După ce fusese dat dispărut, "submarinul Apocalipsei" a fost depistat în "curtea din spate" a marinei ruse (Foto)

După ce fusese dat dispărut, "submarinul Apocalipsei" a fost depistat în "curtea din spate" a marinei ruse (Foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Submarinul rusesc Belgorod, echipat cu torpile nucleare intercontinentale, a fost reperat în Marea Barents, în nordul Peninsulei Kola din Rusia, după o perioadă în care nu a mai fost văzut.

Naval News a publicat miercuri imagini ale submarinului dotat cu arme nucleare „apocaliptice”, punând capăt speculațiilor despre dispariția acestuia. Ziarul italian La Repubblica a scris luni că Belgorod ar fi plecat în Marea Kara pentru a testa torpilele intercontinentale Poseidon.

Pentagon a refuzat să ofere, la solicitarea USNI News, date despre mișcările submarinului, însă un oficial al Apărării a negat informațiile apărute în presa mondială pe acest subiect.

ADVERTISING

Belgorod (K-329) este un submarin unic. Cu o lungime de 178 de metri, o lățime de 15 metri și o capacitate de 30.000 de tone, este cel mai mare submarin construit în lume după cunoscuta clasă Typhoon, fiind dotat cu arma strategică Poseidon, unică în sine.

Aceasta este descrisă de marina americană drept o "armă intercontinentală autonomă cu propulsie nucleară" și combină raza de acțiune incredibilă cu performanțe greu de contracarat. Există temerea că, odată lansată, Poseidon nu poate fi oprită cu armamentul existent.

ADVERTISING

Submarinul Belgorod a fost lansat în 2019, dar a fost pus în funcțiune la 8 iulie 2022, așadar aceasta este una dintre primele sale deplasări lungi. Traseul este, totuși, foarte apropiat de casă, practic submarinul se află în "curtea din spate" a marinei militare ruse.

Belgorod a părăsit portul Severodvinsk, Marea Albă, în urmă cu câteva săptămâni, iar la 22 septembrie se afla în Marea Barents, unde a fost observat și pe 27 septembrie. În ambele rânduri, acesta a ieșit la suprafața mării, ceea ce nu este neobișnuit pentru astfel de submarine.

ADVERTISING

O posibilă demonstrație de forță

Naval News nu exclude un test de lansare a torpilei Poseidon. Publicația menționează că ar putea fi o lansare de rutină, pentru a testa un nou sistem de arme, sau o demonstrație politică.

Testarea armelor nucleare, chiar și fără focoase, poate face parte din scara de escaladare aleasă de Rusia. Deocamdată, manevrele lui Belgorod sunt conforme, în linii mari, cu ceea ce se poate aștepta de la un nou submarin.

Un suspect mai puțin pentru atacarea Nord Stream

Un alt subiect abordat de publicația citată îl reprezintă scurgerile de gaz din magistrala Nord Stream din Marea Baltică, din 26 septembrie, despre care se crede că sunt urmarea unui act de sabotaj comis de Rusia.

Pe lângă torpilele Poseidon, Belgorod are o altă capacitate importantă: poate acționa ca "submarin-mamă" ("platformă de găzduire") pentru submarine de dimensiuni mici care operează pe fundul mării în "misiuni speciale".

Chiar dacă, din punct de vedere tehnic, Belgorod ar fi potrivit pentru a efectua un astfel de atac, chiar și în ape relativ puțin adânci, e puțin probabil ca acest submarin să fi fost implicat într-o asemenea operațiune. Din moment ce a fost observat în Marea Barents în 22 septembrie și din nou în 27 septembrie, ar fi fost imposibil ca el să se fi aflat în Marea Baltică la data exploziilor gazoductelor. Iar dacă ne uităm la planurile sale de navigație din trecut, e la fel de puțin probabil ca Belgorod să fi navigat în Marea Baltică înainte.

Asta nu exclude ca Rusia să se fi aflat în spatele atacurilor, dar îl scoate pe Belgorod de pe lista suspecților, precizează Naval News.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇