Ziua 40 de război: Zelenski a declarat în Parlamentul României că peste 300 de oameni au fost torturați la Bucea, Kuleba spune că aceste orori sunt doar vârful icebergului (Foto & Video)

Ziua 40 de război: Zelenski a declarat în Parlamentul României că peste 300 de oameni au fost torturați la Bucea, Kuleba spune că aceste orori sunt doar vârful icebergului (Foto & Video)

În a 40-a zi de război, Ucraina s-a confruntat în continuare cu bombardamente în mai multe orașe.

Lumea încă este sub impactul imaginilor îngrozitoare ale măcelului ruşilor din zona Kiev, iar preşedintele Volodomir Zelenski a vizitat azi Bucea, scena masacrului.

El a vorbit despre atrocitățile rușilor și în Parlamentul României și a avertizat că aceștia urmăresc să invadeze și Moldova.

Iar preşedintele american Joe Biden a cerut deschiderea unui proces pentru crime de război împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin, în urma asasinatelor din Bucea.

Negocierile au continuat astăzi, în format online. În context, Zelenski a spus că nu poate avea o întâlnire cu liderul rus Vladimir Putin, atât timp cât bombardamentele continuă.

Statele Unite vor cere Adunării Generale a ONU să suspende Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, a anunţat ambasadorul SUA la ONU, de la București.

Cum s-a desfășurat, minut cu minut, ziua 39 de război în Ucraina, din 3 aprilie 2022.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din 4 aprilie, ziua 40 de război în Ucraina:

23:58 - Rusia a anunţat că a întărit ajutorul umanitar în zonele pe care le controlează în Ucraina.

23:52 - 355 de câini au murit în adăposturile de animale din regiunea Kiev în timpul invaziei ruse.

23:39 - Imaginile cu gropi comune care au apărut în Bucea, Ucraina, sunt „dezgustătoare", spune directorul executiv al Human Rights Watch. El avertizează că acest lucru „ar putea fi reprodus la scară foarte largă".

23:24 - Liderii occidentali ar trebui să-şi examineze propria conştiinţă înainte de a-l acuza pe preşedintele Vladimir Putin de crime de război, spune ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, ca reacție la acuzaţiile liderilor occidentali.

ADVERTISING

23:09 - 3.376 de civili au fost evacuați luni prin coridoarele umanitare din Ucraina, a declarat vicepremierul Irina Vereshchuk.

22:45 - Rusia afirmă că relaţiile sale cu Germania se vor ”deteriora” şi mai mult după decizia ”neprietenoasă” a Berlinului de a expulza 40 de diplomaţi ruşi în legătură cu conflictul din Ucraina.

22:25 - Compania Maxar a publicat imagini din satelit cu Bucea din 10 și 31 martie, arătând o groapă comună în apropierea Bisericii Sf. Andrei. Aceste imagini arată că în Bucea s-au făcut gropi comune cu mult înainte ca trupele rusești să se retragă.

22:16 - Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut adoptarea imediată a unui nou pachet de sancțiuni puternice împotriva Rusiei, astfel încât decizia Moscovei de a invada Ucraina să fie „cea mai costisitoare greșeală pe care Kremlinul a făcut-o vreodată".

21:59 - Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, mult timp susținător al apropierii Occidentului de Rusia, și-a exprimat regretul pentru poziția sa anterioară. El a spus că sprijinul acordat ani de zile gazoductului Nord Stream 2 a fost o greșeală clară.

21:40 - Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că România respectă angajamentele referitoare la sancţiunile economice impuse pe plan internaţional Federaţiei Ruse şi că o decizie privind o eventuală înăsprire a acestora va fi luată după o analiză cu celelalte ţări partenere.

21:17 - Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că ororile văzute la Bucea, care se află la 30 de kilometri nord-vest de Kiev, au fost „doar vârful icebergului".

ADVERTISING

„Ucraina a câștigat bătălia pentru Kiev, dar războiul continuă. Ne pregătim pentru noua ofensivă pe scară largă a Rusiei în estul Ucrainei. Ei vor încerca să captureze mai multe teritorii în regiunile regiunilor Donețk și Luhansk”, a declarat Kuleba.

20:58 - Administraţia Emmanuel Macron a anunţat, luni seară, decizia de expulzare a "numeroşi" diplomaţi ruşi, într-o acţiune coordonată cu Germania şi cu alte naţiuni occidentale, pe fondul tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina.

Oficiali guvernamentali de la Paris citaţi de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Monde au declarat, sub protecţia anonimatului, că Franţa va expulza 35 de diplomaţi ruşi.

20:46 - Uniunea Europeană (UE) este gata să trimită echipe de anchetatori în Ucraina pentru a ajuta la colectarea de dovezi despre crimele de război de care sunt acuzate forţele ruse în regiunea Kiev, a anunţat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

20:25 - Aproximativ două treimi din trupele ruse care erau concentrate în jurul capitalei Ucrainei, Kiev, au ”părăsit zona” şi ar putea fi repoziţionate în regiunea de est a ţării, în Donbas, a spus un oficial american.

20:18 - Lucrătorii Crucii Roșii care încercau să ajungă în orașul asediat Mariupol au fost reținuți într-un localitate situată în apropiere.

20:04 - Forţele armate ucrainene au anunţat că oraşul asediat Harkov, din estul Ucrainei, este vizat în continuare de atacuri de artilerie ruse.

19:56 - Comisia Europeană a adoptat o propunere privind conversia bancnotelor ucrainene de către persoanele care fug din Ucraina, în moneda statelor membre gazdă.

ADVERTISING

19:45 - Trupele ruseşti au părăsit regiunea Jîtomîr, însă ”războiului nu s-a terminat”, a anunţat guvernatorul regiunii, Vitaliy Bunechko, pe contul de Telegram.

19:33 - Guvernul Olaf Scholz a anunţat, luni seară, expulzarea a zeci de diplomaţi ruşi suspectaţi de activităţi de spionaj, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza invaziei ruse în Ucraina.

19:10 - Vorbește Volodimir Zelenski în Parlamentul României:

  • Imi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea. Vă rog să priviți imaginile din Bucea.
  • Denumirea orașului Bucea va rămâne în istorie, în memoria oamenilor. Până acum știm de peste 300 de oameni torturați, legați cu mâinile la spate, împușcați în ceafă sau în ochi.
  • De ce au făcut asta? În Ria Novosti a fost publicat un articol care justifica crimele din Ucraina și care descrie procedura clară pentru distrugerea Ucrainei.
  • Rușii doresc deucrainificarea și dezeuropenizarea Ucrainei. Articolul din Ria Novosti mai arată că populația trebuie omorâtă. Toate acestea apar pe site-ul agenției oficiale de presă a Rusiei.
  • Rușii nu se ascund, vorbesc foarte deschis despre război împotriva Ucrainei.
  • Dacă nu ne apăram, ceea ce s-a întâmplat în Bucea se putea întâmpla în toată Ucraina.
  • Avem informații că au fost urmăriți profesori, învățători, toți cei care aveau la vedere, la balcoane, steagul Ucrainei.
  • În 1989 a murit Nicolae Ceaușescu, după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că ducea România în izolare. Acel regim se baza doar pe represiune. Poporul român s-a ridicat și a dărâmat acel regim.
  • Împreună trebuie să îi oprim pe cei care vor să comită genocid în Europa. Ucraina nu este singura țintă a rușilor, vor ajungă și în Republica Moldova.
  • Moldova este o țintă pentru Rusia, este fundamental să apărăm și independența și statalitatea Moldovei.
  • În prezent, în Ucraina se decide soarta întregii Europe Centrale și Regiunii Mării Negre.
  • Au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei, dar Ucraina e în război de 40 de zile. Trebuie să închideți porturile, tranzitul de mărfuri.
  • Este nevoie de noi sancțiuni, Ucraina trebuie susținută prin trimitere de armament. Acum se decide cine va câștiga: libertatea sau tirania.
  • Mulțumesc întregului popor pentru sprijinul acordat refugiaților. Vreau să încep dialogul cu România privind protecția minorității române din Ucraina și a minorității ucrainene în România. Viitorul nostru este împreună într-o mare familie europeană.
  • Glorie României, Glorie Ucrainei!
Ședința comună a Camerei Deputaților si Senatului României, prilejuită de intervenția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski

Ședința comună a Camerei Deputaților si Senatului României, prilejuită de intervenția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski

Publicată de Privesc.Eu pe Luni, 4 aprilie 2022

19:06 - Vorbește Marcel Ciolacu:

  • Ne confruntăm cu cea mai gravă criză de securitate de la finele celui De-al Doilea Război Mondial. Ne alăturăm vocilor celor care sprijină Ucraina.
  • Respingem comportamentul isresponsabil al Rusiei și cerem retragerea forțelor armate ruse de pe teritoriul Ucrainei.
  • Imaginile din Bucea ne-au copleșit și nu putem accepta ca autorii acestor masacre să rămână nepedepsiți.
  • Cetățenii care fug din calea războiului vor găsi sprijin în România.

19:04 - Vorbește Florin Cîțu:

  • Domnule Volodimir Zelenski, este o onoare să vă ascultăm azi în Parlamentului României
  • Sunteți un erou, nu doar în Ucraina. Curajul de care ați dat dovadă ne inspiră pe toți. Vladimir Putin este un criminal care sfidează orice valori.
  • România a sesizat deja Curtea Penală Internațională cu privire la un genocid.
  • Masacrul de la Bucea nu trebuie să rămână nepedepsit. Prin faptul că ați mers la Bucea ați arătat că sunteți un adevărat lider.

19:02 - Are loc un moment de reculegere în Parlamentul României pentru victimele războiului din Ucraina.

19:00 - Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski urmează să susțină în curând un discurs în Parlamentul României.

18:50 - Tratamentul Rusiei asupra prizonierilor de război încalcă Convenţiile de la Geneva, a declarat comisarul pentru Drepturile Omului al Parlamentului Ucrainei, Liudmyla Denisova. Soldaţii ucraineni eliberaţi au povestit că au fost bătuţi, înfometaţi, intimidaţi, asupriţi moral, degeraţi, păziţi de un câine în timp ce se plimbau prin curte.

18:34 - Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a ameninţat luni Rusia cu represalii după masacrul de la Bucea, afirmând pe Facebook că "acest rău pur şi simplu nu poate rămâne nepedepsit".

18:15 - Preşedintele american Joe Biden a cerut deschiderea unui proces pentru crime de război împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin, în urma asasinatelor din Bucea. El a spus că va solicita impunerea unor sancţiuni suplimentare ca urmare a atrocităţilor din Ucraina.

17:58 - Ministrul de Finanţe al Austriei, Magnus Brunner, a exclus impunerea oricăror sancţiuni ale UE care vizează petrolul şi gazele ruseşti, deoarece Austria este foarte dependentă de ele, iar sancţiunile i-ar afecta mai mult pe austrieci decât pe ruşi.

17:36 - Primarul din Nikolaiev, Alexander Senkevich, spune că rușii continuă să bombardeze orașul.

17:14 - Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, acuză forțele ruse că blochează eforturile Crucii Roșii de a ajunge la Mariupol.

17:00 - Ambasadorului Rusiei în Lituania i s-a cerut să părăsească țara, iar ambasadorul Lituaniei în Ucraina se întoarce la Kiev. Decizia a fost anunțată luni de Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Externe.

16:30 - Super iahtul lui Roman Abramovici, Solaris, în valoare de 550 de milioane de euro, a părăsit portul din Turcia în care se afla, după ce operatorul terminalului care adăpostea iahtul oligarhului rus a fost presat să-i ceară să plece.

16:09 - În Rusia, autoritățile și presa controlată de stat nu recunosc masacrul de la Bucea și comentează în studiouri că dovezile sunt fabricate de „naziști”, cu ajutorul britanicilor.

Mai mult, principala agenție de știri RIA a publicat luni un articol de opinie intitulat „Ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina”, al unui comentator politic pro-Kremlin, Timofei Sergeitsev, în care autorul a cerut „denazificarea” și „reeducarea” Ucrainei, care nu poate exista decât „dependentă de Rusia”.

15:32 - Armata rusă a minat până acum peste 80.000 km din teritoriul ucrainean, din care peste 62.000 au fost minaţi de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, a transmis Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, într-un comunicat de presă.

15:23 - Vladimir Putin a semnat un decret pentru a introduce restricții de viză pentru cetățenii din țările pe care Rusia le consideră „neprietenoase". Începând de azi, procesul simplificat de acordare a vizelor a fost suspendat cu unele țări din UE, precum și cu Norvegia, Elveția, Danemarca și Islanda.

15:12 - Zelenski a vizitat Bucea, unde cadavrele a sute de civili au fost găsite împrăştiate pe străzi, după ce forţele ruse s-au retras. ”Ucraina trebuie să aibă pace. Suntem în Europa, în secolul 21. Vom continua eforturile diplomatice şi militare”, a spus preşedintele.

Zelenski a inspectat drumul pe care o coloană rusă a fost prinsă în ambuscadă şi a vorbit cu localnicii. El a reiterat că Rusia a comis crime de război şi genocid în Ucraina.

14:37 - Statele Unite vor cere Adunării Generale a ONU să suspende Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, de la București.

„Participarea Rusiei la Consiliul Drepturilor Omului este o farsă. Și este greșit, motiv pentru care credem că este timpul ca Adunarea Generală a ONU să voteze pentru a o elimina. Mesajul meu pentru cele 140 de țări care s-au unit cu curaj este: imaginile din Bucea și distrugerile din Ucraina ne cer să ne aliniem acum acțiunile cu declarațiile”, transmite Linda Thomas-Greenfield, care se află în vizită în România.

Un stat poate fi suspendat din consiliu pentru comiterea persistentă de încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului în timpul statutului său de membru prin votul a două treimi din cei 193 de membri.

14:00- Trupele ruse nu mai ocupă în acest moment nicio localitate în regiunea Sumy, informează guvernatorul acestei regiuni din nord-estul Ucrainei.

13:29 - Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut discutarea imaginilor de la masacrul din Bucea în Consiliul de Securitate ONU. El spune că „provocările” de genul acesta reprezintă o amenințare directă la adresa securității internaționale și că Ucraina a organizat un „atac fals”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a scris pe canalul său de Telegram: „Astăzi Rusia va cere din nou reunirea Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu provocările criminale ale militarilor și radicalilor ucraineni în acest oraș”.

13:02 - Moscova a negat categoric orice acuzație legată de uciderea civililor în orașul ucrainean Bucea și transmite că acuzațiile ucrainene cu privire la această chestiune ar trebui tratate cu îndoială.

Adresându-se reporterilor la teleconferința zilnică obișnuită, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că faptele și cronologia evenimentelor de la Bucea nu susțin versiunea Ucrainei și a îndemnat liderii internaționali să nu se grăbească să judece.

12:59 - Iată cele mai recente estimări ale armatei ucrainene privind pierderile provocate Rusiei:

12:55 - Un culoar umanitar din Mariupol urmează să fie operaţional luni, anunţă vicepremierul Irina Vereşciuk, în pofida unor amânări repetate. „Drumul va funcţiona pentru transport privat. În total, 15 autobuze de evacuare au plecat deja de la Zaporojie către Mariupol”, anunţă Vereşciuk.

12:43 - Președintele Zelenski va vorbi în Parlamentul de la București 15 sau 20 de minute, iar premierul Nicolae Ciucă a fost invitat, dar nu a confirmat încă prezența, precizează Florin Cîțu.

12:30 - Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a anunţat că s-a stabilit în şedinţa Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere ca preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să se se adreseze, de la ora 19:00, în Parlament.

12:00 - Opt persoane au fost ucise, iar alte 34 rănite în bombardamentele forţelor ruse duminică asupra oraşelor Oceakov şi Nikolaev (Mikolaiv) din sudul Ucrainei, a indicat luni Parchetul ucrainean.

11:15 - Prim-ministrul polonez ateusz Morawiecki a declarat că Germania este principalul obstacol în calea noile sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Întrebat despre implicațiile câștigării alegerilor din Ungaria de către Viktor Orban, Morawiecki a spus: „Trebuie să vedem că, indiferent de modul în care abordăm Ungaria, aceasta este a patra astfel de victorie și trebuie să respectăm alegerile democratice… Germania este principalul obstacol în cale sancțiunilor. Ungaria este pentru sancțiuni”, a punctat Morawiecki.

10:54 - Polonia cere înființarea unei comisii internaționale pentru investigarea masacrului de la Bucea.

10:30 - Deputatul ucrainean Lisa Yasko a declarat pentru televiziunea din Marea Britanie că scenele de la Bucea sunt incredibile pentru secolul al XXI-lea, dar la Mariupol și în alte locuri a fost și mai rău.

„Este devastator, ceva la care nu te poți adapta, nu poți accepta, dar, în același timp, se întâmplă în fiecare zi. Sunt din ce în ce mai multe victime care vin și, dacă nu acționăm foarte hotărât în lume pentru a pune capăt acestui război, vom vedea în continuare astfel de lucruri”, a spus ea.

Ea a cerut Occidentului să acționeze pentru a pune capăt războiului și a oferi garanții de securitate care sunt „reale, nu doar pe hârtie”.

„Singura modalitate de a câștiga în acest război este să arăți putere”, a spus ea. „Nu pot exista compromisuri cu Putin în acest stadiu. Nu vom face niciun compromis cu teritoriul nostru și cu oamenii care au murit deja pentru apărarea Ucrainei”, a mai spus Yasko.

09:57 - Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut noi sancțiuni pentru Rusia, ca răspuns la masacrul din Bucea.

El spune că există indicii foarte clare care arată crimele de război din Ucraina și că sunt necesare noi sancțiuni pentru a descuraja Rusia să mai comită și altele.

09:22 - În Republica Moldova este zi de doliu național, luni, în semn de comemorare a victimelor războiului din Ucraina.

09:00 - Ministrul Apărării din Germania, Christine Lambrecht, spune că Uniunea Europeană trebuie să ia în discuţie interzicerea importurilor de gaz rusesc, după ce oficiali ucraineni şi europeni au acuzat forţele ruse de comiterea de atrocităţi la Bucea.

„Trebuie să existe un răspuns. Astfel de crime nu trebuie să rămână fără răspuns”, a spus Lambrecht.

07:52 - Cum arată autostrada Kiev - Zhytomyr, la 25-30 de km de capitala Ucrainei.

07:31 - Forţele ruse se “retrag activ” din regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul Dmitro Jiviţki, potrivit Ukrinform. “Săptămâna trecută am văzut o acumulare mare de trupe ale Rusiei de la Bilopillia la Konotop, în zona Konotop... Au venit noi coloane”, a precizat Jiviţki. El a menţionat că această acumulare de echipamente militare vine în contextul acoperirii de către ruşi a retragerii soldaţilor lor. Acum coloanele au părăsit regiunea, a adăugat Jiviţki.

07:20 - Forţele ruse care s-au retras din oraşul Bucea au lăsat în urmă un adevărat masacru. Imaginile din satelit oferite de compania de supraveghere Maxar înfăţişează mai multe gropi comune, dintre care unele neterminate.

Armata rusă nu a anticipat momentul retragerii şi astfel unele morminte comune au rămas neterminate. Se poate observa în imagine un şanţ lung de 14 metri şi adânc de trei, săpat lângă biserica Biserica Sf. Andrei din Bucea.

06:52 - Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a anunţat că din 24 februarie şi până la 2 aprilie, la miezul nopţii, s-au înregistrat 3.455 de victime civile în Ucraina: 1.417 oameni au murit şi 2.038 au fost răniţi.

Dintre civilii ucişi, 293 sunt bărbaţi, 201 femei, 22 fete şi 40 băieţi. În plus, au murit 59 de copii şi 802 adulţi despre care nu se ştie dacă erau femei sau bărbaţi. Printre cei peste 2.000 de răniţi se numără şi 92 de copii. Cele mai multe victime s-au înregistrat în regiunile Doneţk şi Lugansk: 468 de morţi şi 1.036 de răniţi.

OHCHR consideră că, de fapt, bilanţul este considerabil mai mare, însă există întârzieri în ceea ce priveşte verificarea informaţiilor din zonele în care ostilităţile sunt intense.

06:16 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a intervenit printr-o înregistrare video la cea de-a 64-a gală a premiilor Grammy, cu un mesaj înregistrat în care a cerut artiştilor prezenţi să nu tacă în faţa invaziei ruse, pentru că nu există nimic care să se opună mai mult războiului decât muzica, relatează EFE.

„Tăcerea este moarte, spuneţi adevărul prin versurile voastre, pe reţele de socializare sau pe posturi de televiziune”, a cerut Zelenski.

Ukraine president Zelensky delivers speech at the Grammys

Intervenţia sa a fost urmată de un recital al artistului John Legend, care a interpretat la pian balada "Free" (Libre), alături de Lyuba Yakimchuk, o poetă ucraineană din regiunea Donbas, care a reuşit să fugă din ţară în urmă cu câteva zile.

05:35 - 2.694 de oameni au fost evacuaţi prin coridoarele umanitare, duminică, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, potrivit CNN. 469 de oameni din Mariupol au plecat cu propriile vehicule prin coridoarele umanitare de la Mariupol şi Berdiansk către Zaporojie.

05:20 - A 40-a zi de război a început cu explozii, acestea fiind auzite în primele ore ale zilei de luni în orașele Herson, Odesa și Nikolaiev.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇