Ucraina ar urma să primească și tancuri din străinătate, în câteva zile, cu ajutorul SUA

Ucraina ar urma să primească și tancuri din străinătate, în câteva zile, cu ajutorul SUA

Statele Unite sunt de acord și vor facilita transferul unor tancuri de fabricaţie sovietică în Ucraina, din țări aliate, informează CNN, citând o sursă familiarizată cu acest plan, despre care a scris pentru prima dată New York Times.

„Este o chestiune de zile, nu de săptămâni”, până le vor primi, spune Jim Sciutto, șeful corespondenților pe teme de securitate națională de la CNN, care citează surse din Pentagon.

Tanchiștii ucraineni nu au nevoie de pregătire suplimentară pentru a folosi aceste tancuri, pentru că le au și ei în dotare - le-au și modernizat, dar nu le ajung. Rușii au și ei peste 10.000.

ADVERTISING

Acestea le-ar permite ucrainenilor să le țină piept rușilor și chiar să atace pozițiile separatiștilor din Donbas.

Kiev, Ukraine - October 13, 2017: Modernized tank
Foto: Kiev, 2017, tanc T-72 modernizat, produs în Ucraina

O variantă ar fi să le primească chiar din Polonia, de peste graniță.

Polonia a produs mai multe generații de tancuri T-72 și variante, iar la ultimul inventar dat publicităţii încă mai avea peste 300 de bucăți pe stoc, dintre care vreo 200 erau în curs de modernizare la standarde NATO.

În plus, armata poloneză mai are circa 250 de tancuri nemțești Leopard 2, peste 230 de tancuri PT-91 (producție proprie, T-72 modificat și îmbunătățit) și va cumpăra din SUA încă 250 de tancuri Abrams (au primit aprobarea pe 18 februarie).

ADVERTISING

Polonezii au vrut la un moment dat să le dea și MiG-urile din dotare ucrainenilor, însă americanii au spus atunci că mișcarea nu i-ar ajuta prea mult pe cei invadaţi, dar ar atrage NATO în conflict.

Ziua 39 de război - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇