Impactul exploziei de pe Podul Kerci este resimţit până la Kremlin. Cum va răspunde Putin?

Impactul exploziei de pe Podul Kerci este resimţit până la Kremlin. Cum va răspunde Putin?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Podul Kerci către Peninsula Crimeea „a fost bijuteria coroanei” în ce privește proiectele de infrastructură ale lui Vladimir Putin, fiind descris de presa rusă în termeni de „construcţia secolului”. Astfel, impactul exploziei de sâmbătă dimineaţa va fi resimţit până la Kremlin, potrivit unei analize The Guardian.

Pe 15 mai 2018, cu ocazia inaugurării, Putin a ţinut un discurs despre importanţa pe care podul o are pentru Rusia, un „miracol visat timp de mai multe epoci istorice” care în sfârşit se întâmplase.

ADVERTISING

De la declanşarea invaziei în Ucraina, Rusia a asigurat o apărare masivă a Podului Kerci şi a ameninţat cu represalii dacă acesta va fi atacat. Dar sâmbătă, la primele ore ale dimineții, o explozie a unei maşini-capcană a declanșat un incendiu uriaș și a fost distrusă bună parte din porţiunea rutieră a podului.

Incidentul are loc la o zi după ce Putin a împlinit 70 de ani și în aceeași săptămână cu definitivarea procedurilor de anexare a altor patru regiuni ucrainene - Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk.

ADVERTISING

Însă incidentul nu este doar unul simbolic: podul Kerci era principala rută de aprovizionare a trupelor ruseşti din Crimeea, dar şi din alte regiuni din sudul Ucrainei, unde armata rusă a fost în retragere în ultimele zile.

Şi chiar dacă mai sunt şi alte căi de aprovizionare pentru Crimeea, cum ar fi porturile sale, afectarea podului este de o importanţă uriaşă pentru un loc care până de curând a fost considerat de Rusia ca fiind de neatins.

În plus, acesta este doar cel mai recent eveniment din seria de umilințe suferite de armata rusă în Ucraina și vine pe fondul nemulţumirii în creştere a elitelor şi a analiştilor ruşi faţă de modul în care Putin conduce acest război.

ADVERTISING

Iar din acest motiv, presiunea e tot mai mare la Kremlin și poate influența modul în care Moscova va răspunde. Și ăsta e un lucru nu tocmai bun, având în vedere că vine pe fondul unor temeri tot mai mari că s-ar putea ajunge la folosirea armelor nucleare.

De altfel, în aprilie, când Kievul a anunțat că Podul Kerci este o țintă avută în vedere și că dacă ar fi existat ocazia să-l distrugă acest lucru s-ar fi întâmplat, răspunsul a venit de la Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre cei care fac cel mai des amenințări nucleare.

„Unul dintre generalii ucraineni a vorbit despre dorința de a ataca Podul Crimeii. Spre că înțelege care vor consecințele și unde vom lovi, dacă se întâmplă asta”, a spus atunci Medvedev.

Iar ucrainenii obișnuiți nu au uitat asta și se tem că zilele următoare vor aduce şi mai multă violenţă și distrugeri.

Până când vom vedea cum răspunde Moscova, vedem însă cum a reacționat Kievul, care nu s-a ferit să-și manifeste bucuria. Oficialii au comparat situația cu cea din aprilie, când a fost scufundat crucişătorul Moscova.

„Crucişătorul Moscova şi podul Kerci, două faimoase simboluri ale puterii ruse în Crimeea ucraineană, au fost doborâte. Ce urmează, rusnacilor?”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării.

În plus, una dintre cele mai mari bănci din Ucraina a anunţat că a emis deja un nou card de debit cu imaginea podului prăbuşit.

Așadar, putem spune din start că e o uriaşă victorie propagandistică pentru Kiev, care transmite, astfel, că nu îi este frică de ameninţările nucleare ale lui Putin, dar și că are încredere că va câştiga războiul.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇