Herson în flăcări! Contraofensiva din sud, prima operațiune ucraineană de amploare de la începutul războiului

Rușii nu au fost surprinși. Se așteptau să înceapă atacul, dar loviturile de artilerie țintite în spatele frontului au distrus podurile, drumurile, liniile de aprovizionare și centrele de comunicații. După primele ore ale confruntării, un batalion recrutat cu forța de către ruși în autoproclamata Republică Donețk s-a retras din jurul orașului.
Herson în flăcări! Contraofensiva din sud, prima operațiune ucraineană de amploare de la începutul războiului
  • În interiorul conducerii de la Kiev erau două tabere, una care spunea că o ofensivă e necesară cât mai devreme, înainte de începerea sezonului ploios, iar alta care spunea că mai e nevoie de echipament pentru a putea susține o astfel de operațiune.
  • Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, cu puțin timp înainte de începerea manevrelor militare, le-a cerut rușilor să se predea.
  • Nu se cunoaște numărul efectivelor folosite și nici strategia, dar mai mulți experți susțin că o astfel de operațiune presupune un număr mare de decizii militare și o comunicare fără greșeală între armele implicate.
  • Situația forțelor ucrainene s-a îmbunătățit simțitor. Armele primite din SUA și Europa încep să-și arate eficiența și scot la suprafață problemele de disciplină, echipamentele depășite și moralul scăzut din armata Rusiei.

Vladimir Putin a deplasat 25.000 de militari pe frontul de sud, fiind distribuiți pe trei linii defensive. Primele informații despre contraofensiva ucraineană sugerează că forțele Kievului au străpuns prima dintre ele în mai multe puncte, eliberând cel puțin șapte localități. 

Înainte de începerea războiului, Herson avea o populație de peste 280.000 de locuitori, fiind un oraș din sudul Ucrainei, situat pe malul nordic al râului Nipru și cu deschidere la Marea Neagră.

ADVERTISING

Herson era un important centru industrial de construcții navale și capitala regiunii cu același nume.

Orașul a fost ocupat de forțele ruse la începutul lunii martie, în trei săptămâni de la declanșarea invaziei. În zonă s-au dat lupte grele, Herson fiind cel mai important punct strategic de pe frontul de sud.

În 29 august, o sărbătoare națională în care ucrainenii îi comemorau pe cei căzuți în război, comandamentul armatei a anunțat declanșarea contraofensivei pentru eliberarea sudului țării.

O astfel de operațiune era așteptată, dar în interiorul conducerii de la Kiev se ciocneau două viziuni, una care spunea că o ofensivă e necesară cât mai devreme, înainte de începerea sezonului ploios, iar alta care spunea că mai e nevoie de echipament pentru a putea susține o astfel de operațiune.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, cu puțin timp înainte de începerea manevrelor militare, într-un mesaj adresat „ocupanților”, le-a cerut acestora să se predea.

President Zelenskyy's speech on Ukraine's Independ
Volodimir Zelenski le-a cerut rușilor să se predea, promițându-le că toate prevederile Convenției de la Geneva vor fi respectate - Foto: Hepta.ro

„Oricine dorește să știe care sunt planurile noastre, nu va auzi detalii de la cineva care este cu adevărat responsabil. Pentru că așa este în război. Iar acum suntem în război”, a spus Zelenski.

„Un singur lucru trebuie să știe ocupanții ruși, vom lupta până când vor fi în afara granițelor noastre. Granițele noastre rămân aceleași ca înainte. Invadatorii știu bine acest lucru. Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă. Soldați, mergeți acasă! Dacă vă este frică să vă întoarceți în Rusia – ei bine, acelor ocupanți care se vor preda le garantăm respectarea tuturor normelor Convențiilor de la Geneva”, a anunțat președintele Ucrainei.

Ce se știe la o zi după declanșarea ofensivei în regiunea Herson

  • Podul Antonovski ce leagă orașul Herson, aflat pe malul nordic al râului Nipru, cu Oleșki, din sud, a fost din nou bombardat. 
OfensivaHersonHartaAugust

Lupte intense, pierderi de ambele părți

De la începutul războiului este pentru prima dată când armata ucraineană declanșează o contraofensivă în care concentrează artilerie, forțe aeriene (avioane, drone), tancuri și infanterie.

Nu se cunoaște numărul efectivelor folosite și nici strategia, dar mai mulți experți susțin că o astfel de operațiune presupune un număr mare de manevre militare și o comunicare fără greșeală între armele implicate.

În luna august, artileria ucraineană a lovit cu precădere centre de comandă, de comunicații și interceptare din zona ocupată de ruși, pregătind terenul pentru preluarea controlului în ce privește transferul și securitatea informațiilor.

„Ofensiva a început la ora 7 dimineața, cu lovituri de artilerie și rachete. E prima dată când trupele ucrainene folosesc artileria occidentală, HIMARS și alte tipuri de rachete, pentru un contraatac”, a declarat Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei.

AntonovskiPod

Dar toate relatările despre ce se întâmplă pe front sunt până acum reținute. Luptele sunt intense și se înregistrează pierderi de ambele părți. E prezentă și multă propagandă de război, fiind prematur să se vorbească de reușite sau eșecuri.

„Dacă avem de-a face cu o contraofensivă ucraineană, ar trebui să ne așteptăm în zilele următoare la lupte brutale. În armată, primele rapoarte sunt adesea greșite sau înșelătoare. Cu fiecare oră care va trece vom avea o claritate mai mare despre ce se întâmplă”, a scris generalul- australian Mick Ryan.

Pe parcursul zilei de ieri, mii de locuitori ai Hersonului au părăsit orașul de teama luptelor. Mai multe relatări ale jurnaliștilor de la fața locului prezentau cozi kilometrice de automobile și vorbeau de bombardamente intense.

Confruntarea din sud, total diferită față de cea din est

În seara zilei de 29 august, Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a anunțat că operațiunile militare ucrainene din regiunea Herson sunt limitate, lipsite de importanță, fiind respinse de forțele ruse și provocând mari pierderi adversarilor.

Dar pentru a contrazice intervenția liniștitoare a ministrului Șoigu, grupul operativ ucrainean „Khakova” anunța că „Regimentul 109 al Republicii Populare Donețk (DNR) și trupe aeriene ruse și-au părăsit pozițiile dintr-o zonă nespecificată a regiunii Herson, iar informațiile culese de ucraineni susțin că aceste trupe s-au retras din jurul orașului”, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului.

Regimentul 109 DNR a publicat anterior un apel adresat președintelui rus Vladimir Putin, spunând că e o unitate care a fost mobilizată cu forța, plângându-se de condițiile de trai și că nu a fost retrasă de pe linia frontului pentru odihnă, se mai arată în raportul citat.

Lupta pentru Herson a devenit punctul central al conflictului din Ucraina. Eliberarea acestui oraș ar însemna un pas important în ce privește un posibil sfârșit al conflictului.

În situația în care Kievul preia controlul pe frontul de sud, seria de evenimente poate accelera spre o prăbușire a liniilor defensive ruse așa cum s-a întâmplat în nord.

Situația forțelor ucrainene s-a îmbunătățit simțitor. Armele primite din SUA și Europa încep să-și arate eficiența și scot la suprafață problemele de disciplină, echipamentele depășite și moralul scăzut din armata Rusiei.

Un oficial al ministerului apărării din Ucraina a declarat, sub protecția anonimatului, că loviturile de artilerie sunt extrem de precise, iar distanța mare la care sunt dispuse batalioanele ruse ajută contraofensiva declanșată de Kiev. 

Acesta a mai spus că situația din sud e total diferită față de frontul de est, unde confruntările se dau în câmp deschis, iar manevrele militare se desfășoară cu dificultate, fiind ușor observate de inamic.

După aproape două luni de desfășurare a unui război de uzură în care Rusia a încercat fără succes să cucerească regiunea Donbass, contraofensiva Kievului este prima încercare de mari dimensiuni care are scopul de a împinge forțele Moscovei în afara Ucrainei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇