Congresul a decis că Statele Unite vor avea o strategie pentru Marea Neagră

Congresul a decis că Statele Unite vor avea o strategie pentru Marea Neagră

Pentru prima dată, Administrația din Statele Unite va avea o strategie de lucru cu aliații privind regiunea Mării Negre, asta a decis Congresul SUA, atunci când a adoptat legea Omnibus privind alocările bugetare aferente anului fiscal 2023.

Acum legea merge la promulgare la președintele Joe Biden.

Printre prevederile acestei legi se regăsește solicitarea Congresului ca, în 6 luni de la promulgare, secretarul de Stat al SUA împreună cu șefii altor agenții federale relevante să prezinte Congresului o strategie de lucru cu aliații NATO din regiunea Mării Negre, pentru aprofundarea relațiilor economice, consolidarea asistenței economice și de securitate pentru statele din regiune, inclusiv prin sprijinirea eforturilor pentru creșterea rezilienței democratice, informează Ambasada României în SUA, într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Sursa citată menţionează că legea a fost iniţiată de un grup bipartizan de membri marcanți ai Congresului american, precum senatorii Jeanne Shaheen, președinta Subcomisiei pentru Europa și cooperare regională de securitate din Comisia de relații externe a Senatului SUA (democrată), Mitt Romney, membru al Comisiei de relații externe a Senatului SUA (republican), dar și membri ai Camerei Reprezentanților precum Mike Turner și William Keating. Inițiativa a beneficiat de sprijinul unor membri importanți ai Senatului american printre care Chris Coons, Roger Wicker, Benjamin Cardin.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Prevederea face parte din pachetul legislativ cunoscut în Congresul american drept Legea Omnibus (care include și asistența pentru Ucraina constând în sprijin economic și militar). Detalii despre această prevedere sunt disponibile AICI.

"Elaborarea unei strategii a SUA față de regiune va constitui un instrument substanțial și comprehensiv pe care Romania îl susține pe deplin.

În sprijinul acestei cauze, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, precum și diplomații Ambasadei României la Washington, au purtat, încă de la debutul sesiunii legislativului SUA, numeroase discuții cu membri și experți ai Congresului american. 

ADVERTISING

De asemenea, tema Mării Negre se află constant pe agenda politică a ambasadei, în decursul anului fiind organizate numeroase evenimente care au avut drept scop creșterea vizibilității regiunii în rândul decidenților americani", adaugă comunicatul citat.               


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇