Soldații ruși aleg să trăiască și se predau dronelor ucrainene (Video)

Soldații ruși aleg să trăiască și se predau dronelor ucrainene (Video)

O înregistrare video realizată de o dronă ucraineană a surprins momentul în care un militar rus ridică mâinile pentru a se preda.

În imaginile difuzate pe Twitter de Ministerul ucrainean al Apărării se vede clar cum soldatul rus merge cu mâinile ridicate, în semn că se predă, relatează Insider.

"Dronele sunt cel mai înverșunat inamic al ocupanților. Dar se pare că nu toate. Aceasta a luat prizonier un ocupant care și-a dat seama că predarea e o șansă de a supraviețui, în loc să încerce să reziste forțelor armate ucrainene, unde șansa de supraviețuire este zero", este mesajul postat de ministerul ucrainean care nu a dezvăluit data și locul în care a fost făcută înregistrarea.

ADVERTISING

Circumstanțele exacte în care a avut loc acest episod sunt neclare, însă nu este prima oară când în războiul din Ucraina un soldat se predă unei drone.

Un militar, identificat drept "Bob Sala", din batalionul de infanterie 247 din Harkov, a spus la începutul lunii septembrie pentru ONG-ul Congresul Mondial Ucrainean că în Herson sunt lansate drone care le transmit rușilor să se predea, iar trei soldați au renunțat la luptă.

ADVERTISING

"Asta arată că dronele pot fi folosite nu doar pentru a salva viețile ucrainenilor, ci și pentru a captura soldați ruși care mai târziu vor putea depune mărturie împotriva guvernului lor criminal", a spus luptătorul ucrainean.

"Vreau să trăiesc", un program de succes

Conform Convenției de la Geneva, soldații care arată că se predau trebuie protejați. Însă situațiile de acest tip în care sunt folosite dronele nu sunt reglementate clar, mai ales dacă soldații se predau în fața unor drone autonome fără control uman, a precizat James Rogers, istoric de război specializat în dronele de luptă.

ADVERTISING

Autoritățile ucrainene spun că un rol însemnat în convingerea soldaților ruși să se predea îl are și serviciul telefonic "Vreau să trăiesc", lansat în septembrie, cu două zile înainte ca Vladimir Putin să anunțe mobilizarea parțială, și care a primit peste 3.500 de apeluri.

Linia le permite soldaților ruși, dar și celor ucraineni din teritoriile ocupate obligați să lupte în trupele invadatoare să-și înregistreze dorința de a fi capturați înainte de a li se facilita predarea când ajung în Ucraina, a explicat un reprezentant al autorităților ucrainene pentru Kiev Post.

Ministerul rus al Apărării susține, la rândul său, că folosește drone pentru a le cere ucrainenilor să se predea, a anunțat agenția TASS la începutul lunii noiembrie.

"Operatorii dronelor, în funcție de tipul echipamentului, efectuează recunoașteri radio, accesează liniile de comunicații inamice, surprind cu camerele zonele în care sunt staționați militanții ucraineni și trimit mesaje SMS cu solicitări de depunere a armelor către abonații operatorilor de telefonie mobilă pe care le folosesc naționaliștii", a transmis ministerul.

De când iau dronele prizonieri

Primele cazuri ale unor militari care s-au predat unor drone s-au înregistrat, însă, cu mai mulți ani în urmă, notează Forbes.

În 1991, în timpul războiului din Golf, armata americană a folosit drone Pioneer pentru a observa ținte pe care crucișătorul USS Missouri urma să le atace. Potrivit Muzeului Național al Aviației și Spațiului din SUA, în timp ce o dronă inspecta distrugerile provocate pozițiilor irakiene de pe insula Faylaka, în apropiere de Kuweit City, mai mulți soldați irakieni și-au semnalat intenția de se preda aeronavei care a survolat zona la înălțime joasă. Trupele de coaliție de la sol au debarcat pe insulă și i-au luat prizonieri.

O altă luare de prizonieri similară a avut loc în 1991, când aproximativ 40 de soldați irakieni s-au predat unei drone Pioneer.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇