Biden cere ca Putin să fie judecat pentru crime de război în urma asasinatelor din Bucea

Biden cere ca Putin să fie judecat pentru crime de război în urma asasinatelor din Bucea

Preşedintele american Joe Biden a cerut, luni, deschiderea unui proces pentru crime de război împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin, în urma asasinatelor din Bucea.

Totodată, el a spus că va solicita impunerea unor sancţiuni suplimentare ca urmare a atrocităţilor din Ucraina, relatează The Associated Press.

”Aţi văzut ce s-a întâmplat în Bucea”, a spus Biden şi a adăugat că Putin ”este un criminal de război”.

Declaraţiile lui Biden au avut loc după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat Bucea, unul dintre oraşele din apropierea Kievului, unde oficialii ucraineni spun că au fost găsite cadavrele unor civili.

ADVERTISING

Zelenski a numit acţiunile ruseşti ”genocid” şi a cerut Occidentului să aplice sancţiuni mai dure împotriva Rusiei.

Cu toate acestea, Biden s-a abţinut din a numi acţiunile armatei ruse drept genocid.

Ziua 40 de război - desfăşurarea evenimentelor

Cadavrele celor 410 de civili au fost scoase din oraşele din zona Kievului care au fost recent ocupate de forţele ruse, a declarat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova. Jurnaliştii Associated Press au văzut cadavrele a cel puţin 21 de persoane în diferite locuri din jurul Bucei (nord-vest de Kiev).

ADVERTISING

”Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei armele de care are nevoie pentru a continua lupta. Şi trebuie să adunăm toate detaliile, astfel încât acesta să poată fi un proces real – să avem un proces pentru crime de război”, a spus Biden.

”Ceea ce se întâmplă în Bucea este scandalos şi toată lumea vede asta”, a adăugat liderul Statelor Unite.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat luni, pe Twitter, că Uniunea Europeană va trimite anchetatori în Ucraina pentru a-l ajuta pe procurorul general ucrainean să ”documenteze crimele de război”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇