăugat că România susţine pe deplin investigarea amănunţită a acestor fapte de către Curtea Internaţională de Justiţie.

„Condamn ferm atrocităţile comise în Bucea şi în alte oraşe ucrainene, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Toţi autorii unor astfel de crime internaţionale trebuie traşi la răspundere în justiţie. România susţine pe deplin investigarea amănunţită a acestor fapte de către Curtea Internaţională de Justiţie”, a scris Bogdan Aurescu, duminică pe Twitter.

Amintim că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a comis genocid în Ucraina pentru a elimina o întreagă naţiune. Întrebat la CBS News dacă Rusia comite genocid în Ucraina, după apariţia imaginilor cu oamenii ucişi la Bucea, Zelenski a răspuns: „Da. Acesta este genocid”.

„Eliminarea unei întregi naţiuni şi a oamenilor. Noi suntem cetăţenii Ucrainei. Avem peste 100 de naţionalităţi. Este vorba de distrugerea şi exterminarea tuturor acestor naţionalităţi”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Ziua 39 de război desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇