- Sute de militari poziționați în jurul centralei de la Cernobîl au fost retrași în Belarus.
- 83% dintre ruși au încredere în Vladimir Putin și susțin invazia.
- Un soldat ucrainean ucide, în medie, patru soldați ruși, înainte de a fi scos din luptă.
- Forțele ucrainene resping atacurile repetate ale armatei ruse în regiunile Lugansk și Donețk.
În jur de șapte autobuze pline cu soldați ruși, care suferă de Sindrom Acut Radioactiv, au ajuns în Belarus, aduși din Cernobîl, anunță agențiile internaționale de știri.
Un lucrător care a asistat la preluarea zonei din jurul fostei centrale nucleare de către trupele ruse a povestit că soldații nu știau ce se întâmplase acolo, iar convoaiele de blindate au ridicat nori de praf radioactiv, fără a institui nicio măsură de protecție.
“Când au fost întrebați dacă știu de catastrofa din 1986, explozia celui de-al patrulea reactor al centralei de la Cernobîl, habar n-aveau. Nu aveau idee în ce fel de unitate se află. Am vorbit cu soldați obișnuiți. Tot ce am auzit de la ei a fost că <este o infrastructură de importanță critică>”, a spus lucrătorul.
Armata rusă a început să se retragă din nordul Ucrainei. A creat un sistem defensiv, la granița cu Belarus, dar îi este tot mai greu să-l susțină.
Cele mai intense lupte se dau în jurul orașului Chernihiv, controlat de forțele ucrainene, dar înconjurat și bombardat de ruși. E o situație asemănătoare cu Mariupol, port la Marea Azov.
Moscova a lăsat în teren “strictul necesar”, iar restul forțelor le retrage în Belarus, apoi, în Rusia. Oficialii de acolo anunță că le mută pe frontul din est al Ucrainei, în Donbas.
Strategia Kremlinului e neclară. După ce luni, în urma negocierilor de pace de la Istanbul, Vladimir Medinski, șeful delegației ruse, anunța reducerea operațiunilor militare din nord, bombardamentele din suburbiile Kievului și cele asupra orașului Chernihiv au continuat.
Rușii aprobă invadarea Ucrainei
Vladimir Putin e prins între ciocan și nicovală. Nu poate ieși din Ucraina, pentru că asta ar însemna să-și recunoască înfrângerea, nu poate rămâne, pentru că armata lui înregistrează tot mai multe pierderi.
Liderul rus are nevoie de o victorie pentru a avea o pârghie de negociere, astfel încât să transforme campania militară într-un succes.
În analiza sociologică realizată în luna martie, Institutul Levada a anunțat că susținerea publică pentru Vladimir Putin e de 83% e la același nivel cu cel înregistrat în 2014, după invadarea Peninsulei Crimeea.
Rușii susțin războiul din Ucraina și consideră că deciziile luate de Putin au fost corecte.
Efectele izolării și ale sancțiunilor nu au creat un curent de opinie defavorabil regimului autocrat de la Moscova.
Negocierile pentru pace sunt folosite de Kremlin ca o modalitatea de a câștiga timp.
După 36 de zile de război, Rusia a înregistrat pierderi uriașe. Peste 15.000 de militari au murit în luptă, iar 40% dintre forțele combatante sunt neutralizate. E vorba de cei decedați, răniți și căzuți prizonieri. La toate acestea se adaugă și echipamentul distrus.
Raportând pierderile ucrainene la cele rusești, reiese că un soldat ucrainean ucide, în medie, patru militari ruși înainte să fie scos din luptă.
La asta se adaugă și motivația. Forțele ucrainene își apără țara, orașele, casele și familiile.
Cele mai antrenate trupe ucrainene sunt în est
În armata Rusiei sunt frecvente cazurile în care militarii refuză să îndeplinească ordinele comandanților, se revoltă, își provoacă răni pentru a scăpa de pe front.
Jeremy Fleming, șeful spionajului britanic, a anunțat că a văzut rapoarte din care reiese că “Putin nu a fost informat despre capacitatea de rezistență a armatei ucrainene”.
Oficialul a mai spus că au fost observate probleme de subordonare, erori, iar militarii ruși și-au doborât cel puțin un avion de luptă.
Cu toate aceste manevre extreme făcute de Rusia pentru a recâștiga inițiativa în confruntarea din Ucraina, armata Kremlinului a înregistrat un eșec pe care nimeni nu l-a bănuit în urmă cu o lună.
“Potrivit informațiilor noastre, unitățile rusești nu se retrag, ci se repoziționează. Rusia încearcă să se regrupeze, să aprovizioneze și să-și consolideze ofensiva în regiunea Donbas”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.
Dar această repoziționare seamănă cu o mișcare extremă de salvare și de susținere a frontului de est, unde Rusia a avansat în prima parte a campaniei.
În realitate, Kremlinul nu a reușit să se apropie de Kiev, iar acum încearcă să salveze situația în zona Donbas. Dar veștile nu sunt foarte bune pentru ruși nici pe acest front.
“Forțele ucrainene resping atacurile repetate ale armatei ruse în regiunile Lugansk și Donețk. Forțele ruse au continuat să cucerească teritoriu în Mariupol, dar înregistrează pierderi foarte mari”, se arată în raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din data de 30 martie.
O armată venită din secolul trecut
Cele 36 de zile de război au arătat o armată a Rusiei venită din secolul trecut, greoaie, lipsită de tehnologie de bază, cum ar fi comunicații securizate, vedere pe timp de noapte sau dotări GPS și incapabilă să răspundă la provocările din teren.
Generalii ruși au fost surprinși de reacția precisă, rapiditatea și eficiența trupelor ucrainene. Acestea au provocat pierderi mari trupelor ruse, blocând orice posibilitate a acestora de a se apropia de Kiev.
Aceste deplasări de forțe sugerează că Vladimir Putin mizează totul pe o victorie în Donbas, care să-i permită relansarea ofensivei.
Dar decizia sugerează mai degrabă o mișcare disperată, în condițiile în care armata ucraineană dispune de cele mai multe, mai antrenate și echipate forțe în zona de est, acolo unde un război defensiv de opt ani.
Modul de abordare a conflictului de către cele două armate este total diferit. Rusia merge pe o comasare de trupe și pe o încercare de a cuceri teritorii prin deplasare masivă de tancuri, blindate și oameni.
Pe când forțele ucrainene acționează în grupuri tactice mici, rapide și înarmate cu rachete antitanc NLAW și Javelin care distrug blindatele Rusiei.
În aceste condiții, cel mai dificil pentru forțele Kremlinului nu e să cucerească un nou teritoriu, ci să-l păstreze.
Prima fază a războiului s-a încheiat după 5 săptămâni cu înfrângerea neașteptată a armatei ruse. Cu această repoziționare, se intră într-o nouă etapă, iar în zilele următoare se vor apărea primele rezultate ale noii strategii adoptate de Putin.