- Două elicoptere au parcurs peste 50 de kilometri în spațiul aerian inamic, fără a fi deranjate.
- Consilierul președintelui Zelensky le spune liderilor ruși că ei sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă în țara lor.
- Noi probleme pentru armata Moscovei: ineficiența apărării antiaeriane și lipsa de reacție a aviației militare.
În dimineața zilei de vineri, 1 aprilie, la ora locală 06.20, două elicoptere MI-24 s-au strecurat la mică înălțime asupra unui depozit de combustibil al companiei Rosneft din Belgorod, Rusia, și au lansat o salvă de rachete, aruncându-l în aer.
Au urmat mai multe explozii puternice, opt tancuri de combustibil fiind distruse.
La scurt timp, au intervenit pompierii, iar administrația orașului a anunțat că nu s-au înregistrat decese, fiind cel puțin două persoane rănite.
Oficialii ruși susțin că atacul a fost al forțelor ucrainene.
“În mod clar, ceea ce s-a întâmplat nu poate crea condiții pentru continuarea negocierilor”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Pe de altă parte, Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a declarat că nu poate confirma, dar nici infirma implicarea forțelor ucrainene în distrugerea depozitelor de combustibil de pe teritoriul Rusiei.
Până la această oră nu există o confirmare independentă că elicopterele sunt ucrainene, dar faptul că autoritățile de la Kiev nu neagă vehement, probabilitatea ca atacul să fie ucrainean este foarte mare.
De asemenea, publicația britanică “The Times” susține că elicopterele aparțin forțelor de la Kiev.
Guvernatorul rus al regiunii Belgorod a declarat că “exploziile sunt rezultatul unui atac desfășurat de două elicoptere ale forțelor militare ucrainene care au intrat în spațiul aerian la joasă înălțime”.
Explozia depozitului de muniție
La primele ore ale dimineții, în data de 29 martie, orașul Belgorod, Rusia, a fost zguduit de explozia unui mare depozit de armament.
Cu două zile înainte de atacul elicopterelor, a fost distrus un alt obiectiv militar important din localitate.
Jurnalistul ucrainean Iuri Butusov a anunțat atunci că depozitul de muniție a fost aruncat în aer cu o rachetă balistică OTR-21 Tochka-U, lansată de forțele ucrainene, dar acestea n-au confirmat oficial. Nici autoritățile ruse n-au acuzat Ucraina pentru atacarea obiectivului militar.
În decurs de 48 de ore, forțele ucrainene au distrus două ținte importante pe teritoriul Rusiei.
De la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial nu s-au mai semnalat desfășurarea unor operațiuni militare ale unei armate străine pe teritoriul Rusiei, susține un expert militar.
Belgorod este un oraș cu 370.000 de locuitori, din vestul Rusiei, aflat la 82 de kilometri distanță de Harkov, orașul ucrainean care a devenit epicentrul confruntărilor de pe frontul de est.
Trupele Moscovei și echipamentele militare ajung în Belgorod pe calea ferată sau șosele, iar aici se face distribuția și pregătirea pentru luptă.
Atacurile ucrainene asupra acestui oraș nu sunt deloc întâmplătoare. Kievul vrea să transmită mesajul că poate pătrunde în Rusia și conduce atacuri de acolo, provocând pagube importante, demoralizând populația civilă și militarii.
E un avertisment puternic care descrie intensitatea confruntărilor militare de pe frontul din estul Ucrainei.
“Forțele ucrainene au continuat să respingă atacurile rusești în regiunile Donețk și Lugansk, iar forțele ruse nu au reușit să cucerească teritoriu în ultimele 24 de ore”, se arată într-o analiză publicată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Un mesaj pentru Rusia
Oleksi Arestovich, consilierul președintelui Zelensky, a declarat că “liderii Rusiei sunt responsabili cu evenimentele care au loc pe teritoriul țării lor, iar ei trebuie să descopere ce s-a întâmplat în Belgorod”.
Un mesaj similar a fost transmis și de către Ministerul Apărării din Ucraina.
Faptul că două elicoptere au parcurs peste 50 de kilometri în teritoriul inamic, la o înălțime de maximum 500 de metri, pentru a nu fi depistate de radar, și au lansat rachete arată noi slăbiciuni ale forțelor ruse, cum ar fi lipsa apărării antiaeriane și faptul că aviația Kremlinului nu desfășoară misiuni de protecție.
Aceste atacuri au un efect demoralizator la cel mai înalt nivel, arătând o armată a Ucrainei profesionistă, pregătită să planifice și să execute misiuni speciale.
Cele două operațiuni din Belgorod au fost rapide, precise și eficiente, exact ce n-a reușit Rusia să facă pe parcursul acestui conflict.