SUA vând Poloniei 250 de tancuri Abrams

SUA vând Poloniei 250 de tancuri Abrams
Foto: gd.com

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat vineri vânzarea a 250 de tancuri Abrams către Polonia, în contextul în care Washingtonul încearcă să consolideze apărarea unui aliat-cheie din Europa de Est, pe fondul amenințării tot mai mari de război între Ucraina și Rusia, scrie Reuters.

„Unele dintre aceste forțe (se află) la mai puțin de 200 de mile (321 km) de granița poloneză”, a declarat Austin.

Vânzarea de tancuri Abrams către Polonia, care găzduiește, de asemenea, un viitor amplasament american de apărare antirachetă, este un alt semn al unei relații de apărare profunde și în creștere cu Statele Unite. Ea urmează desfășurării a aproape 5.000 de soldați americani suplimentari în Polonia, precum și a unor avioane de luptă, ca parte a răspunsului Washingtonului la criza din Ucraina.

ADVERTISING

Tancul de luptă Abrams transportă un echipaj de patru persoane și are un tun încărcat manual care poate trage împotriva vehiculelor blindate cu personal inamic și chiar a avioanelor care zboară la joasă înălțime, potrivit producătorului său, General Dynamics.

"Ceea ce nu a vrut domnul Putin a fost un NATO mai puternic pe flancul său, și exact asta are astăzi", a declarat Austin într-o conferință de presă.

Polonia se numără printre membrii NATO care sunt cei mai aprigi în confruntarea cu ceea ce consideră a fi ambițiile revizioniste ale Rusiei în Europa de Est.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Washingtonul finalizează, de asemenea, desfășurarea a încă 4.700 de soldați din Divizia 82 aeropurtată, ceea ce reprezintă mai mult decât dublarea prezenței trupelor americane în Polonia.

Președintele Joe Biden a exclus desfășurarea de forțe americane pentru a lupta în Ucraina împotriva Rusiei. Dar desfășurări precum cele din Polonia ar putea plasa trupele americane și rusești în imediata apropiere, ceea ce, potrivit experților, reprezintă încă un risc, având în vedere că un conflict poate depăși cu ușurință, și fără să vrea, granițele.

ADVERTISING

Armata americană a trimis și avioane de luptă F-15 la Baza Aeriană Lask, în Polonia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇