Rusia a testat cel mai mare submarin nuclear construit în ultimii 30 de ani

Rusia a testat cel mai mare submarin nuclear construit în ultimii 30 de ani

Rusia a testat, în weekend, un submarin nuclear gigant. Este vorba despre K-329 Belgorod, lansat în apă deschisă pentru prima dată, în Marea Albă, scrie Naval News.

Testul a început în Severodvinsk, același oraș în care a fost lansat la apă pentru prima oară submarinul, în aprilie 2019.

Belgorod este considerat a fi cel mai mare submarin dezvoltat oriunde în lume în ultimii 30 de ani. 

El are braţe robotizate care pot manipula sau chiar tăia cablurile vitale care se află pe fundul mării. Preocuparea în NATO este că acestea ar putea include cablurile de Internet din mare care leagă țările occidentale.

ADVERTISING

Scopul lui Belgorod rămâne momentan un mister pentru analiștii occidentali. Ar putea fi un submarin gazdă, un fel de ”nava mamă” pentru submarinele pitice de scufundări adânci.

Al doilea rol ar putea fi de intimidare și atac nuclear. Submarinul va fi dotat cu șase torpile Poseidon ‘2м39 ′. Este vorba despre o categorie complet nouă de arme, care nu a mai fost lansată de nicio altă marină.

Cu o lungime de peste 20 de metri, acestea sunt de fapt drone gigantice subacvatice cu o rază de acțiune practic nelimitată și un focos nuclear.

ADVERTISING

Testul a avut loc la câteva zile după înfruntarea în Marea Neagră cu Marea Britanie.

Russian Navy submarine Belgorod (K-329) first sailing

Citește și:

ADVERTISING

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇