Ziua 229 de război. Rusia a tras 83 de rachete spre Kiev şi alte oraşe ale Ucrainei. Bilanţul victimelor crește, apar noi scenarii care-l contrazic pe Putin (Foto&Video)

Ziua 229 de război. Rusia a tras 83 de rachete spre Kiev şi alte oraşe ale Ucrainei. Bilanţul victimelor crește, apar noi scenarii care-l contrazic pe Putin (Foto&Video)

Ziua 229 de război a început cu atacuri cu rachete de croazieră ruseşti în marile oraşe ale Ucrainei, de la Harkov și până la Liov (aproape de granița cu Polonia). Raidurile aeriene au ucis cel puțin 14 civili și au rănit 97, anunţă poliţia ucraineană.

Luni dimineaţă, la o oră de vârf, mai multe explozii au zguduit Kievul, într-o zonă centrală şi aglomerată. Este primul atac cu rachete din capitală din luna iunie. Alerta de raid aerian de la Kiev a început la ora 06:47 și a sunat până la 12:25, însă când oamenii credeau că s-a terminat, puțin după ora 15:00, a început să sune din nou.

Au fost şi multe alte orașe atacate cu rachete: Liov, Zaporojie, Nikolaiev, Jitomir, Hmelnițki, Nipru, Odesa și Ternopil. 83 de rachete au fost lansate, potrivit ucrainenilor. 43 dintre acestea au fost neutralizate de apărarea antiaeriană. Trei dintre rachete au violat spaţiul aerian al Moldovei.

Loviturile nu vizează obiective militare, ci mai degrabă țintele sunt civile, cum ar fi numeroase generatoare termice și substații electrice. O rachetă a lovit chiar lângă Ambasada României la Kiev. Ca urmare a evenimentelor de azi, toate şcolile din Ucraina vor trece online până vineri. În plus, Ucraina oprește exporturile de electricitate și Zelenski le cere oamenilor să reducă drastic consumul, după ce 1.307 de localități din 15 regiuni au rămas fără curent.

ADVERTISING

Propagandiștii televiziunii de stat de la Moscova au cerut atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei pentru ca ţara să înghețe şi să se supună. La atacuri a reacţionat imediat preşedintele Volodimir Zelenski, care spune că ruşii „încearcă să ne distrugă și să ne șteargă de pe fața pământului”.

Ucrainenii se aşteptau la represalii dure, după explozia care a doborât o parte a podului Kerci, care leagă peninsula ocupată Crimeea de Rusia continentală, sâmbătă dimineața. Vladimir Putin a recunoscut că raidurile de azi sunt o răzbunare, însă serviciile de la Kiev spun că informațiile arată că bombardamentele erau programare de săptămâni iar exploziile care au avariat Podul Crimeii ar fi tot mâna Rusiei.

Azi a fost şi prima zi de muncă a generalului Armaghedon, Serghei Surovikin, în noua sa funcţie oficială de comandant al trupelor ruse în Ucraina. Luptele au continuat pe fronturile deschise, iar la finalul zilei ministrul de Externe Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina va continua să-și elibereze teritoriile: „Orice face Putin, noi vom continua să ne eliberăm teritoriul. Acesta este războiul pentru existenţa Ucrainei. Acesta este războiul pentru existenţă al dreptului internaţional şi al orânduirii bazate pe reguli. Deci el poate să intensifice, poate să facă orice vrea. Dar noi vom continua să luptăm şi vom învinge”.

ADVERTISING

Citește AICI cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Atac cu rachete la Kiev

  • Cel puţin 5 explozii au zguduit Kievul, luni dimineaţă. Primarul Vitali Klitsciko spune că au avut loc câteva explozii în districtul Şevcenko, din centrul capitalei. O rachetă a lovit sediul companiei energetice DTEK.
  • O alertă aeriană a fost declanşată în Kiev și regiunea înconjurătoare.
  • Traficul pe linia roșie a metroului din Kiev a fost oprit. Toate stațiile de metrou funcționează ca adăposturi antieriene.
  • Un jurnalist local scrie că există victime civile: „Lovitura a fost dată în mod deliberat la ora de vârf, pe o stradă aglomerată, pentru ca mai mulți oameni să fie uciși”.
  • Deputatul Oleksii Goncharenko a adăugat: „Mașinile ard și geamurile au fost sparte în case. Sunt morți”.
  • Corespondentul FT Christopher Miller: Chiar centrul Kievului a fost lovit, chiar lângă Parcul Şevcenko. E cea mai apropiată lovitură de inima Kievului și de cartierul guvernamental de până acum, și prima din Kiev după multe săptămâni. Racheta a lovit o intersecție majoră, în timpul orelor de vârf ale dimineții.
  • Aşa arată parcul central din Kiev după bombardament
  • Rachetele de la Kiev se pot auzi în timpul transmisiunii LIVE de la BBC.
  • Ministrul Apărării din Ucraina scrie pe Twitter: „Curajul țării noastre nu va fi niciodată distrus de rachetele teroriste, chiar și atunci când acestea lovesc inima capitalei”.
  • Forţele Aeriene ale Ucrainei anunţă că 83 de rachete au fost lansate până acum. 43 dintre acestea au fost neutralizate de apărarea antiaeriană.
  • A reacţionat şi Zelenski: „Încearcă să ne distrugă și să ne șteargă de pe fața pământului. Distrugeți oamenii noștri care dorm acasă în Zaporojie. Omorâți oamenii care merg la muncă în Nipru și Kiev. Alarma aeriană nu se opreşte în toată Ucraina. Sunt rachete care lovesc. Din păcate, există morți și răniți. Vă rugăm să nu părăsiți adăposturile. Aveţi grijă de voi și de cei dragi. Să fim puternici". Mesajul a fost însoțit de un clip video care arată consecințele loviturii de la Kiev:

229-й день повномасштабної війни. 229-й день нас намагаються знищити та стерти з лиця землі. Загалом. Знищити наших людей, які сплять удома в Запоріжжі. Убити людей, які їдуть на роботу в Дніпрі та Києві. Повітряна тривога не затихає по всій Україні. Є влучання ракет. На жаль, є загиблі та поранені. Дуже прошу: не залишайте укриттів. Бережіть себе та своїх рідних. Тримаймося та будьмо сильними.——The 229th day of full-scale war. On the 229th day, they are trying to destroy us and wipe us off the face of the earth. Completely. Destroy our people who are sleeping at home in Zaporizhzhia. Kill people on their way to work in Dnipro and Kyiv.The air alarm does not stop throughout Ukraine. There are missiles hitting. Unfortunately, there are dead and wounded. Please do not leave shelters. Take care of yourself and your loved ones. Let's hold on and be strong.

Publicată de Володимир Зеленський pe Duminică, 9 octombrie 2022
  • Ce au ţintit ruşii - „11 facilități importante de infrastructură” din opt regiuni diferite, plus capitala Kiev, au fost lovite de bombardamentele din această dimineață, spune premierul Denis Şmihal. Propagandiștii televiziunii de stat de la Moscova au cerut atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei pentru ca ţara să înghețe şi să se supună.
  • Bombardamentele au avariat Departamentul de Vize al consulatului german din Kiev
  • A fost avariată și clădirea Misiunii Uniunii Europene de Consiliere pentru Ucraina, lcoalizată nu departe de „podul de sticlă”. Momentul în care a fost bombardat podul îl puteți viziona AICI.
ADVERTISING

Au fost atacate mai multe oraşe

  • Nikolaiev - Rusia a tras 10 rachete S-300 spre Nikolaiev azi noapte, a informat guvernatorul regiunii, Vitali Kim. În cursul dimineţii, oraşul a fost lovit de un nou val de rachete.
  • Zaporojie - Rachetele ruseşti continuă să cadă la Zaporojie, unde iar a fost lovit un bloc de locuinţe azi-noapte. Vestea bună e că linia electrică întreruptă de bombardamentele de la centrala nucleară a fost restabilită.
  • Liov - Primarul Andrii Sadovi a anunţat că s-au auzit explozii în Liov şi i-a îndemnat pe localnici să se adăpostească. 90% din oraș este fără electricitate sau apă caldă şi nici semafoarele nu funcţionează. „Au fost pornite generatoare de rezervă la mai multe stații de pompare pentru a restabili alimentarea cu apă”, spune edilul.
  • Există rapoarte despre explozii şi în Jitomir, Hmelnițki, Nipru, Odesa și Ternopil.
  • Seara au avut loc explozii și în Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, situat în regiunea centrală Dnipropetrovsk.

Securitate şi terorism

  • Scenariul autosabotajului - Serviciul de informații al Ucrainei (GRU) spune că dovezile indică faptul că Rusia a plănuit atacurile de azi cu rachete înainte de atacul de sâmbătă asupra Podului Crimeii. Și Mikhailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, e de părere că atacurile erau pregătite de săptămâni și sugerează că și exploziile care au avariat Podul Crimeii sunt tot mâna serviciilor speciale rusești.
  • Rusia escaladează conflictul - Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget A Brink, a descris atacul din această dimineață asupra Kievului drept un semn al escaladării Rusiei „împotriva civililor ucraineni”. A anunțat că nu are de gând să evacueze personalul ambasadei.
  • Cererile Ucrainei - Ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, a făcut un apel imediat pentru furnizarea de sisteme de apărare aeriană, în urma atacurilor de astăzi asupra orașelor ucrainene. El a postat un tweet în care spune că a vorbit cu omologul său canadian, Mélanie Joly, care l-a asigurat că „răspunsul la atacurile barbare ale Rusiei va fi un sprijin practic și mai hotărât pentru Ucraina”.
  • Medvedev, dat în urmărire - Ucraina l-a pus pe Dmitri Medvedev pe lista persoanelor date în urmărire. Fostul președinte și premier, actualmente vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, este acuzat de încălcarea suveranității teritoriale a Ucrainei.
  • Ce face Putin - Preşedintele Rusiei a convocat de urgenţă pentru azi Consiliul de Securitate, la două zile după explozia devastatoare a podului dintre Rusia şi Crimeea.
  • Rezoluţie la ONU - Adunarea Generală a ONU va începe astăzi, într-o sesiune specială, să dezbată un proiect de rezoluție care condamnă anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene.
  • Rusia, stat terorist - Un proiect de lege a fost introdus în Congresul SUA pentru a recunoaște Rusia ca stat terorist.
  • Pe de altă parte, preşedintele Zelenski şi-a reiterat poziţia potrivit căreia e imposibil să se negocieze cu Rusia: "Terorismul constant împotriva populaţiei civile este în mod evident o respingere de către Rusia a negocierilor reale. Terorismul la nivel de stat este una dintre cele mai grave crime internaţionale".
  • Reacția lui Iohannis - Președintele României a reacționat după-amiază pe Twitter. „Condamn cu fermitate atacurile oribile cu rachete ale Rusiei asupra oraşelor şi infrastructurii civile din Ucraina”, a scris șeful statului, cerând ca „uciderea oamenilor nevinovaţi să înceteze”.
  • Ambasada Kazakhstanului își somează cetățenii să plece din Ucraina.

Alte evoluții pe front

  • Atac în Rusia - Rușii anunță că doi oameni au fost răniți după ce ucrainenii au bombardat satul Tetkino din regiunea Kursk. O clădire rezidențială de două etaje a luat foc.
  • Dronele iraniene, lansate din Belarus - Statul Major ucrainean acuză Rusia de lansarea unor drone de atac iraniene din Belarus. Anunță că a distrus 13 drone iraniene kamikaze de tip Shahed-136 în doar trei ore și jumătate.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇