Reacții la declarațiile controversate ale lui Andrei Marga, privind frontierele Ucrainei - de la ambasadă la istorici și MAE român

Reacții la declarațiile controversate ale lui Andrei Marga, privind frontierele Ucrainei - de la ambasadă la istorici și MAE român
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Declaraţiile controversate făcute de Andrei Marga, fost ministru de Externe şi al Educaţiei, au generat multe reacții, de la ambasada Ucrainei și media ucraineană, la istorici, care le-au contestat.

Andrei Marga a declarat în timpul unei conferinţe desfăşurate vineri la Alba Iulia, că Ucraina se află în ”frontiere nefireşti” şi trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei şi României.

”Suntem aici cu o situaţie absolut specială şi o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefireşti. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiţia, României – Bucovina şi Rusiei – Donbasul şi Crimeea. Sunt teritorii ale altor ţări. Ne cramponăm, asta este, va fi conflict. Şi închei cu aceasta, să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă printr-o discuţie şi cu America şi cu Rusia, Germania, Ucraina şi cu China şi nu se va ajunge la un acord, nu va fi linişte în Europa. Nefiind linişte, democraţia va suferi”, a spus Andrei Marga.

ADVERTISING

Andrei Marga a mai susţinut că ”România nu are ce căuta în acest război”, afirmând că ţara noastră ”are toate resursele să nu sufere cu criza energetică”, relatează Alba24.

Ambasada Ucrainei la București: Inacceptabil!

Ambasada Ucrainei la București a reacționat spunând că asemenea declaraţii nu sunt acceptabile în nicio circumstanţă și reprezintă o abatere flagrantă într-un moment în care Ucraina îşi apără eroic independenţa sa şi securitatea întregii Europe.

Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european şi democratic face declaraţii care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internaţional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securităţii şi stabilităţii pe continent.

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi: Încercați să trăți în secolul 21!

”Încalc punctual o regulă pe care mi-am impus-o: să nu spun/scriu niciodată ceva critic despre (totuşi) puţinii compatrioţi care au avut privilegiul şi responsabilitatea de a conduce Diplomaţia românească după 1989. Mi s-a părut elementar ca, între foştii miniştri de Externe, să existe solidaritate şi preţuire reciprocă, mai presus de clivajele politice sau ideologice: în fond, ei au reprezentat în restul lumii o singură ţară şi o singură naţiune. Declaraţiile recente ale d-lui Andrei Marga despre posibila soartă a Ucrainei sunt însă lamentabile şi scandaloase. Chiar nu ne mai putem imagina Europa ca pe un tort teritorial pe care şi-l împart, cu preţul unor războaie sălbatice, diverşi dictatori descreieraţi. Domnule Marga, încercaţi să trăiţi în secolul 21 şi respectaţi, măcar prin tăcere, efortul generaţiilor post-belice şi post-comuniste de a construi un proiect european definit prin pace şi democraţie”, a scris Baconschi pe Facebook.

ADVERTISING

Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu: Era absolut firesc că România să aibă şi ea oameni care să rezoneze cu Viktor Orban sau Vladimir Putin

"Era absolut firesc că România să aibă şi ea porţia ei de iliberali, de oameni care să rezoneze la ce spune Viktor Orban sau la ce spune Vladimir Putin. (...) A pleca de la fantasma că dacă dai unui vecin agresiv o bucată de teren îl vei mulţumi, istoria a demonstrat că ne înşelăm. Dacă unui stat agresiv îi faci o cedare, va deveni şi mai agresiv”, a declarat Cioroianu la Digi24, precizând că vorbeşte în calitate de profesor.

Fostul ministru de Externe s-a referit şi la ceea ce a numit ”fantasma neutralităţii”, argumentând că istoria arată că ori de câte ori am încercat să rămânem neutri în această zonă, ”pur şi simplu nu ne-a ieşit”, ”de pe vremea lui Carol I până pe vremea lui Nicolae Ceauşescu”. El a precizat că ceea ce se întâmplă în Ucraina este treaba noastră, pentru că e vorba de valorile pe care statul român le-a construit de 30 de ani.

ADVERTISING

MAE român

„Ministerul Afacerilor Externe consideră că declarațiile făcute de domnul Andrei Marga în spațiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și efectele acestuia sunt inacceptabile. Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent”, a anunțat MAE.

Reprezentanții MAE mai spun că Marga a preluat elemente din discursul rușilor care, astfel, încearcă să justifice războiul din Ucraina,

„MAE respinge ferm poziționarea domnului Marga, care preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia. MAE reiterează susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel internațional”, a precizat MAE.

Marga nu dă înapoi

Într-un drept la replică trimis Digi24, Andrei Marga își menține și argumentează declarațiile controversate.

”Repet oricând afirmaţiile rostite, căci ele exprimă adevărul cel mai simplu cu putinţă. Altfel, lucrurile se ţin mai departe într-o criză absurdă, la care sunt, totuşi, alternative. 

Afirmaţiile mele corespund adevărului istoric, dreptului internaţional şi intereselor generale – dincolo de propaganda de azi care, poimâine, va fi socotită doar o eroare.

Cum era de aşteptat, după aceste afirmaţii, s-au convocat tot felul de inşi şi s-a făcut mobilizarea mediatică pentru a le contracara. Nu sunt mişcat. Niciunul nu a adus vreun argument factual împotriva a ceea ce am spus. Este doar adevăr în afirmaţiile mele şi mi-am făcut datoria profesională, civică şi morală să-l rostesc....”, a spus Marga.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇