Povestea unui sat-erou din Herson, care a salvat 50 de copii din ghearele FSB: Îi voiau pentru școlile militare din Rusia (Video)

Povestea unui sat-erou din Herson, care a salvat 50 de copii din ghearele FSB: Îi voiau pentru școlile militare din Rusia (Video)

O înregistrare făcută de camerele de supraveghere a surprins momentul în care agenții FSB și soldații ruși au intrat într-un orfelinat ucrainean. Copiii au fost, însă, ascunși cu ajutorul unui erou local, directorul instituției.

Printre grozăviile comise de forțele ruse în Ucraina se numără și răpirea orfanilor. Sky News a obținut dovezi care susțin aceste acuzații, dar a aflat și despre curajul extraordinar al oamenilor obișnuiți din Ucraina care le-au zădărnicit rușilor eforturile.

Volodimir Sahaidak este directorul unui orfelinat din satul Stepanivka, din afara orașului Herson. Știa că rușii au luat orfanii din regiunea Donbas încă de la începutul războiului civil, în 2014, și a făcut tot posibilul să-i protejeze pe cei din centrul său.

ADVERTISING

"Am văzut cum propagandiștii ruși spuneau că trebuie să ia orfanii ca să-i dea la școlile militare, să-i îndoctrineze și să-i pună să lupte pentru Rusia. A fost cel mai îngrozitor lucru, așa că am început să ascundem copiii, fiindcă ne-am dat seama că or să-i ia", a spus el.

În centrul pe care îl conduce se aflau 52 de copii dintre cei mai vulnerabili, orfani sau dați în îngrijire. Temerile lui s-au dovedit întemeiate: camerele video de supraveghere au surprins momentul în care agenții FSB și soldații ruși înarmați au intrat în clădirea care altădată era un loc liniștit.

"Au confiscat toate dosarele copiilor, fiindcă nu-și dădeau seama unde erau micuții, așa că au luat actele, computerele, sistemul de supraveghere video, ca să afle unde s-au dus", a povestit directorul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Copiii au scăpat datorită eforturilor lui Sahaidak și ale localnicilor care au răspuns apelului de a-i prelua și ascunde. Tot satul s-a alăturat acestei acțiuni de protejare a micuților - oamenii i-au primit în casele lor, iar unii au luat câte trei sau patru. Și au făcut-o chiar dacă riscau să fie torturați, închiși sau chiar uciși sub acuzația de colaboraționism.

Rușii n-au dat de urma copiilor, dar au trimis la Stepanivka alți 15, luați din alte părți ale Ucrainei. Câteva înregistrări îi arată când sunt preluați de angajații centrului. După ce forțele ruse s-au retras din regiune, i-au luat pe toți cu ei. Angajații orfelinatului n-au putut face nimic.

ADVERTISING

"Soldații cu mitraliere i-au pus în vehiculele militare și i-au dus, normal că unii dintre ei erau speriați fiindcă nu știau unde-i duc", a povestit o educatoare, Oxana.

Din păcate, n-au fost singurii copii răpiți. Oficialii din Ucraina spun că soldații ruși au luat 97 de orfani când s-au retras din regiunea Herson.

Copii mici au fost luați dintr-un orfelinat situat în centrul regiunii Herson. "Când i-au luat, au pus vehiculele blindate și soldați în jurul perimetrului, ca să nu poată nimeni să filmeze", a povestit Natalia Kadirova, care locuiește lângă acel centru.

Ea a spus că micuții aveau vârste între trei și cinci ani, iar momentul în care i-au luat rușii încă o bântuie: "Normal că-mi fac griji pentru ei, erau mici. Niște sărmani copii abandonați. Nu știm unde sunt, ce s-a întâmplat cu ei sau unde au fost duși."

Răpirea minorilor reprezintă o încălcare gravă a regulilor războiului.

Procurorii ucraineni au acuzat că rușii au luat 48 de orfani cu vârste cuprinse între trei și cinci ani. Autoritățile au deschis un dosar penal, iar cazul este investigat și de serviciile de informații.

Potrivit guvernului ucrainean, 13.000 de copii au fost deportați în Rusia de la începerea războiului.

Volodimir Sahaidak și sătenii din Stepanivka au salvat 52 de copii din mâinile rușilor. Pentru alți 15, n-au mai putut face nimic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇