Invazia Rusiei în Ucraina a distrus mii de familii. Din cauza trecutului complicat și interconectat al celor două țări, mulți ucraineni au rude de cealaltă parte a graniței. La scurt timp după începerea războiului, au apărut informații despre rudele unor ucraineni din Rusia care refuzau să creadă că armata lui Vladimir Putin bombardează civili în orașe din întreaga țară.
Dar puține povești scotîn evidență dramatismul acestei situații mai mult ca cea a lui Artur, soldatul ucrainean al cărui tată luptă de partea forțelor rusești.
El s-a născut într-o familie de militari în Borîspil, un oraș de lângă Kiev. Tatăl său, Oleg, este originar din regiunea Donețk din estul Ucrainei și a servit un deceniu în armata ucraineană până în 2011. După ce a divorțat de mama lui Artur în acel an, Oleg s-a mutat în Rusia în căutarea unui loc de muncă.
În încercarea de a câștiga mai mulți bani, bărbatul s-a alăturat forțelor separatiste pro-ruse din Donețk în 2016, la doi ani după ce Moscova a anexat Crimeea și Putin și-a trimis forțele pentru a susține separatiștii din estul Ucrainei. „Am fost șocat când mi-a spus că se alătură miliției pro-ruse din Donețk”, își amintește Artur. „Pentru mine, ca și pentru mulți ucraineni, acest război a început în 2014, iar asta a însemnat că s-a alăturat inamicului”, povestește tânărul pentru The Guardian.
Artur a spus că și-a văzut tatăl adoptând treptat o poziție pro-rusă în ceea ce privește conflictul dintre cele două țări chiar înainte de a se alătura separatiștilor. „Propaganda rusă începea să-l convingă. M-am gândit că nu va ceda și că va fi mai inteligent decât atât. Dar m-am înșelat", mai spune tânărul pentru publicația citată.
Cei doi au păstrat o vreme legătura. Artur, după ce a studiat ingineria la facultate, și-a urmat visul de a lucra în industria cinematografică din Kiev. Dar, pe măsură ce tensiunile dintre Rusia și Ucraina au crescut în perioada premergătoare invaziei din februarie 2022, la fel a crescut și distanța dintre tată și fiu.
INVAZIA RUSEASĂ ȘI O IMPOSIBILĂ DILEMĂ MORALĂ
La începutul lunii martie, după eșecul trupelor rusești de la Kiev, Artur i-a trimis un scurt mesaj video tatălui său, batjocorindu-l pentru avertismentul său anterior cu privire la capitularea capitalei ucrainene:„Mă plimb prin oraș, dar nu văd nici măcar un rus. Se pare că au dispărut. Poți să-mi explici situația, că nu înțeleg unde sunt?”
În replică, Oleg a spus că invazia Rusiei va avea sorți de izbândă, îndemnându-și încă o dată fiul să depună armele. „În acel moment, mi-am dat seama că speranțele sale într-o victorie rusească se diminuau. Și a început să devină mai disperat pe măsură ce Ucraina câștiga mai mult teren”, a mai povestit tânărul pentru sursa citată.
Cei doi au discutat din nou după ce au apărut dovezi ale masacrului din orașul ucrainean Bucea. Oleg a spus că informațiile sunt „false”, propagând ideea vehiculată la televiziunile rusești că imaginile cu civilii morți de acolo au fost puse în scenă și că aceștia ar fi fost uciși chiar de ucraineni. „I-am spus că eu sunt în Bucea, că am văzut totul cu ochii mei. Dar, mi-am dat seama că ce făceam nu-și avea rost. Am încetat să încerc să-l conving de ceva. Este o energie irosită”, a mărturist Artur.
Unul dintre ultimele momente în care cei doi au reluat legătura a fost atunci când unitatea lui Artur a ajutat la eliberarea orașului Izium, la începutul contraofensivei fulgerătoare a Ucrainei în nord-estul țării. „Bucură-te cât mai poți”, a scris tatăl într-un SMS. „Sunteți ca băieții răi din filmele de groază. Când răul este învins, promite întotdeauna să se întoarcă”, a răspuns fiul.
Întrebat de The Guardian ce ar face dacă s-ar înfrunta față în față cu tatăl său pe câmpul de luptă, Artur a tăcut o vreme. Apoi a răspuns: „Nu cred că aș putea să-l împușc sau că el ar putea să mă împuște pe mine. Cine și-ar putea ucide propriul tată?”
CUM E SĂ LUPȚI PENTRU MOTIVELE CORECTE
Într-un mesaj recent către Artur, tatăl lui i-a spus: „Ești încă fiul meu. Vreau ce e mai bun pentru tine. Vreau ca tu să fii fericit și sănătos.”
„Dar cred că ar trebui să fie pedepsit pentru toate acestea în instanță”, a spus Artur. „Mi-ar plăcea să-l văd asistând la victoria noastră și la dărâmarea lumii sale.”
Cu toate acestea, tânărul a spus că s-a străduit din greu să nu lase furia și ura să-l consume. „Tatăl meu ne-a trădat familia și ne-a trădat țara. Dar lupt din dragoste pentru țara mea. Ura oarbă m-ar mânca de viu și m-aș arde înainte ca acest război să se încheie”, a spus el, adăugând că, după război, ar vrea să se întoarcă la filme și să-i ajute pe soldații care se confruntă cu tulburare de stres post-traumatic.