Ce sunt dronele kamikaze și de ce le folosește Rusia în Ucraina

Ce sunt dronele kamikaze și de ce le folosește Rusia în Ucraina

Atacurile de luni dimineață cu drone iraniene Shahed-136 asupra Kievului arată capacitatea de distrugere a acestor arme. Folosirea lor de către Rusia trădează forță, dar și slăbiciune.

Ziua 236 de război: Ploaie de drone kamikaze la Kiev. Premieră în UE pentru antrenarea a mii de soldați ucraineni

Shahed-136 au intrat în război în septembrie și, cu toate că sunt considerate drone kamikaze, acestea sunt, de fapt, niște rachete mici de croazieră cu o capacitate de distrugere relativ limitată, întrucât au o încărcătură explozivă de numai 50 de kilograme, se arată într-o analiză publicată de The Guardian.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Rusia a cumpărat 2.400 de drone. Pare un număr mare, dar acestea se epuizează rapid.

Dronele sunt dificil de interceptat. Totuși, viteza lor este scăzută în comparație cu cea a rachetelor de croazieră, ceea ce oferă o șansă apărării antiaeriene, a explicat Justin Bronk, specialist la organizația britanică Royal United Services Institute. "Până la urmă, ele oferă Rusiei o modalitate de a provoca mai multe victime civile și militare în Ucraina, dar nu vor schimba cursul războiului", a declarat el.

ADVERTISING

O dovadă a impactului limitat al acestor arme este o înregistrare video realizată luni, în care polițiștii ucraineni trag cu armele într-o dronă lansată de ruși asupra Kievului și se pare că reușesc să o doboare.

Atacul de luni este al doilea într-o săptămână. Lunea trecută, ca răspuns la explozia de pe podul Kerci, din Crimeea, Rusia a dezlănțuit "o grindină" mortală de rachete și drone asupra Kievului și a altor orașe importante.

Bilanțul sângeros din urmă cu o săptămână, estimat la 15 morți într-o singură zi, și distrugerile provocate luni dezvăluie limitele apărării antiaeriene a Kievului. Nu este clar de ce a durat atât de mult, dar Statele Unite au anunțat, săptămâna trecută, că vor livra în Ucraina primele două din cele opt sisteme de apărare aeriană Nasams, folosite pentru protejarea Pentagonului.

ADVERTISING

Totuși, în timp ce atacurile asupra Kievului captează atenția întregii lumi, utilitatea militară a dronelor se apropie de zero și, cu câteva excepții, nu va avea niciun efect psihologic semnificativ asupra populației civile, foarte hotărâtă să reziste. Atacurile provoacă frică, dar și furie, mai ales după ce Vladimir Putin a spus că "nu este nevoie" de lovituri mai puternice asupra Ucrainei.

Folosirea dronelor kamikaze pare să demonstreze, totodată, că Rusia rămâne fără rachete ghidate. Oficialii occidentali au anunțat vineri că sunt de acord, în linii mari, cu o evaluare ucraineană potrivit căreia Moscova a epuizat aproximativ două treimi din stocuri și mai are doar 124 din cele 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune. "Credem că este destul de corect", a spus o sursă pentru cotidianul britanic, deși astfel de concluzii sunt imposibil de verificat.

Luni dimineață au apărut unele supoziții conform cărora Rusia ar putea încerca să țintească o unitate energetică din Kiev, deși detaliile încă nu sunt confirmate. Există semne tot mai clare că Rusia încearcă să atace capacitățile de producție și de distribuție a energiei, precum și alte utilități, pe măsură ce se apropie iarna.

ADVERTISING

Autoritățile ucrainene au făcut apeluri către populație să reducă consumul de energie electrică între orele 17:00 și 23:00 seara. În ultima lună, infrastructura energetică din Harkov, Kiev și Liov a fost uneori afectată de atacurile rusești.

Dronele precum Shahed-136 sunt mai eficiente asupra unor ținte statice decât împotriva unor unități armate, iar efectul perturbator pe care îl au asupra Ucraina e important pentru Moscova.

În același timp, Rusia încearcă prin aceste atacuri să oprească înaintarea trupelor ucrainene pe front cel puțin până la începerea ploilor de toamnă, când se preconizează o încetare a luptelor.

După declanșarea contraofensivei, la început de septembrie, Ucraina a obținut puține succese importante, însă în octombrie trupele ruse au părăsit un teritoriu de până la 50 de kilometri în interior, la nord-vest de orașul Herson, iar linia frontului s-a reașezat la nord de satul Mîlove.

Rușii ar putea încerca să se pregătească pentru apărarea orașului, permițând retragerea liniei frontului și atrăgând armata ucraineană într-o epuizantă bătălie de toamnă. Pentru trupele de ocupație ar fi mai ușor să apere orașul decât zona întinsă care îl înconjoară, ceea ce obligă Kievul să analizeze bine dacă chiar își dorește cu orice preț acest succes.

Nimic nu merge cum trebuie pentru Moscova, care înregistrează deja primele decese în rândul recruților nepregătiți adunați prin mobilizare și aruncați pe front cu o minimă sau inexistentă pregătire militară. În schimb, progresele ucrainenilor nu sunt rapide, dar sunt constante.

În aceste condiții, persistă temerea că, pusă sub presiune, Rusia va recurge la singura tactică de care s-a dovedit capabilă - țintirea populației și a infrastructurii civile. Este singura strategie care are vreun impact, din punctul său de vedere.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇