Mărturia unui dezertor rus despre ororile din Ucraina: Aveam voie să tragem în orice civil care avea un telefon

Mărturia unui dezertor rus despre ororile din Ucraina: Aveam voie să tragem în orice civil care avea un telefon
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un soldat care a dezertat din armata rusă a povestit despre crimele de război comise de unitatea sa în Bucea.

Nikita Cibrin își amintește de câțiva camarazi care au luat-o la fugă după ce s-a aflat că au violat două femei din Ucraina, în timpul campaniei din nord-vestul Kievului, în martie. „I-am văzut fugind, pe urmă am aflat că erau violatori. Au violat o mamă și pe fiica ei”, a povestit el. Când au aflat ce făcuseră oamenii lor, comandanții au ridicat din umeri. I-au pedepsit câțiva dintre camarazii lor care i-au luat la bătaie, dar n-au fost niciodată judecați pentru faptele lor. „N-au fost închiși. Doar dați afară. Pur și simplu: ‘Valea!’. Au fost scoși din război. Asta-i tot”, a spus acesta.

Cibrin, un bărbat din regiunea rusă Iakuțk, spune că a făcut parte din brigada de infanterie mecanizată 64, unitatea care a devenit cunoscută pentru crimele de război comise în timpul ofensivei în Bucea, Borodianska și alte localități situate la nord de Kiev. El a dezertat în septembrie și a fugit în Europa prin Belarus și Kazahstan, relatează CNN.

ADVERTISING

Soldații din brigada lui Cibrin au fost declarați criminali de război de Ministerul Apărării de la Kiev în aprilie, după descoperirea unor gropi comune și cadavre ale civililor pe străzi.

Niște maniaci care se bucurau să ucidă

Documentele militare ale soldatului arată că șeful brigăzii din care a făcut parte era Azatbek Omurbekov. Supranumit "Măcelarul din Bucea", acesta se află sub sancțiunile UE și ale Marii Britanii. Statele Unite au trecut întreaga brigadă pe lista sancțiunilor.

Kremlinul a negat acuzațiile despre crime de război și a susținut fără temei că imaginile cu cadavrele civililor erau trucate, iar Vladimir Putin a decorat unitatea cu un titlu militar, lăudându-i "eroismul" și "acțiunile temerare".

Dezertorul care a vorbit pentru CNN într-o țară europeană în care a solicitat azil spune că atât cât s-a aflat pe front nu a văzut niciun eroism, ci doar crime, și se declară pregătit să răspundă în fața unui tribunal internațional. El subliniază că nu a comis nicio crimă.

ADVERTISING

Cibrin a spus că militarii aveau ordin direct să ucidă pe oricine transmitea informații despre pozițiile unității, indiferent că erau militari sau civili. "Dacă cineva avea un telefon, aveam liber să-l împușcăm", a spus el, adăugând că unii dintre membrii brigăzii erau "fără îndoială" în stare să ucidă civili neînarmați: "Erau maniaci care se bucurau să omoare un om."

Fostul soldat a amintit și de jafurile comise în Ucraina, când rușii au furat computere, televizoare, bijuterii și chiar mașini de spălat: "Nici nu se ascundeau. Mulți din unitatea mea, când am plecat din Lipovka și Andreevka, în martie, au luat mașinile civililor și le-au vândut în Belarus. Mentalitatea lor e că, dacă furi ceva, ești bun. Dacă nu te prinde nimeni, foarte bine! Dacă vezi ceva care e scump și-l furi fără să fii prins, ești bun", a explicat acesta.

Comandanții știau de crimele și jafurile comise de oamenii lor, dar nu i-a interesat să facă dreptate, acuză Cibrin. "Au reacționat la modul: În fine. S-a întâmplat. Așa, și? De fapt, n-au avut nicio reacție. Disciplina s-a dus, acolo nu-i nicio disciplină", a relatat el.

ADVERTISING

Când se vor opri rușii

Cibrin e convins că Rusia va pierde războiul cu Ucraina, dar numai după ce se vor pierde multe vieți: "Fiindcă Rusia nu se va opri până când nu va fi o mare vărsare de sânge, până când toți mor. Soldații sunt carne de tun pentru ei. Nu-i respectă."

Ca fost combatant, el subliniază că echiparea soldaților ruși nu se compară cu arsenalul la care au acces ucrainenii. În timp ce Kievul primește de la aliații occidentali unele dintre cele mai avansate arme, armata rusă se bazează pe echipament din perioada sovietică, folosit în anii '80 în Afganistan.

"Normal că Rusia o să piardă. Fiindcă toată lumea susține Ucraina. E o prostie să crezi că ei vor învinge. Au crezut că vor ocupa Kievul în trei zile. În a câta zi de război suntem acum? Au crezut că vin în Ucraina și vor fi primiți cu flori. Dar ei ne-au zis să ne cărăm naibii de acolo și au aruncat cu Molotoave în noi", a spus Cibrin.

Înfrângerea Rusiei este previzibilă și din cauza slabei pregătiri pentru război a trupelor. Cibrin a relatat că pregătirile unității sale au constat într-o armă, o țintă și 5.000 de gloanțe. "Continuă să tragi și pe urmă ești gata. Nimeni nu făcea nimic", a povestit acesta.

Lipsa de pregătire a devenit evidentă pe front, când aceiași oameni care se lăudau că sunt niște războinici când erau trimiși la luptă se întorceau distruși. "Cei care ziceau că-i omoară repede pe ucraineni, când veneau de pe linia frontului… nici nu mai puteau să vorbească. Au văzut războiul, au văzut înfrângerea și și-au văzut camarazii uciși, au văzut cadavre", a spus el.

"A fost o mare minciună. A fost o pregătire militară cu armata Belarusului. Și ne-au mințit. Pe 24 februarie ne-au zis doar că ne ducem la război", a adăugat fostul soldat.

Nikita Cibrin susține că nu a vrut să meargă pe front și, după ce și-a înfruntat superiorul, acesta l-a închis într-un vehicul special și a fost dus în Ucraina. La sfârșitul lui martie, când unitatea lui s-a retras din nord-vestul Kievului, s-a întors în Belarus, după care a fost trimis într-un spital din Rusia din cauza unor dureri de spate. A stat o lună internat, dar în mai l-au trimis iarăși în Ucraina, de data aceasta în regiunea Harkov, iar unitatea lui a fost cantonată în pădurile de lângă Izium.

Când comandanții altor unități au început să părăsească zona, el și-a dat seama că are ocazia să scape - a sărit într-un camion militar în care se aflau și alți soldați care fugeau de pe front și a ajuns în Belarus, iar de acolo s-a întors în Rusia. S-a internat din nou în spital din cauza durerilor de spate și spera să i se anuleze contractul pe care îl semnase cu armata.

Auzind că se va decreta mobilizarea parțială, Cibrin și-a dat seama că va ajunge iarăși pe front. A plecat la Sankt Petersburg, de unde a luat trenul spre Belarus, apoi a trecut în Kazahstan cu ajutorul unui intermediar și de acolo a plecat în țara în care se ascunde acum.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇