Aproape 10.000 de militari ruşi merg în Belarus, pentru a le apăra granițele

Aproape 10.000 de militari ruşi merg în Belarus, pentru a le apăra granițele

Ministerul Apărării de la Minsk a afirmat că în Belarus vor fi staţionaţi puţin sub 9.000 de militari ruşi, în cadrul „grupului regionale” de forţe pentru apărarea graniţelor ţării, relatează duminică agenţia Reuters.

„Primele trenuri cu militari ruşi care participă (la grupul regional) au început să sosească”, a scris duminică pe Twitter Valerii Revenko, şeful departamentului pentru cooperare militară internaţională din cadrul ministerului belarus.

Relocarea lor va dura câteva zile, a menţionat acesta, adăugând că numărul lor total va fi de "puţin sub 9.000 de oameni".

ADVERTISING

Revenko a mai spus că vor fi oferite mai multe detalii la o conferinţă de presă cu ataşaţii militari regionali.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat luni Polonia, Lituania şi Ucraina că pregătesc atacuri teroriste și o răscoală în Belarus, și a anunțat desfășurarea acestui grup militar regional.

Belarus asigură că această forţă este doar defensivă şi urmăreşte să-şi securizeze graniţa, într-un moment în care Minskul acuză Kievul că pregăteşte o ofensivă, stârnind temeri cu privire la intervenţia sa directă în conflictul din Ucraina.

ADVERTISING

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat marţi Moscova că dorește ”atragerea Belarusului în război” și a cerut de la G7 o misiune internațională de observare la granița dintre Ucraina și Belarus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇