MAE l-a convocat pe reprezentantul Belarus, după afirmațiile lui Lukașenko despre România

MAE l-a convocat pe reprezentantul Belarus, după afirmațiile lui Lukașenko despre România

Preşedintele Belarusului Alexander Lukaşenko consideră că Statele Unite împing Europa la o confruntare militară cu Rusia pentru a distruge Ucraina şi Belarus şi pentru a slăbi Federaţia Rusă, relatează Interfax. ”Azi Ucraina – mâine va fi Moldova sau Ţările Baltice, Polonia sau România”, a declarat el, la un forum organizat sâmbătă cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale.

România a reacționat la declarațiile lui Lukașenko. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri al Belarus în România pentru a i se comunica faptul că partea română respinge afirmaţiile liderulului belarus.

ADVERTISING

Ce a zis Lukașenko

"Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei. Ei nu îşi ascund planurile. Contractele au fost deja încheiate pentru anii următori. Adică Ucraina va fi rasă de pe faţa pământului. Şi obiectivul este să slăbească Rusia şi să distrugă Belarus”, a spus el, vorbind la un forum organizat cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, conform Interfax.

Lukaşenko şi-a exprimat convingerea că Statele Unite sunt instigatorii tuturor conflictelor militare din Europa, unic beneficiar fiind Statele Unite.

"America este singura ţară care beneficiază de ceea ce se întâmplă aici: puneţi Europa la locul ei şi eliminaţi concurenţii. Azi Ucraina - mâine va fi Moldova sau Ţările Baltice, Polonia sau România. Statele Unite antrenează un război în Kosovo, încercând să facă presiuni asupra Serbiei, aruncând cărbuni într-un conflict mocnit în Karabakh, tulburând apele din Siria”, a spus el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Washingtonul este prezent în toate conflictele politice semnificative”, a fost concluzia liderului de la Minsk.

Potrivit TASS, el a mai afirmat că "prăbuşirea Ucrainei a început deja”, iar ”politicienii polonezi, lituanieni şi letoni, aparent, se aşteaptă naiv să se negocieze pentru viitorul lor în noile realităţi geopolitice".

Reacția MAE

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România pentru a i se comunica faptul că partea română respinge cele mai recente afirmaţii ale liderulului belarus Aleksandr Lukaşenko care alimentează retorica bazată pe apel la forţă şi la ameninţarea cu forţa în relaţiile internaţionale.

ADVERTISING

„Ca urmare a declaraţiilor făcute de liderul belarus Aleksandr Lukaşenko la un eveniment public în cursul zilei de sâmbătă, 17 septembrie, ocazie cu care acesta a menţionat, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei şi că şi alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România pentru a i se comunica următoarele elemente de poziţie:

Partea română respinge ferm astfel de afirmaţii inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forţă şi ameninţarea cu forţa în relaţiile internaţionale. 

De asemenea, nu poate fi ignorat rolul şi responsabilitatea internaţională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susţinerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că România este stat membru al NATO şi beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanţiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇