Ziua 39 de război: Zelenski vrea armistițiu și anchetarea crimelor comise de soldații ruși. Atacuri cu rachete în Odesa și Nicolaev (Foto& Video)

Ziua 39 de război: Zelenski vrea armistițiu și anchetarea crimelor comise de soldații ruși. Atacuri cu rachete în Odesa și Nicolaev (Foto& Video)

Ziua 39 de război a găsit zona Kievului complet în mâinile ucrainenilor. În schimb, lupte grele au fost în est și în sudul țării. În zori, Odesa a fost zguduită de explozii puternice şi flăcările s-au ridicat spre cer înecând oraşul în fum. De asemenea, orașul-port Nicolaev a fost atacat cu rachete, pentru a doua oară în această săptămână, iar bombardamente au mai fost și în alte localități precum Vasîlkiv, Rubijne și Okatchiv.

Rusia a fost acuzată de procurorul general al Ucrainei că folosește copii ca „scuturi umane”, în timp ce își regrupează forțele, iar 11 primari ucraineni se află încă în captivitatea invadatorilor. Tot azi au apărut dovezi foto şi video îngrozitoare ale măcelului ruşilor din zona Kiev.

Peste 4.000 de civili au fost evacuați sâmbătă prin coridoarele din Ucraina, inclusiv peste 2.000 de persoane din orașul-port asediat Mariupol, dar mai sunt încă foarte mulţi pe care se chinuie să îi ajute Crucea Roşie. Rusia a anunţat că duminică va permite plecarea străinilor din Mariupol şi Berdiansk.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina vor continua pe 4 aprilie, în format online. În context, Volodomir Zelenski a declarat că nu poate avea o întâlnire cu liderul rus Vladimir Putin atât timp cât bombardamentele continuă: “Mai întâi armistiţiu. Apoi putem avea o întâlnire cu preşedintele Rusiei”, a precizat liderul ucrainean.

Azi au avut loc alegeri importante în două ţări vecine nouă, conduse de amicii lui Putin: Ungaria (unde Viktor Orban are concurenţă puternică, dar rezultatele parțiale arată că se află în frunte) şi Serbia. Aici preşedintele actual Vucic are ca şi asigurată victoria.

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din 3 aprilie, ziua 39 de război în Ucraina:

23:59 - Preşedintele român Klaus Iohannis a transmis că imaginile din Bucea şi din alte oraşe ale Ucrainei trebuie să reamintească lumii întregi că "agresiunea ilegală" din această ţară trebuie oprită.

"Invazia rusă în Ucraina are consecinţe groaznice, de nedescris - imaginile din Bucea şi din alte oraşe ale Ucrainei trebuie să reamintească întregii lumi că trebuie să oprim această agresiune ilegală şi că toţi cei găsiţi responsabili trebuie să plătească. Justiţia internaţională ar trebui să prevaleze!", a scris Iohannis, duminică, pe Twitter.

23:57 - Alegerile în Serbia s-au terminat, iar actualul președinte Aleksandar Vucic ar urma să-și asigure victoria. Conform rezultatelor parțiale, acesta are 59,8% din voturi, transmite Deutsche Welle.

23:55 - Iată cum arată după bombardamentele și retragerea rușilor autostrada Kiev-Jîtomîr, la 25-30 de kilometri de capitala Ucrainei.

23:51 - Slovacia este prima țară europeană care anunță că va plăti gazul rusesc în ruble, așa cum au cerut aceștia.

23:36 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat într-un nou discurs că îi invită pe Angela Merkel şi pe Nicolas Sarkozy la Bucea, ca să îi vadă pe ucrainenii torturaţi de ruşi, mai exact la ce a dus în 14 ani, de la summit-ul NATO de la Bucureşti, politica de concesii către Rusia.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 39-го дня російського вторгнення в Україну.

23:08 - Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a discuta despre ceea ce a numit o "provocare a radicalilor ucraineni" în oraşul Bucea, după ce Kievul a acuzat trupele ruse că au ucis civili acolo, transmite Reuters.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

22:52 - La Rubijne, în estul Ucrainei, un om a murit şi alţi trei au fost răniţi într-un atac asupra unui spital, relatează Le Figaro.

22:38 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat crearea unui "mecanism special" pentru anchetarea tuturor "crimelor" comise de forţele ruse în Ucraina şi pentru a-i trage la răspundere din punct de vedere juridic pe "ocupanţii vinovaţi de crime". De asemenea, "crimele de război" de la Bucea şi din alte oraşe care au fost ocupate de trupele ruse vor fi examinate marţi la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, relatează AFP şi Reuters.

22:35 - Au apărut primele rezultate parțiale ale alegerilor parlamentare din Ungaria. După numărarea a 23% din voturi, coaliția FIDESZ-KDNP, condusă de actualul premier Viktor Orban, considerat un apropiat de-al liderului rus Vladimir Putin, se află în frunte, cu 59,99% din sufragii, informează publicația 24.hu.

22:33 - Și premierul român, Nicolae Ciucă, a declarat că agresiunile şi crimele comise în Ucraina de către armata rusă trebuie judecate şi pedepsite de justiţia internaţională. „Copiii, femeile, civilii abuzaţi şi ucişi cu sânge rece aşteaptă să li se facă dreptate”, a mai spus şeful Executivului de la București, citat de News.ro.

22:21 - Dacian Cioloș a criticat atrocitățile comise la Bucea de cătra armata rusă, precizând că acestea „lasă lumea fără cuvinte”. ”Un moment de liniște și doliu e un minim de umanitate. În semn de solidaritate cu ucrainenii și pentru a arăta că regimul criminal de la Kremlin a trecut linia roșie a umanității, premierul ar trebui să declare imediat o zi de doliu național. Le cer liderilor partidelor de la guvernare să nu aștepte. Masacrul din localitățile din jurul Kievului trebuie condamnat urgent, iar apoi sunt necesare decizii pentru izolarea totală a Rusiei și a lui Putin”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

ADVERTISING

22:08 - O persoană a fost ucisă şi 14 au fost rănite într-un atac rusesc la Nicolaev, oraş din sudul Ucrainei, a anunţat duminică guvernatorul regiunii, Vitali Kim, potrivit AFP. Printre persoanele spitalizate se numără şi un adolescent de 14 ani, rănit uşor, a precizat el pe Telegram. Kim a adăugat că există un număr nedeterminat pentru moment de persoane ucise şi rănite într-un alt bombardament, la Okatchiv, o localitate la Marea Neagră.

21:43 - Orașul Vasîlkiv din apropiere de Kiev a fost atacat cu rachete, dar armata ucraineană a reușit să doboare o parte dintre ele.

21:37 - Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat duminică că Uniunea Europeană trebuie să discute despre interzicerea importurilor de gaze ruseşti, după ce oficialii ucraineni şi europeni au acuzat forţele ruse de comiterea de atrocităţi în apropiere de Kiev. "Trebuie să existe un răspuns. Astfel de crime nu trebuie să rămână fără răspuns", a declarat Christine Lambrecht, într-un interviu acordat postului public ARD.

21:29 - Forțele armate ucrainene au doborât un avion inamic de tip SU-35 în apropiere de Izium. Pilotul s-a catapultat și a încercat să fugă, dar a fost capturat, transmite NEXTA.

21:14 - Forţele ruse au deschis focul duminică pentru a dispersa o manifestaţie împotriva prezenţei lor la Kahovka, un oraş ocupat din sudul Ucrainei, un număr nedeterminat de persoane fiind rănite, a afirmat Liudmila Denisova, o responsabilă cu drepturile omului pe lângă Parlamentul de la Kiev.

20:35 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, la CBS News, că nu poate avea o întâlnire cu liderul rus Vladimir Putin atât timp cât bombardamentele continuă. “Mai întâi armistiţiu. Apoi putem avea o întâlnire cu preşedintele Rusiei”, a precizat el.

20:07 - Aproximativ 100 de persoane au protestat, duminică, în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti împotriva războiului din Ucraina. Manifestanţii au afişat pancarte cu mesaje precum "Russians, stop the war!", "Stop Putin! Stop war!", "Ruşilor, opriţi războiul!", "Putin asasin", iar unii dintre ei au venit la protest cu steagul Ucrainei. Protestul a fost organizat de Asociaţia "21 Decembrie 1989".

20:02 - Cadavrele a 410 civili au fost găsite în teritoriile din regiunea Kiev recent preluate de forţele ucrainene de sub controlul trupelor ruse, a anunţat duminică procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, potrivit Reuters.

19:12 - Zelenski a reacționat la pozele civililor uciși de militarii ruși în Bucea: „Mamele soldaților ruși ar trebui să vadă asta. Să vadă ce nenorociți au crescut. Ucigași, jefuitori și călăi.”

19:09 - Pe Twitter au apărut imagini din magazinele din orașul rusesc Kazan, unde activiștii au pus informații despre războiul din Ucraina lângă prețul produselor, pentru a răspândi informații corecte despre invazia rușilor în țara vecină.

19:06 - Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat ferm atrocităţile comise de către Rusia în Bucea şi alte oraşe ucrainene şi a adăugat că România susţine pe deplin investigarea acestor fapte de către Curtea Penală Internaţională.

18:44 - Întrebat la CBS News dacă Rusia comite genocid în Ucraina, după apariţia imaginilor cu oamenii ucişi la Bucea, președintele ucrainean Volodomir Zelenski a răspuns: “Da. Acesta este genocid”.

18:21 - Ministerul rus al Apărării a distribuit, pe contul său oficial de Telegram, un raport care susține că acuzațiile potrivit cărora soldații săi au lăsat în urma lor un masacru în orașul ucrainean Bucea sunt false. Printre altele, se menționează că în clipurile de la fața locului se vede clar cum civilii întinși pe străzi se mișcă, deci nu sunt morți, astfel că totul ar fi o regie a ucrainenilor. Însă jurnaliștii de la BBC și NEXTA au demontat acuzațiile părții ruse. Mai multe detalii puteți citi AICI.

17:43 - Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a calificat crimele făcute de armata rusă în orașul Bucea ca fiind „inacceptabile” într-un interviu pentru CNN, iar președintele francez Emmanuel Macron a transmis că Rusia trebuie să răspundă pentru aceste atrocități. Mesaje similare au venit și din partea șefilor Comisiei Europene și Parlamentului European, precum și din partea cancelarului german.

17:16 - “Nu poate exista o izolare a Rusiei, este tehnologic imposibil în lumea contemporană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru postul public Russia-1. De la startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, Moscova este vizată de numeroase sancţiuni internaţionale. “Mai devreme sau mai târziu trebuie să stabilim un dialog, indiferent dacă vrea sau nu cineva de dincolo de ocean”, a mai spus Peskov.

16:46 - Doi soldați ruși au murit, iar alți 28 au fost internați în spital după ce câțiva localnici din regiunea Harkov le-ar fi dat plăcinte cu otravă, transmite Ministerului Apărării din Ucraina, citat de BBC, care însă nu a putut verifica independent această informație.

16:23 - La Bucea, ororile lăsate în urmă de ruși continuă să iasă la iveală: cadavrele a 57 de persoane au fost găsite într-o groapă comună, a declarat duminică șeful serviciilor de salvare Serhii Kaplychny, scrie AFP. Imagini cu puternic impact emoțional au fost postate pe Twitter.

16:05 - Primarul din Nicolaev, Oleksandr Senkevici, a anunţat că oraşul a fost atacat cu rachete de armata rusă, fiind al doilea atac de săptămâna aceasta, informează Ukrinform. “Am avut câteva atacuri cu rachetă asupra oraşului. Culegem acum date. Nu postaţi fotografii sau filmuleţe până când sursele oficiale vor face asta. Dacă vreţi să împărtăşiţi informaţii, vă rog să îmi scrieţi mesaje private pe Facebook”, a notat primarul.

16:01 - Purtărtorul de cuvânt al administrației militare din Odesa, Serghei Bratciuk, a menționat că atacurile rusești asupra regiunii au fost făcute de pe nave aflate în Marea Neagră, transmite NEXTA TV.

15:57 - În Irpin, invadatorii ruși au împușcat femei și fete, iar apoi au trecut cu tancul peste ele - așa a declarat Oleksandr Markushin, primarul orașului aflat în apropierea Kievului, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

In #Irpen, the occupiers shot women and girls and then drove tanks over them The mayor of the city, Oleksandr Markushin, said this in an interview

15:42 - Înainte partidei de fotbal de duminică dintre Juventus şi Inter Milano, care se dispută de la ora 21:45, cântăreaţa italiano-braziliană Gaia Gozzi va face un duet cu artista ucraineană Katerina Pavlenko, lidera trupei Go_A. Ele vor interpreta un cover al piesei „Imagine”, imnul anti-război cântat în original de John Lennon. De asemenea, toţi căpitanii echipelor vor purta în acest weekend mesajul „pace” pe banderole, acelaşi cuvânt apărând pe grafică şi pe bannere înainte de începerea meciurilor.

15:38 - Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a făcut un apel pentru o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU şi Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, în care să se prezinte atrocităţile comise de regimul Putin.

“Sunt şocat de masacrarea civililor de către soldaţii ruşi în oraşele din regiunea Kiev. Atât Ucraina cât şi lumea ar trebui să ştie că aceasta este soarta teribilă pregătită de sângerosul regim Putin pentru noi, pentru ucraineni, dacă pierdem acest război, dacă cedăm şi nu mai luptăm”, a notat Poroşenko pe Facebook.

“Cer o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU şi Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, la care să se prezinte faptele inumane de genocid al poporului ucrainean de către regimul Putin, şi să se răspundă ferm acestor crime. Propun şi trimiterea imediată a unei misiuni internaţionale pentru analizarea faptelor de genocid”, a adăugat fostul preşedinte.

15:29 - Guvernul nostru informează că din data de 10 februarie 2022 până în prezent au intrat în România 646.087 de cetăţeni ucraineni, iar dintre aceştia, 4.332 au solicitat o formă de protecţie din partea statului român. Doar în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 7.820 cetăţeni ucraineni, dintre care 4.563 direct din Ucraina, 1.336 din Republica Moldova şi 1.921 din alte state.

15:23 - Gruparea de hackeri Anonymous a publicat o listă cu datele personale ale celor 120.000 de soldați ruși trimiși de Vladimir Putin să invadeze Ucraina, însoțită de mesajul următor: „Toți soldații care au participat la invadarea Ucrainei ar trebui să fie judecați de un tribunal pentru crime de război”.

15:02 - Două explozii au fost auzite în orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, au declarat doi martori pentru Reuters, la câteva zile după ce autoritățile ruse au acuzat forțele ucrainene că au lovit un depozit de combustibil din această localitate.

Cauza exploziilor nu a fost imediat clară. Unul dintre martori a declarat că exploziile au fost atât de puternice încât au zdruncinat ferestrele casei sale din Belgorod.

14:53 - Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a condamnat „ororile de nedescris” raportate în zonele din care Rusia s-a retras în Ucraina. Ea a cerut o anchetă independentă.

14:51 - Autoritățile ucrainene trebuie să verifice dacă există deșeuri radioactive și radiații în jurul Kievului, deoarece ar putea exista o "problemă radioactivă gravă", scrie Sky News, în urma unei informări făcută de șeful zonei de excludere de la Cernobîl.

14:44 - Numărul victimelor atacului aerian asupra clădirii administrației regionale din Nikolaiev a crescut la 36. Salvatorii continuă să caute supravieţuitori.

14:36 - Exporturile de cereale ale ucrainei au fost de patru ori mai mici în martie decât în februarie, din cauza invaziei ruse, a anunţat duminică Ministerul Economiei. Ucraina a fost al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume în sezonul 2020/21, majoritatea mărfurilor sale fiind expediate prin Marea Neagră. Dar, cu războiul care se desfășoară pe o mare parte a coastei, comercianții sunt forțați să transporte mai multe cereale pe calea ferată, ceea ce e mult mai dificil.

14:27 - Mai multe rachete au lovit portul ucrainean Nikolaiev, la Marea Neagră, a declarat un consilier de la Ministerul de Interne. Forțele ruse au lovit porturile sudice ale Ucrainei în încercarea de a o separa de Marea Neagră și de a crea un coridor de uscat între Crimeea anexată și zonele controlate de separatiști din estul Ucrainei.

14:22 - Celebrul cântăreț ucrainean Max Barskik a decis să se alăture Armatei.

14:11 - Aproape 4,2 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara de la startul ofensivei armatei ruse, la 24 februarie. În ultimele 24 de ore, au plecat din Ucraina aproximativ 40.000 de oameni, a anunţat ONU.

13:42 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat armata rusă că a comis “atrocităţi” în regiunea Kiev şi a anunţat că urmează mai multe sancţiuni împotriva Moscovei.

“Şocat de imaginile bântuitoare ale atrocităţilor comise de armata rusă în regiunea Kiev eliberată.

UE ajută Ucraina şi organizaţiile neguvernamentale să strângă dovezi necesare pentru urmărirea în instanţele internaţionale”, a scris Michel pe Twitter.

13:33 - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a distribuit în social media imagini şocante de la Bucea, cu următoarele precizări: “Masacrul de la Bucea a fost deliberat. Ruşii vor să elimine cât de mulţi ucraineni pot. Trebuie să îi oprim şi să îi dăm afară. Cer ACUM noi sancţiuni devastatoare ale G7: embargo în privinţa petrolului, gazelor, cărbuni; închiderea tuturor porturilor pentru navele şi bunurile ruseşti, deconectarea tuturor băncilor ruseşti de la SWIFT”.

13:14 - Forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra orașului Pripyat și asupra unei secțiuni din zona de graniță dintre Ucraina și Belarus. Pripyat este orașul abandonat după dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986.

Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina a distribuit o imagine a unui soldat, care ridică un steag ucrainean în fața centralei de la Cernobîl.

13:05 - Guvernatorul regiunii Lugansk susţine că 4 primari locali au comis trădare. Potrivit lui, este vorba despre liderii locali din Rubizhne, Staniţia Luganska, Milove și Markivka, care acum lucrează pentru Rusia. Toate cele patru orașe sunt în prezent ocupate de ruşi.

12:43 - Forțele armate ale Ucrainei spun că mai mulți comandanți ruși refuză să lupte, din cauza moralului scăzut al trupelor. Armata ucraineană se referă la Divizia a 3-a motorizată și la Armata a 20-a de arme combinate, scrie Kyiv Independent.

12:26 - Guvernul britanic vrea să furnizeze Ucrainei rachete anti-navă pentru a scufunda navele de război ruse și pentru a ușura presiunea asupra orașelor de coastă bombardate de pe mare, relatează Sunday Times.

12:20 - În Kahovka, oraş din regiunea Herson, ocupanții ruși dispersează un miting pașnic cu foc de mitralieră.

12:11 - Armata rusă a anunţat că va deschide, duminică, mai multe coridoare de evacuare pentru străini din Mariupol şi Berdiansk, oraşe în sud-estul Ucrainei.

General maiorul Mihail Mizinţev a declarat că cetăţenii străini vor putea părăsi Mariupol şi să se îndrepte către Berdiansk, în timp ce cei aflaţi în Berdiansk vor putea să părăsească zona fie pe cale terestră, către Crimeea, fie prin zone controlate de ucraineni, a relatat agenţia de presă rusă TASS.

12:02 - Maşina unei organizații umanitare, care transporta voluntari și ajutoare, a fost bombardată, în timp ce se îndrepta spre Cernihiv. Două persoane au murit în atac, a spus Andri Klepikov, directorul executiv al Alianței pentru Sănătate Publică, pentru Sky News.

11:49 - Flota rusă la Marea Baltică face exerciții tactice cu trageri reale în regiunea Kaliningrad.

11:34 - Iată pierderile armatei ruse, conform Forțelor Armate ale Ucrainei: 18.000 de militari, 644 de tancuri, 1.830 de vehicule blindate, aproape 300 de aeronave. Detalii în buletinul de mai jos:

Image

11:15 - Negocierile dintre Rusia și Ucraina vor continua pe 4 aprilie. în format online, a anunțat șeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski.

11:07 - Vicepremierul Irina Vereșciuk a anunţat că 11 aleşi locali ucraineni se află în captivitate.

11:02 - Poliţia noastră de Frontieră anunţă duminică dimineaţă că 7.820 de ucraineni au intrat în ţară sâmbătă, în creştere cu 6,1% faţă de vineri.

10:55 - Primarul orașului Berislav, din regiunea Herson, Alexander Şapovalov, a fost eliberat din captivitate. Primarul era ţinut prizonieri de ruşi de aproape două săptămâni. Şapovalov a confirmat personal informaţia: "Am fost eliberat aseară, acum sunt acasă. Totul este în regulă".

10:49 - Iată o hartă a operațiunilor de luptă din Ucraina. Nu include loviturile cu rachete care au avut loc la Odesa în această dimineață.

10:41 - Încercările de evacuare a oamenilor cu ajutorul Crucii Roșii din Mariupol vor continua duminică, cu autobuzele care tot vor să se apropie de orașul asediat, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Vor fi 17 autobuze pregătite pentru a evacua oamenii din Mariupol și Berdiansk, a spus ea, într-o postare video.

10:36 - Aproximativ 80% din clădirile rezidențiale sunt distruse în Izyum, regiunea Harkov, potrivit viceprimarului Vladimir Maţokin. Între 15 și 20 de mii de oameni din Izyum și din satele de lângă oraș sunt blocați și au nevoie de ajutor umanitar.

10:27 - Ministerul rus al Apărării a declarat că o rafinărie și trei depozite de combustibil și lubrifianți în apropiere de Odesa au fost distruse.

10:13 - Rusia a fost acuzată de procurorul general al Ucrainei că folosește copiii ca „scuturi umane”, în timp ce își regrupează forțele, pe măsură ce apar primele relatări ale martorilor din orașul recent eliberat Bucha, la nord-vest de Kiev.

„Cazuri de utilizare a copiilor ca acoperire sunt înregistrate în regiunile Sumî, Kiev, Cernihiv, Zaporojie”, a declarat Liudmila Denisova, avocatul poporului din Ucraina.

09:55 - „Rusia nu este vecinul pe care ni l-am imaginat". Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a susținut o revizuire rapidă a relațiilor țării sale cu NATO. Potrivit premierului, Finlanda ar trebui să intre în curând în alianţă.

09:46 - Legendarul avion „Mriya” înainte și după sosirea „eliberatorilor” ruși.

09:28 - Forţele navale ruse continuă blocada coastei ucrainene a Mării Negre şi a Mării Azov, împiedicând autorităţile de la Kiev să se reaprovizioneze pe mare, arată serviciile de informaţii britanice.

"Minele din Marea Neagră reprezintă un risc serios pentru activitatea maritimă", a adăugat sursa citată.

09:11 - "Odesa a fost atacată din aer. Unele dintre rachete au fost doborâte de sistemul nostru de apărare aeriană. În unele cartiere au izbucnit incendii", a postat primăria din Odesa pe contul său oficial de Telegram.

08:49 - Purtătorul de cuvânt al administrației regionale, Serghei Bratchuk, a declarat că una dintre „facilitățile de infrastructură critică” din Odesa a fost lovită în această dimineață. „Sperăm că nu vor fi victime”, a spus Bratchuk. Agenţia EFE transmite că ar fi fost lovită o rafinărie.

08:34 - Au apărut mai multe detalii despre exploziile auzite la Odesa în această dimineață. Anton Herașcenko, consilier al ministrului de Interne, a scris pe contul său Telegram că Odesa a fost atacată din aer. „În unele zone au fost semnalate incendii. Unele dintre rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană”, a spus el.

Un soldat din apropierea locului uneia dintre lovituri a declarat pentru AFP că este probabil vorba despre o rachetă.

08:17 - Ministerul Apărării din UK a publicat cea mai recentă analiză a situației din Ucraina:

  • În ultima săptămână, a existat o concentrare a activității aeriene rusești către sud-estul Ucrainei.
  • În ciuda eforturilor Rusiei de a diminua capacitatea de apărare aeriană a Ucrainei, aceasta continuă să ofere o provocare semnificativă operațiunilor aeriene.
  • Aeronavele rusești sunt încă vulnerabile la sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă și medie.
  • Incapacitatea Rusiei de a găsi și distruge sistemele de apărare aeriană a împiedicat serios eforturile de a obține controlul asupra spaţiului aerian, ceea ce a afectat semnificativ capacitatea de a sprijini avansul forțelor terestre pe mai multe fronturi.

07:46 - Regizorul lituanian Mantas Kvedaravicius a fost ucis în Mariupol. "Prietenul nostru participant la Artdocfest, regizorul lituanian Mantas Kvedaravicius, a fost ucis astăzi la Mariupol, cu o cameră de filmat în mâini, în acest război al răului împotriva întregii lumi", a declarat pe Facebook regizorul rus Vitaly Mansky, fondatorul festivalului de filme documentare Artdocfest.

Kvedaravicius era cunoscut, printre alte lucrări, pentru documentarul său "Mariupolis", care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din 2016.

07:28 - Echipa Crucii Roșii, care a plecat sâmbătă dimineața din Zaporojie, în încercarea de a ajunge la Mariupol, nu a ajuns încă în oraș.

07:14 - Comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, a declarat că războiul Rusiei cu Ucraina nu va provoca o recesiune în Europa, dar va determina o încetinire a creşterii în acest an, el avertizând că prognoza actuală, a unui avans de 4%, nu mai este viabilă.

06:53 - Corespondentul Washington Post, care se află în Odesa, a scris pe Twitter: "Explozii puternice în centrul Odesei chiar acum. Ferestrele camerei mele de hotel tocmai s-au cutremurat. Nu este clar ce a fost".

Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, a îndemnat locuitorii orașului să rămână în adăposturi.

06:35 - Vicepremierul Poloniei a acuzat Franța și Germania că sunt prea aproape de Rusia, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.

„Germania, ca și Franța, are o părtinire puternică în favoarea Moscovei”, a spus Jaroslaw Kaczynski, care este și liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS).

„De-a lungul anilor, guvernul german nu a vrut să vadă ce face Rusia sub conducerea lui Putin și vedem rezultatul astăzi”, a spus Kaczynski. „Polonia nu este mulțumită de rolul Germaniei în Europa”, a adăugat el.

06:13 - Ţările baltice au încetat să mai importe gaze naturale ruseşti care "nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia şi Lituania de la 1 aprilie", a indicat şeful companiei letone de stocare Conexus Baltic Grid.

05:54 - Negociatorul-şef ucrainean în discuţiile de pace cu Rusia, David Arahamia, a afirmat că Moscova a acceptat "verbal" principalele propuneri ucrainene, adăugând că Kievul aşteaptă în prezent o confirmare scrisă.

05:13 - Convorbirile Rusiei cu o Ucraină "ostilă" nu au fost uşoare, dar important este că ele continuă, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimtri Peskov.

05:01 - Zelenski l-a criticat pe premierul ungar Viktor Orban , afirmând că "a fost singurul din Europa care l-a susţinut deschis pe Putin". El a precizat că a vorbit franc despre Orban şi că nu a încercat să atenueze ceea ce a avut de spus.

"Aceasta se cheamă onestitate, care domnului Orban îi lipseşte. Probabil a pierdut-o undeva, în timpul contactelor cu Moscova", a conchis el. 

04:46 - Trupele ruseşti vor să captureze regiunea Donbas şi sudul Ucrainei, a declarat preşedintele Zelenzki, în obişnuitul său mesaj transmis noaptea. Zelenski a afirmat că trupele ucrainene au recâştigat controlul în zone din Kiev şi Cernigău.

04:22 - În Serbia au loc duminică alegeri prezidenţiale şi legislative, la care actualul preşedinte, populistul Aleksandar Vucic, şi formaţiunea sa, Partidul Progresist Sârb (SNS), caută să-şi reînnoiască mandatele, la 10 ani de la sosirea la putere.

04:11 - Peste 4.000 de civili au fost evacuați sâmbătă prin coridoarele din Ucraina, inclusiv peste 2.000 de persoane din orașul-port asediat Mariupol.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇