Polonia se pregătește pentru un val de refugiați ucraineni, spune ministrul de Interne

Polonia se pregătește pentru un val de refugiați ucraineni, spune ministrul de Interne

Polonia se pregătește pentru mai multe scenarii, inclusiv pentru a primi un val de refugiați, dacă Rusia decide să atace Ucraina.

Așa a transmis, duminică, ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski, într-o postare pe Twitter.

„Este evident că ne pregătim pentru numeroase scenarii, în contextul situației din Ucraina. Unul dintre ele presupune pregătirea unor acțiuni ale provinciilor (de la graniță - n.red.) în cazul unui potențial val de refugiați, care ar putea căuta adăpost în țara noastră, în eventualitatea unui conflict (cu Rusia - n.red.)”, a transmis oficialul polonez.

ADVERTISING

Primarul orașului Ciechanow, din estul Poloniei, a declarat, duminică, că a fost rugat de autoritățile regionale să pregătească unități de cazare pentru posibili refugiați ucraineni.

„Am fost rugați să facem o listă cu facilitățile care pot primi refugiați, câte locuri sunt disponibile în fiecare unitate în parte, care ar fi costurile unei astfel de acțiuni și cât de repede putem adapta clădirile pentru a-i primi, recomandarea fiind ca totul să fie gata în decurs de 48 de ore”, a scris edilul Krzysztof Kosinski pe Twitter.

ADVERTISING

Amintim că la finalul lunii ianuarie, un oficial din cadrul Ministerului polonez de Interne estima ca țara lui se pregătește pentru un milion de refugiați ucraineni.

Occidentul se teme că Rusia va invada Ucraina după ce Moscova a desfăşurat peste 100.000 de militari în apropierea frontierelor ucrainene. Totuși, liderii de la Kremlin susțin că nu plănuiesc invadarea țării vecine.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇