Ce s-a întâmplat, de fapt, în conflictul distrugătorului britanic cu ruşii, din Marea Neagră. O relatare BBC

Ce s-a întâmplat, de fapt, în conflictul distrugătorului britanic cu ruşii, din Marea Neagră. O relatare BBC

Un corespondent BBC, care se afla miercuri la bordul distrugătorului britanic HMS Defender, a dat detalii despre incidentul din Marea Neagră.

Jonathan Beale a povestit că nava de război a fost hărțuită de armata rusă. Jurnalistul BBC a precizat că a văzut peste 20 de avioane rusești și două nave care s-au apropiat foarte mult, obligând vasul de război să își schimbe direcția.

Jonathan Beale a mai spus că marinarii britanici au intrat în alertă și au încărcat armamentul de la bord. Între timp, de pe navele rusești au venit amenințări cu deschiderea focului.

ADVERTISING

Iată întreaga relatare a jurnalistului BBC:

"Sunt la bordul unei nave de război în Marea Neagră. Echipajul se afla deja la posturi în momentul când ne-am apropiat de extrema sudică a Crimeii, ocupată de Rusia. Sistemele de armament de la bordul distrugătorului fuseseră deja încărcate.

Aceasta ar fost o mișcare deliberată, pentru a transmite un mesaj Rusiei. HMS Defender urma să navigheze în limita de 12 mile (19 kilometri) a apelor teritoriale ale Crimeii. Căpitanul a insistat că nu caută decât să urmeze un traseu sigur de-a lungul unui culoar recunoscut internațional.

ADVERTISING

Două nave de coastă rusești care urmăreau vasul au încercat să îl forțeze să schimbe cursul. La un moment dat, una din navele rusești s-a apropiat la circa 100 de metri.

Au fost emise avertismente din ce în ce mai ostile prin radio, inclusiv unul care spunea: «dacă nu schimbați cursul, deschid focul». Am auzit focuri în depărtare, dar cred că mult în afara razei de pericol.

În timp ce HMS Defender naviga de-a lungul culoarului maritim, a fost survolat de avioane rusești. Căpitanul, Vincent Owen, a declarat că nava a detectat mai mult de 20 de avioane militare în apropiere. Căpitanul Owen a mai spus că misiunea a fost sigură și nu a fost o situație de confruntare".

ADVERTISING

Declarațiile lui sunt în contradicție cu cele ale biroului premierului britanic și ale Ministerului Apărării, care au negat orice confruntare.

În schimb, Moscova a anunțat miercuri că un avion de luptă al Rusiei și nave rusești au tras focuri de avertisment asupra unei nave de război britanice.

Armata rusă susține că vasul a încălcat frontierele Rusiei în Marea Neagră, lângă Crimeea anexată.

HMS Defender naviga din Odessa în sudul Ucrainei către Georgia. Pentru a ajunge acolo, a trecut la sud de peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o din Ucraina în 2014, printr-o mișcare care nu a fost recunoscută la nivel internațional.

În timp ce Moscova susține că peninsula și apele sale sunt teritoriu rus, Marea Britanie spune că HMS Defender trecea prin apele ucrainene pe o rută de tranzit utilizată în mod obișnuit și recunoscută la nivel internațional.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇