Haos în Herson: Autoritățile proruse susțin că nu încep evacuarea, dar trimit civilii "în vacanță" în Rusia

Haos în Herson: Autoritățile proruse susțin că nu încep evacuarea, dar trimit civilii "în vacanță" în Rusia

Autoritățile din regiunea anexată Herson susțin că nu are loc „nicio evacuare” și că „nimeni nu se retrage” de pe front. În schimb, le transmit civililor să se pregătească pentru o „vacanță” în Rusia.

În Herson se vorbește de mai multe zile despre evacuarea civililor în Rusia, relatează Meduza. Pe 8 octombrie a fost difuzat un anunț despre deschiderea unei linii telefonice speciale, dedicată celor care doresc să plece „în vacanță” în Rusia.

Pe 13 octombrie, șeful administrației regionale proruse, Vladimir Saldo, a făcut apel la autoritățile ruse, cerând ajutor pentru organizarea "plecării familiilor din Herson către alte regiuni din Federația Rusă pentru recreere și studii". El a explicat că e nevoie de sprijin din cauza "loviturilor zilnice cu rachete" din Ucraina, susținând că acestea țintesc "hoteluri, imobile de locuințe, piețe, unde sunt mulți civili".

ADVERTISING

”Luaţi-vă copiii şi plecaţi”, a îndemnat Saldo într-un discurs difuzat pe reţelele sociale.

Vicepremierul rus Marat Khusnulin a spus că guvernul de la Moscova va răspunde la solicitarea lui Saldo. "Vom sprijini pe deplin administrația regiunii Herson în primirea locuitorilor regiunii în alte entități constituente ale Federației Ruse, îi vom primi pe toți gratis și cu tot ceea ce este necesar și le vom oferi găzduire celor care decid să stea permanent într-un loc nou", a declarat acesta.

Autoritățile instalate de Moscova în Herson au introdus "conceptul turismului în Rusia" după ce anterior invocau prezența civililor pentru a explica eșecurile militare. Pe 14 octombrie, adjunctul lui Saldo, Kiril Stremusov, spunea că "prezența civililor îngreunează manevrele militare". Acesta a spus că este normal să fie făcute "deplasări umanitare pentru odihnă și recuperare în Federația Rusă" în timpul "curățării teritoriului de ucraineni și mercenari occidentali", pentru a se evita pierderile în rândurile civililor.

ADVERTISING

"Soldații ruși nu se vor ascunde în spatele civililor, cum fac naziștii, soldații nu vor putea răspunde cu foc dacă ucrainenii reușesc să intre într-o așezare, așa că ei nu trebuie să se amestece cu armata, iar populația civilă ar trebuie să se afle la o distanță sigură de lupte", a mai spus Stremusov.

Cu o zi înainte, oficialul susținea că "nu se face nicio evacuare" și că "nimeni nu se retrage".

Amploarea reală a campaniei de trimitere a locuitorilor din Herson în Rusia nu este clară. Pe 14 octombrie, Vladimir Saldo a anunțat că 350 de persoane și-au exprimat dorința de a pleca din regiune.

ADVERTISING

Eforturile administrației din Herson de a organiza o evacuare survine după ce trupele ucrainene au avansat în această regiune capturată de trupele ruse la începutul războiului.

Timp de mai multe săptămâni, confruntările au constat îndeosebi în bombardamente de artilerie și tiruri de rachete, inclusiv atacuri asupra podurilor peste râul Nipru, esențiale pentru aprovizionarea trupelor ruse. După bombardarea podurilor, forțele ruse sunt aprovizionate prin traversări temporare în apropierea barajului din Novaia Kahovka și feriboturi lângă Herson, însă ambele opțiuni au capacitate redusă.

Armata ucraineană a anunţat joi că a recucerit cinci localităţi din regiune, după ce miercurea trecută a transmis că a eliberat alte cinci oraşe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇