Belarus și Rusia vor forma un grup militar comun, care va fi mobilizat la granițele de vest ale Belarusului. Decizia este un răspuns la agravarea situației în zonă, a spus președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko.
Pregătirile pentru forța militară regională au început deja de două zile – după explozia de pe podul care leagă Rusia de Crimeea, a mai spus Lukașenko, potrivit Reuters.
"Toate acestea sunt conform documentelor noastre. Dacă nivelul de amenințare atinge nivelul actual, așa cum este acum, începem să folosim grupul comun", a spus acesta.
Decizia a alimentat speculațiile privind intrarea Belarusului în războiul din Ucraina. Decizia ar putea însemna, totodată, că Rusia va aduce mai multe trupe pe teritoriul Belarusului sau că și-ar putea stabili aici o prezență militară permanentă, notează sursa citată.
Deși permite staționarea și tranzitul trupelor rusești, precum și lansarea rachetelor spre Ucraina de pe teritoriul său, Belarus nu s-a angajat până acum în mod direct în conflict.
Vladimir Putin a anunțat în iunie că va trimite în Belarus sisteme de rachete Iskander-M care au o rază de acțiune de 500 de kilometri, capabile să transporte încărcături nucleare, ceea ce ar pune sub amenințarea unei lovituri directe mai multe orașe din Europa.
Serviciile secrete ucrainene au avertizat în aceeași lună că Putin l-a convins pe Lukașenko să intre în război împotriva Kievului, iar Rusia intenționează să însceneze atacuri asupra unor clădiri rezidențiale din Mozir, localitate aflată 50 de kilometri de frontiera cu Ucraina, pentru a justifica intrarea Belarus în război împotriva Ucrainei. În același timp, rușii plănuiesc să crească efectivele de aviație operațională și tactică din Belarus, iar în acest scop au început, în mod oficial, patrule comune.
Potrivit serviciilor de informații de la Kiev, din 22 iunie a început pregătirea de mobilizare pe teritoriul regiunii Gomel.
Belarus, fostă republică sovietică, este condusă autoritar din 1994 de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al lui Putin.
Ziua 229 de război. 83 de rachete a tras Rusia spre Kiev şi alte oraşe ale Ucrainei. În capitală, au lovit o zonă aglomerată, la ora de vârf (Foto&Video)