În premieră, Putin a numit oficial un comandant al trupelor din Ucraina. Cine e generalul Armaghedon

În premieră, Putin a numit oficial un comandant al trupelor din Ucraina. Cine e generalul Armaghedon

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat public pentru prima dată numirea unui comandant al forțelor de invazie din Ucraina.

Anterior, erau precizate oficial doar numele comandanților grupărilor de trupe. Cine se afla la conducerea armatei ruse în Ucraina se ştia doar pe surse, scrie portalul rus de opoziţie Medusa.

Numirea vine într-un moment foarte dificil pentru ruşi, în aceeași zi în care Vladimir Putin a primit o lovitură umilitoare după ce o explozie de pe podul Kerci a scufundat o porțiune de autostradă și a provocat un incendiu major pe calea ferată. Anunţul vine şi pe fundalul unei contraofensive de succes a trupelor ucrainene, care la începutul lunii octombrie au eliberat oraşul Liman din regiunea Donețk și au forțat trupele ruse să părăsească nordul regiunii Herson.

ADVERTISING

Serghei Surovikin este un general foarte cunoscut, care a condus misiunea militară rusă în Siria, în 2017, unde a fost acuzat că a folosit tactici „controversate”, inclusiv bombardarea fără discernământ a luptătorilor antiguvernamentali, scrie şi The Guardian. El a primit titlul de Erou al Rusiei pentru operațiunea din Siria.

Această numire, prima anunţată oficial pentru un comandant pe câmpul de luptă din Ucraina, poate indica faptul că Moscova înțelege acum că armata sa este în pericol de colaps, forțele Kievului avansând în toate cele patru regiuni pe care Putin pretinde că le-a „anexat”.

Fost șef al Forțelor Aerospațiale Ruse, Surovikin a fost numit în vară comandant al trupelor din sud, înlocuindu-l pe generalul Alexander Dvornikov, care a rezistat doar câteva luni în funcție.

ADVERTISING

Serghei Surovikin, acum în vârstă de 55 de ani, a servit în unitățile forțelor speciale, inclusiv în Afganistan. El a mai fost comandant al trupelor ruse în Tadjikistan și Cecenia. „De peste 30 de ani, cariera lui Surovikin e plină de acuzații de corupție și brutalitate”, au scris oficialii britanici de informații într-un raport recent.

Pe de altă parte, Surovikin a fost de două ori în închisoare, pentru trafic de arme și pentru că a condus o coloană militară împotriva protestatarilor în timpul loviturii de stat din 1991.

La 24 de ani, pe atunci căpitan, el a condus o divizie care a trecut prin baricadele ridicate de protestatari. Trei bărbați au fost uciși, inclusiv unul care a fost zdrobit. Surovikin a petrecut câteva luni în arest, dar acuzațiile pentru moartea acelor oameni au fost în cele din urmă retrase (procuratura din Moscova a decis că „a urmat ordinele comandamentului”).

ADVERTISING

„Este extrem de simbolic faptul că Serghei Surovikin, singurul ofițer care a ordonat să se tragă asupra revoluționarilor în august 1991 și a ucis trei persoane, este acum responsabil de acest ultim efort de restabilire a Uniunii Sovietice”, a scris Grigori Yudin, un sociolog rus.

Odată cu numirea, Kremlinul ar putea încerca, de asemenea, să combată criticile naționaliștilor care au acuzat armata că gestionează greșit războiul din Ucraina și că nu a folosit tactici mai dure pentru a încerca să forțeze guvernul de la Kiev să cedeze.

Printre rușii care au salutat numirea lui Surovikin s-a numărat Evgheni Prigozin, fondatorul companiei militare private Wagner și un critic vocal al conducerii militare. „Surovikin este cel mai capabil comandant din armata rusă. (...) Este o figură legendară, s-a născut pentru a-și sluji cu credinţă patria-mamă. După ce a primit un ordin [în 1991], Surovikin a fost acel ofițer care a urcat fără ezitare în tancul său și a mers înainte pentru a-și salva țara”, a declarat Evgheni Prigozin.

Surse citate de Medusa îl descriu pe Surovikin drept un adept al atacurilor cu rachete asupra infrastructurii, inclusiv asupra infrastructurii civile. În armată, el e cunoscut sub numele de generalul Armaghedon, pentru capacitatea sa de a acționa dur şi în afara normelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇