Ziua 235: Iranul trimite rachete și drone Rusiei, Israelul vrea să ajute Ucraina. Rușii își consumă rachetele

Ziua 235: Iranul trimite rachete și drone Rusiei, Israelul vrea să ajute Ucraina. Rușii își consumă rachetele

În ziua 235 de război, a fost raportat un atac la o bază militară rusă din Belgorod, unde se antrenau recruți. Doi atacatori cărora nu le este menționată identitatea au deschis focul și au omorât cel puțin 11 persoane și au rănit alte 15.

Tot duminică a apărut informația că, potrivit unor oficiali ai Statelor Unite, Iranul ar urma să trimită rachete și drone în Rusia pentru războiul din Ucraina. Statele Unite au precizat, prin vocea unui consilier de securitate națională, și că nu vor tolera niciun atac nuclear al Rusiei în Ucraina.

În schimb, Israelul ar urma să ajute Ucraina, prin trimiterea de ajutor militar. Astfel, alte două mari puteri ale lumii din afara Europei ar putea interveni indirect în conflictul de la granițele noastre.

În acest timp, rușii își consumă prea repede rachetele, potrivit Marii Britanii. Rusia este "probabil incapabilă să producă muniții avansate în ritmul în care sunt consumate", se arată în informarea Ministerului britanic al Apărării.

Iar președintele Zelenski a informat că trupele ucrainene dețin în continuare orașul strategic Bakhmut din estul țării, în ciuda atacurilor repetate ale Rusiei, în timp ce situația rămâne dificilă și luptele sunt deosebit de intense în estul provinciilor Donețk și Luhansk, la granița cu Rusia.

ADVERTISING

Și potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Rusia continuă să îi deporteze masiv, forțat, pe ucraineni, ceea ce echivalează probabil cu o campanie de „curățare etnică deliberată”.

Ziua 234 - Atacurile rușilor, respinse de ucraineni. Nou ajutor de la SUA. Apel la reducerea consumului de energie. Iarna complică situația

Evoluții pe front

  • Iranul trimite rachete și drone Rusiei - Potrivit unor oficiali ai Statelor Unite, Iranul ar urma să trimită rachete și drone în Rusia pentru războiul din Ucraina. Ar fi vorba despre rachete sol-sol de fabricație iraniană și drone de atac.
  • Israelul vrea să sprijine Ucraina - În schimb, ministrul israelian pentru Diaspora, Nachman Shai, spune că a sosit vremea ca Ucraina să primească ajutor militar de la Israel: ”Nu mai există nicio îndoială de partea cui ar trebui să fie Israelul în acest conflict sângeros. A sosit momentul ca Ucraina să primească și ajutor militar, așa cum oferă SUA și țările NATO”.
  • Atac la Belgorod - Doi bărbați înarmați au împușcat mortal sâmbătă 11 persoane la o bază de antrenament militar rusă, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters. Alte 15 persoane au fost rănite în schimbul de focuri care a avut loc în regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina. Cei doi au atacat un grup care se oferise voluntar pentru a participa la război. Atacatorii - cetățeni ai unei foste republici sovietice nespecificate - au fost împușcați mortal. Unele instituții media independente din Rusia spun că numărul victimelor a fost mai mare decât cifrele oficiale. De asemenea, unele surse citează un consilier al lui Zelenski, potrivit căruia atacatorii erau din Tadjikistan, stat musulman, iar între cele două părți ar fi izbucnit o ceartă din motive religioase.
  • Situație dificilă în Donbas - Trupele ucrainene dețin în continuare orașul strategic Bakhmut din estul țării, în ciuda atacurilor repetate ale Rusiei, în timp ce situația din regiunea Donbas rămâne foarte dificilă, a declarat președintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters. Luptele sunt deosebit de intense în estul provinciilor Donețk și Luhansk, la granița cu Rusia.
  • Pierderi pentru Rusia - Zelenski a mai spus că aproape 65.000 de ruși au fost uciși până în prezent de la invazia din 24 februarie, un număr mult mai mare decât estimarea oficială a Moscovei din 21 septembrie, de 5.937 de morți. În august, Pentagonul a declarat că Rusia a suferit între 70.000 și 80.000 de victime, ucise sau rănite.
  • Ucraina rezistă - Statul major al forțelor armate ucrainene a declarat într-o postare pe Facebook că trupele au respins sâmbătă un total de 11 atacuri rusești separate în apropiere de Kramatorsk, Bakhmut și orașul Avdiivka, la nord de Donețk.
  • Bombardamente în Nikopol - Peste 40 de obuze rusești au lovit Nikopol peste noapte. Un bărbat de 47 de ani a fost rănit, a informat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, pe Telegram.
  • Donețk, bombardat - Bombardamentele forțelor ucrainene au avariat clădirea administrației orașului Donețk, capitala regiunii cu același nume, a anunțat duminică administrația orașului, susținută de Rusia, conform Reuters. Intrarea principală în clădire a fost lovită și că mai multe mașini din apropiere au fost avariate. Reuters nu a putut verifica raportul.
  • Zone civile bombardate - Peste 30 de așezări din Ucraina au fost lovite de ruși în ultimeele 24 de ore, potrivit armatei ucrainene, fiind afectate zone civile. A fost vizată în special o zonă la est de capitala Kiev, precum și altele din regiunile estice Donețk, Harkov și Zaporojie și din regiunile sudice Dnipropetrovsk și Herson.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ce a fost mai întâi, summitul NATO sau războiul? - Adjunctul ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, susține că ”războiul din Ucraina a început la summitul NATO de la București”: ”Când NATO a decis la București că Georgia și Ucraina vor deveni membre ale Alianței, noi am spus că această decizie a pus o bombă cu ceas la baza securității europene și dacă această decizie nu va fi revizuită, mai devreme sau mai târziu, bomba va exploda”.
  • Continuă deportările - Rusia continuă să îi deporteze masiv, forțat, pe ucraineni, ceea ce echivalează probabil cu o campanie de „curățare etnică deliberată”, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. De altfel, oficialii ruși „au admis în mod deschis că au plasat copii din zonele ocupate ale Ucrainei spre adopție în familii ruse”. Poate fi vorba și despre o campanie mai largă, de curățare etnică prin depopularea teritoriului ucrainean prin deportări și repopularea cu cetățeni ruși.
  • Rus arestat în Norvegia - Un cetățean rus, care avea asupra lui echipament foto și o dronă, a fost arestat în Norvegia, după ce a fost prins făcând poze în jurul unui aeroport din nordul extrem al țării. Potrivit The Guardian, este a doua astfel de arestare în decursul ultimei săptămâni, Norvegia fiind în alertă maximă după ce au fost observate drone misterioase survolând zona platformelor de foraj gaze și petrol ale principalului producător energetic al țării. Bărbatul este un rus în vârstă de 51 de ani, al cărui nume nu a fost dezvăluit. Poliția din Tromso a declarat că a confiscat o cantitate semnificativă de echipamente foto, inclusiv o dronă și carduri de memorie.
  • Rusia își consumă rachetele - Rusia este "probabil incapabilă să producă muniții avansate în ritmul în care sunt consumate", se arată în informarea Ministerului britanic al Apărării. Atacuri precum cele de din Ucraina, în care Rusia a lansat aproximativ 80 de rachete de croazieră, reprezintă o "degradare suplimentară a stocurilor de rachete cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, ceea ce probabil va limita capacitatea acesteia de a lovi volumul de ținte pe care îl dorește în viitor".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇