Masacrul de la Bucea, punct de cotitură în războiul din Ucraina. Rusia, în fața unei înfrângeri zdrobitoare

Întreaga țară a așteptat mesajul liderului de la Kiev, iar acesta a prezentat în Parlamentul României și pe toate posturile de televiziune atrocitățile săvârșite de militarii ruși în localitățile din jurul capitalei Ucrainei. Ce va face Guvernul Ciucă?
Masacrul de la Bucea, punct de cotitură în războiul din Ucraina. Rusia, în fața unei înfrângeri zdrobitoare
  • Peste 400 de civili au fost executați de militarii ruși în suburbiile Kievului, anunță procurorul general al Ucrainei.
  • Rusia a pierdut bătălia din nordul Ucrainei, iar acum încearcă să-și păstreze teritoriile din sud și din est.
  • Ambasadoarea SUA la ONU a anunțat la București scoaterea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, în urma masacrului.
  • Mai mulți lideri europeni au declarat oficial că vor susține Ucraina ca să învingă și să scoată din țară forțele Rusiei.

Masacrul din Bucea (Bucha), Ucraina, a fost atât de șocant încât primele reacții au început să apară abia după 48 de ore de când imaginile au ajuns pe rețelele sociale și în programele de știri din întreaga lume.

O mare parte a opiniei publice e revoltată de uciderea cu sânge rece a populației civile de către trupele ruse în localitatea de la marginea Kievului.

Bucea (Bucha), un oraș cu 37.000 de locuitori, situat la nord-vest de Kiev, a fost cucerit de trupele ruse în data de 26 februarie, la două zile după declanșarea invaziei.

ADVERTISING

Timp de peste o lună, a fost supus unui bombardament continuu, dar și terorizat de militarii ruși.

Aici, forțele Kremlinului și-au creat o bază din care bombardau, dar lansau și misiuni de atac asupra capitalei Ucrainei.

BuchaZelenski
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a vizitat localitatea Bucea (Bucha), unde a avut loc un masacru asupra populației civile - Foto: Președinția Ucrainei

De asemenea, trupele ucrainene au atacat în mod repetat tancurile și blindatele din zonă pentru a descuraja orice inițiativă de asalt asupra Kievului.

“Îmi doresc ca fiecare mamă a unui soldat rus să vadă trupurile celor uciși în Bucea (Bucha)”, a declarat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

Ucraina a câștigat bătălia pentru Kiev

Începând de duminică, liderii europeni au condamnat, pe rând, masacrarea populației civile de către forțele ruse.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a anunțat că “după Bucea (Bucha) e nevoie de noi sancțiuni și măsuri concrete”. Acesta a adăugat că la nivelul Uniunii Europene se discută despre renunțarea la gazul și cărbunele rusesc.

Nu e clar dacă se va ajunge la o astfel de decizie, dar în mod cert tendința e ca SUA și statele europene să sprijine Ucraina cu tot ce e nevoie pentru a-și păstra independența și teritoriul.

Ideea a fost exprimată de mai mulți diplomați, în timp ce războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază.

Rușii au fost înfrânți pe frontul de nord, iar acum încearcă să păstreze cuceririle din est și sud, în timp ce armata ucraineană continuă ofensiva.

“Ucraina a câștigat bătălia de la Kiev. Forțele ruse își finalizează retragerea, dar nu într-o stare bună. Forțele ucrainene continuă să curețe regiunea Kiev de trupele ruse izolate, în retragere”, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Militarii ruși au făcut crime de război

Linda Thomas-Greenfield, 70 de ani, ambasadoarea SUA la ONU, a fost luni, 4 aprilie, într-o vizită la București, în care a anunțat că “Rusia nu mai poate avea o poziție în Consiliul Drepturilor Omului, al ONU”.

Reacția ambasadoarei la ceea ce s-a întâmplat în Bucea (Bucha) a fost dură, spunând că “militarii ruși au făcut crime de război”, iar ceea ce s-a întâmplat “a fost un atac brutal la adresa civililor”.

Rusia, la scurt timp după apariția imaginilor, a anunțat printr-un reprezentat al ministerului Apărării că “este vorba de informații mincinoase și ucrainenii au pus în scenă totul pentru a-i acuza pe militarii ruși”.

De asemenea, Kremlinul a cerut convocarea rapidă a Consiliului de Securitate al ONU pentru “a aduce dovezi ale punerii în scenă”.

Dar mai mulți jurnaliști străini și ucraineni, inclusiv experți în drepturile omului, au ajuns deja în suburbiile Kievului și “documentează” crimele de război.

Peste 400 de civili au fost executați sumar, unii cu mâinile legate, anunță procurorul general al Ucrainei.

În Bucea (Bucha) a fost descoperită o groapă comună, dar și un centru de interogatoriu și tortură, unde se aflau mai multe cadavre ale unor civili.

“O să facem tot posibilul să izolăm Rusia și în Consiliul de Securitate al ONU”, a declarat ambasadoarea Greenfield, aflată la București. “Nimeni nu-i mai crede”, a mai spus ea în fața jurnaliștilor.

Putin e disperat. Invazia sa eșuează

Masacrul din jurul Kievului reprezintă un moment de cotitură în conflictul din Ucraina. Dintr-odată, opinia publică internațională a văzut cât de crud e războiul și comportamentul inuman al trupelor ruse.

Acest caz dramatic a creat frică în Ucraina, militarii fiind și mai motivați să lupte cu trupele invadatoare. De asemenea, ajutorul internațional oferit Kievului se va intensifica.

“Nicio… dezinformare din partea Kremlinului nu poate ascunde ceea ce știm cu toții că este adevărul: Putin e disperat. Invazia sa eșuează, iar hotărârea Ucrainei nu a fost niciodată mai puternică. Voi face tot ce-mi stă în putere pentru a înfunda mașina de război a lui Putin. Ne intensificăm sancțiunile și sprijinul militar, precum și consolidarea pachetului de sprijin umanitar pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie pe teren”, a declarat Boris Johnson, premierul Marii Britanii.

Oamenii au fost torturați, împușcați în ceafă

Discursul președintelui Volodimir Zelenski, ținut în Parlamentul României, a prezentat imagini din Bucea (Bucha) cu civili ucraineni uciși de militarii ruși, provocând un șoc opiniei publice de la noi.

“Denumirea orașului Bucea va rămâne în istorie, în memoria oamenilor. Până acum știm că peste 400 de oameni au fost torturați, legați cu mâinile la spate, împușcați în ceafă sau în ochi”, a declarat Zelenski în Parlamentul României.

HartaBucea
Sursa: Spotmedia.ro / Google Maps

Rusia nu numai că a fost înfrântă în nordul Ucrainei din punct de vedere militar, dar se află și în fața unei zdrobitoare înfrângeri morale, o “scoatere din civilizație”, din cauza atrocităților săvârșite de militarii Moscovei.

În noul context internațional, creat de masacrul de la Bucea (Bucha), e dificil de crezut că Putin mai poate obține ceva în Ucraina.

Negocierile de pace sunt compromise. Mutarea trupelor în est se desfășoară haotic, iar moralul atât al liderilor politici, cât și al militarilor ruși este la pământ. 

E greu să lupți cu întreaga lume, indiferent de câte arme nucleare deții. Rusia s-a prăbușit moral, fiind imposibil să găsească aliați care să se asocieze cu astfel de atrocități.

“E nevoie de noi sancțiuni! Ucraina trebuie susținută prin trimitere de armament. Acum se decide cine va câștiga: libertatea sau tirania”, a spus președintele Zelenski în Parlamentul României.

Discursul lui a fost aplaudat la scenă deschisă, fiind, probabil, cel mai important discurs politic susținut în legislativ după 1990. 

Soarta a făcut ca România să joace un rol important în zilele imediat următoare după ce civilizația noastră a descoperit masacrul de la Bucea (Bucha). 

Atât un oficial al ONU, cât și președintele Zelenski au vorbit despre asta autorităților și publicului din România. În zilele următoare, vom vedea efectele acestor evenimente asupra crizei din Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇