Cât costă războiul dronelor kamikaze: E mai scump să le dobori decât să le lansezi

Cât costă războiul dronelor kamikaze: E mai scump să le dobori decât să le lansezi

Costul doborârii dronelor kamikaze lansate asupra orașelor Ucrainei depășește cu mult suma cheltuită de Rusia pentru cumpărarea acestor arme ieftine din Iran, arată analiștii militari.

În total, 161 de drone Shahed-136, o dronă mare Shahed-129 și alte patru și mai mari, de tip Mohajer-6s, au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană luna trecută.

La un preț cuprins între 19.600 și 49.000 de dolari pentru o dronă Shahed-136, costul atacurilor declanșate de Rusia în ultima perioadă este estimat de grupul de analiză Molfar între 11,66 și 17,9 milioane de dolari, scrie The Guardian.

Ucraina folosește o gamă largă de echipamente militare pentru a doborî dronele, inclusiv avioane de vânătoare MIG-29, rachete de croazieră C-300, sisteme terestre de apărare Nasams și artilerie ușoară.

ADVERTISING

Cheltuielile estimative ale Ucrainei pentru anihilarea dronelor kamikaze depășesc 28,14 milioane de dolari, a calculat grupul de analiză pe baza datelor obținute din surse publice. Calculele includ și dronele lansate între 13 septembrie și 17 octombrie.

Aproape o treime din stațiile electrice ale Ucrainei au fost distruse după atacurile cu drone care au început săptămâna trecută, iar zeci de oameni au fost uciși.

În ciuda daunelor pe care le provoacă aceste arme, folosirea lor intensivă atestă, totuși, că Moscova are probleme logistice și recurge la metode ieftine pentru a lovi clădiri civile și elemente din infrastructura Ucrainei. "Rusia pierde acest război. Dacă au ajuns să comande drone din Iran, înseamnă că n-au armele lor", a declarat Artem Starosiek, directorul executiv al grupului Molfar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iranul a negat că furnizează arme Rusiei, însă serviciile secrete americane și cele ucrainene au anunțat că Rusia a comandat la începutul verii 600 de drone, din care au fost livrate 250-300 de bucăți.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, săptămâna trecută, într-o legătură video la summit-ul G7, că Moscova a comandat încă 2.400 de drone Shahed, dar nu a specificat ce model anume. "Acestea sunt pe drum", a spus el.

Până acum, cu mijloacele pe care le deține, armata ucraineană a reușit să distrugă o mare parte din dronele Shahed-136, întrucât aceste aparate sunt destul de lente. Într-o înregistrare video realizată luni se poate vedea că polițiștii ucraineni trag cu armele într-o dronă lansată de ruși asupra Kievului și reușesc să o doboare.

Câte drone a distrus armata ucraineană:

ADVERTISING
  • Armata ucraineană a anunțat miercuri că între 13 septembrie și 19 octombrie a distrus 223 de drone iraniene Shahed-136.
  • Luni, Rusia a lansat 43 de drone, din care 37 au fost anihilate.
  • Aproximativ 60% din dronele kamikaze au fost distruse în zbor, potrivit unei analize a serviciilor secrete britanice.
  • Calculele făcute de Molfar indică, însă, că până la 80% din cele 208 drone Shahed-136 lansate până la 17 octombrie au fost distruse.
  • Datele mai arată că 70% din drone au fost lansate în prima jumătate a zilei, ceea ce contribuie la doborârea lor.

Starosiek a spus că zborul la înălțime mică face dificilă distrugerea lor de către apărarea antiaeriană și e nevoie de tehnologie de interceptare pentru îmbunătățirea ratei de succes. "Ar trebui să depistăm aceste drone înainte ca ele să se miște deasupra orașului, fiindcă dacă le lovești, ar putea să cadă peste mulți oameni", a explicat analistul.

Atacurile cu drone au continuat și miercuri în Ucraina. Vitali Kim, guvernatorul din Nikolaiev, oraș din sud-estul Ucrainei, a anunțat că forțele ucrainene au distrus 13 drone kamikaze lansate în cursul nopții.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇