Ziua 227: Podul Kerci în flăcări, Kievul ar fi implicat. Putin schimbă comandantul de război și încearcă să minimizeze lovitura încasată (Video)

Ziua 227: Podul Kerci în flăcări, Kievul ar fi implicat. Putin schimbă comandantul de război și încearcă să minimizeze lovitura încasată (Video)

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 227, zi marcată, la primele ore, de o explozie puternică urmată de un incendiu uriaș pe Podul Kerci, care face legătura între Rusia și Pensinsula Crimeea. Un pod esențial pentru ruși în războiul din Ucraina, a cărui distrugere parțială reprezintă o lovitură puternică pentru Kremlin.

Rusia a spus că ar fi vorba de o mașină-capcană, un camion care a explodat, iar Putin a ordonat o anchetă și a mobilizat oficiali de rang înalt să meargă la locul exploziei. Cel puțin trei oameni au murit.

Oficiali ucraineni au lăsat să se înțeleagă - dincolo de bucuria nedisimulată - că Kievul ar fi implicat, dar nu există nicio confirmare în acest sens. Ucraineni simpli se bucură și își fac poze cu podul în flăcări, în timp ce localnicii din zona podului au făcut cozi la benzinării, de teamă că vor rămâne fără carburanți.

Este așteptată reacția Moscovei, podul având o însemnătate foarte mare pentru Vladimir Putin. O primă măsură a fost internă și Putin l-a schimbat pe comandantul pentru „operaţiunea militară specială” din Ucraina. Totodată, mașinăria de propagandă a Kremlinului a încercat să minimizeze magnitudinea loviturii încasate.

ADVERTISING

Explozie și incendiu uriaș pe podul care leagă Rusia de Crimeea

  • Explozia puternică s-a produs, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 06:00, pe Podul Kerci. Un tren cu vagoane cisternă a sărit în aer şi a produs o deflagraţie foarte mare. Comitetul naţional antiterorist rus spune că explozia unui camion-capcană a produs incendierea a 7 vagoane-cisternă. Imaginile arată că o parte rutieră a podului s-a prăbuşit și a fost oprit și traficul rutier şi cel feroviar.
  • Comitetul de Investigații rus a anunțat că cel puţin trei persoane au murit: „Aceştia sunt, probabil, pasagerii unei maşini care se afla lângă camionul care a explodat. În prezent, trupurile a două victime au fost deja scoase din apă – un bărbat şi o femeie, identităţile lor sunt în curs de stabilire”.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a anunțat că Vladimir Putin a dispus crearea unei comisii guvernamentale pentru a investiga incidentul. În plus, spre seară, Putin a semnat un decret prin care însărcinează FSB să asigure paza strictă pentru tot ce înseamnă transport peste Strâmtoarea Kerci, liniile de energie dintre Rusia și Crimeea și conducta principală de gaz Krasnodar - Crimeea.
  • În jurul prânzului, Ministerul pentru Situații de Urgență a declarat că incendiul a fost stins, informează Interfax.
  • Circulația pe Podul Crimeii a fost reluată la ora 18:00, dar doar pentru mașini și autobuze și se fac controale amănunțite. Șoferii de camioane sunt trimiși să ia feribotul. Și circulația feroviară a fost reluată. Compania de transport Russian Grand Service Express a anunțat că „trenul cu două etaje nr. 28 Simferopol-Moscova a plecat din capitala Crimeei astăzi la ora 17:10, conform programului. Trenul nr. 8 Sevastopol-St. Petersburg a plecat din Sevastopol la ora 17:15”.
  • Proprietarul camionului transformat în bombă este Samir Yusubov, potrivit presei ruse. El are o firmă de transport și le-a spus jurnaliștilor că nu are niciun fel de implicare în ceea ce s-a întâmplat, ci doar primise o comandă de a transporta fertilizant. Cel care conducea camionul este unchiul său, Mahir Yusubov, în vârstă de 51 de ani, și autoritățile iau în considerare scenariul în care șoferul a fost folosit fără să știe.
  • Uniunea asiguratorilor din Rusia a estimat pagubele provocate Podului Crimeii între 3,2 și 8,1 milioane de dolari.
ADVERTISING

Reacții din Rusia și Ucraina

  • Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean, a sugerat că Ucraina ar fi fost implicată: „Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei, tot ce aparţine ocupaţiei ruse trebuie expulzat”.
  • Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a postat un video cu podul în flăcări combinat cu imaginile celebre în care Marilyn Monroe cântă „La mulți ani, dle președinte!”, aluzie la Vladimir Putin, care a aniversat ieri împlinirea a 70 de ani.
  • Ministerul Apărării din Ucraina a comparat momentul cu distrugerea crucișătorului Moscova: „Crucişătorul Moscova şi Podul Kerci, două faimoase simboluri ale puterii ruse în Crimeea ucraineană, au fost doborâte. Ce urmează, rusnacilor?”.
  • Ultimul care a comentat a fost președintele Volodimir Zelenski, fără a face însă referire directă la eveniment: „Astăzi a fost o zi bună şi preponderent însorită pe teritoriul statului nostru. Erau vreo 20 de grade şi însorit în mari părţi ale ţării. Din păcate, în Crimeea a fost înnorat. Dar a fost cald și acolo. Indiferent câţi nori sunt, ucrainenii ştiu ce să facă. Şi ştiu că viitorul nostru este luminos. Acesta este un viitor fără ocupanţi. Pe întreg teritoriul nostru, în special în Crimeea. Dacă ocupanţii fug cât încă au o şansă, aceasta va fi cea mai bună opţiune pentru ei. Dacă sunt forţaţi să rămână, orice ocupant poate găsi o modalitate de a se preda. Garantăm păstrarea vieţilor tuturor militarilor ruşi care depun armele şi se predau în mod voluntar”.
  • De cealaltă parte, președintele Consiliului de Stat al republicii Crimeea, Vladimir Konstantinov, a spus că „vandalii ucraineni au reușit să ajungă cu mâinile lor însângerate la podul din Crimeea", dar încearcă să minimizeze gravitatea situației și spune că daunele nu au fost mari și totul va fi reparat ușor și repede.
  • De la Kremlin a plecat spre presa o circulară despre cum trebuie să fie transmis subiectul către ruși. Jurnaliștii trebuie să sublinieze că podul a fost avariat, nu distrus, că reparațiile deja au și început, că sunt rute alternative și că circulă feribotul.
  • Ca urmare a incidentului, locuitorii din zonă s-au grăbit spre benzinării, unde s-au format cozi, de teama unei potenţiale penurii de combustibil.
  • Iar ucrainienii se pozează pe fundal cu o imagine cu podul distrus de explozii.

Imagini cu distrugerile care au fost provocate podului

  • Pasajul de cale ferată unde are loc incendiul face parte dintr-o pereche de poduri paralele, care traversează strâmtoarea Kerci, care leagă Krasnodar, în Rusia, şi Crimeea. Podul are o lungime de circa 19 km și fost construit de Rusia după invazia şi anexarea Crimeei în 2014 și inaugurat de Putin în 2018. Este o importantă rută logistică de aprovizionare pentru forţele ruseşti din Crimeea şi din sudul Ucrainei ocupate.
  • Comisia rusă care face investigația ordonată de Putin a postat un video de la locul exploziei.
  • Alte imagini postate anterior arătau zona prăbușită în apă din porțiunea rutieră a podului.

Alte evoluții pe front în ziua 227 de război

  • Comandant nou pentru război - Armata rusă a anunţat, sâmbătă, numirea unui nou comandant pentru „operaţiunea militară specială” din Ucraina - generalul Serghei Surovikin. În vârstă de 55 de ani, Surovikin este un veteran al războiului civil din Tadjikistan din anii 1990, al celui de-al doilea război din Cecenia din anii 2000 şi al intervenţiei ruse în Siria lansată în 2015.
  • Atac în Belgorod - Guvernatorul regiunii Belgorod a anunțat că patru atacuri ale ucrainenilor au vizat diverse ținte de pe teritoriul rus în cursul acestei zile.
  • Teritoriu eliberat - Doar în această săptămână, soldaţii ucraineni au eliberat 776 de kilometri pătraţi de teritoriu în estul ţării şi 29 de localităţi, dintre care şase în regiunea Lugansk. În total, de la începutul acestei operaţiuni ofensive, au fost deja eliberaţi 2.434 de kilometri pătraţi şi 96 de aşezări, a informat președintele Zelenski.
  • Starlink se întrerupe - Forțele ucrainene au raportat întreruperi ale comunicării prin Starlink în prima linie a frontului, susțin oficiali ucraineni citați de Financial Times. Prin intermediul sateliților lui Elon Musk, trupele ucrainene comunică între ele și operează drone, întreruperea acestora provocând probleme mari. Cele mai mari întreruperi s-au semnalat în teritorii unde are loc contraofensiva ucraineană - în sudul regiunilor Herson și Zaporojie și de-a lungul liniei frontului în Harkov, Donețk și Lugansk. Problemele au apărut în primul rând atunci când soldații ucraineni au intrat în teritorii controlate de Rusia. Nici Musk și nici oficiali ucraineni nu au vrut să comenteze.
  • Explozii la Harkov - O serie de explozii au zguduit sâmbătă dimineaţă oraşul Harkov, din estul Ucrainei, declanşând o serie de explozii secundare, transmite AP, precizând că pentru moment nu au fost raportate victime. Au fost raportate incendii la una dintre instituţiile medicale ale oraşului şi la o clădire nerezidenţială. Exploziile au loc la câteva ore după ce Rusia a concentrat atacurile asupra zonelor pe care le-a anexat ilegal.
  • Centrala de la Zaporojie, deconectată - Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată din martie de Rusia, şi-a pierdut conexiunea la alimentarea electrică externă sâmbătă dimineaţa devreme în urma unui bombardament. Au fost activate generatoarele diesel. Șeful AIEA va merge la Moscova pentru a încerca să găsească o soluție.
ADVERTISING

Evoluții economice

  • Finanțare de urgență - Fondul Monetar Internaţional (FMI) va debloca 1,3 miliarde de dolari în finanţare de urgenţă pentru Ucraina prin noul său instrument de ajutorare pentru a face faţă şocurilor alimentare, a anunţat vineri instituţia într-un comunicat, notează AFP.
  • Gaze pentru Italia - Livrările de gaze ruseşti către Italia prin Austria au fost reluate, ducând la un moment de respiro pentru creşterea preţurilor la gaze în Europa.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇