Rusia spune că atrocitățile din Bucea sunt crime ale Kievului, cu scopul de a întrerupe negocierile de pace

Rusia spune că atrocitățile din Bucea sunt crime ale Kievului, cu scopul de a întrerupe negocierile de pace

„Întreruperea negocierilor de pace este scopul crimei regimului de la Kiev din satul ucrainean Bucea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova (foto).

„Semnificaţia crimei regimului de la Kiev este întreruperea negocierilor de pace şi escaladarea violenţei”, a scris ea pe canalul său de Telegram, fiind citată de agenţia oficială de presă TASS.

Ea a amintit că, în legătură cu acest „incident”, Federaţia Rusă a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

citizen

Zaharova a numit uciderea civililor în orăşelul ucrainean Bucea - atribuită de autorităţile ucrainene militarilor ruşi care s-au retras din regiunea Kievului şi condamnată la unison de comunitatea internaţională - "o provocare a armatei şi radicalilor ucraineni".

"Declaraţiile Occidentului despre situaţia din satul ucrainean Bucea şi viteza cu care au fost distribuite nu lasă nicio îndoială cine a comandat această poveste", a mai susţinut Zaharova, duminică seară, la canalul de televiziune Rossia-1. Înregistrarea video a fost postată pe canalul ei de Telegram.

Ea a remarcat totodată că "declaraţiile politice ale Occidentului au fost făcute aproape imediat, înainte de o analiză detaliată a acestei situaţii".

citizen

"Există un punct ce trebuie luat în considerare: şefii de stat, şefii departamentelor de afaceri externe, persoane publice, foşti politicieni (...) au făcut declaraţii bazate doar pe cadre video (...) chiar la mai puţin de un minut. Şi câteva fotografii. Şi sunt gata să dea vina pentru toate", a spus ea.

Duminică, Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că forţele armate ruse au părăsit complet satul Bucea din regiunea Kiev la 30 martie, iar "dovezile crimelor" au apărut abia în a patra zi, când angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei au ajuns în oraş.

citizen

Ministerul a mai subliniat că, la 31 martie, primarul oraşului Bucea, Anatoli Fedoruk, în mesajul său video, a confirmat că nu sunt soldaţi ruşi în Bucea, dar nici măcar nu a menţionat vreun localnic împuşcat pe stradă cu mâinile legate, adaugă TASS.

Rusia a solicitat, duminică, o reuniune a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a discuta luni despre ceea ce a numit o "provocare a radicalilor ucraineni" în oraşul Bucea, după ce Kievul a acuzat trupele ruse că au ucis civili acolo, aminteşte Reuters.

"În lumina provocării flagrante a radicalilor ucraineni din Bucea, Rusia a cerut convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU", a scris pe Telegram adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.

Ucraina a acuzat Rusia de genocid

Ucraina a acuzat Rusia de "genocid", afirmând că a descoperit cadavrele a 410 civili în regiunea Kiev recent eliberată de sub controlul forţelor ruse, în urma retragerii acestora.

Numai în oraşul Bucea, la nord-vest de Kiev, aproape 300 de persoane au fost înmormântate în gropi comune, conform autorităţilor ucrainene.

Duminică, Rusia a transmis că tratativele de pace cu partea ucraineană nu au progresat suficient pentru o întâlnire la cel mai înalt nivel, între preşedinţii rus, Vladimir Putin, şi ucrainean, Volodimir Zelenski, şi că poziţia Moscovei în privinţa statutului Crimeii şi Donbasului rămâne neschimbată, potrivit Reuters.

"Proiectul de acord nu este gata pentru trimiterea la o întâlnire la vârf", a declarat negociatorul şef al Rusiei, Vladimir Medinski, pe contul său de Telegram. "Repet iar şi iar: poziţia Rusiei privind Crimeea şi Donbas rămâne NESCHIMBATĂ", a scris el. Moscova doreşte o Crimee rusă şi un Donbas independent.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat "profund şocat de imaginile cu civilii ucişi la Bucea" şi a cerut o anchetă independentă, în timp ce Biroul ONU pentru Drepturile Omului a vorbit despre "posibile crime de război".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇