Frontul nevăzut al războiului din Ucraina: Lupta care se duce din spațiu

Frontul nevăzut al războiului din Ucraina: Lupta care se duce din spațiu

Războiul din Ucraina a scos în evidență importanța sateliților pentru operațiunile de pe front. Spionajul, monitorizarea, comunicațiile și precizia armelor depind în mare măsură de observatorii din jurul Terrei.

În ciuda abordării convenționale a armatei ruse și a tehnicii rudimentare care i-a jucat de multe ori feste, în Ucraina se duce acum cel mai modern război din istorie.

Șeful Forței Spațiale a Statelor Unite, generalul Jay Raymond, a declarat într-un interviu pentru BBC că acesta e "primul război în care capacitățile spațiale comerciale au jucat un rol însemnat". Conflictul din Ucraina este, totodată, prima confruntare importantă în care ambele tabere depind major de tehnologia spațială.

Fără să dea detalii precise, din evidente rațiuni de securitate, despre modul în care SUA și aliații săi ajută Ucraina, generalul american a furnizat, totuși, pentru BBC câteva informații generale care arată cât de mult contează prezența în spațiu pentru reușita operațiunilor militare de pe front. "Folosim spațiul pentru a ajuta la precizia loviturilor, folosim spațiul pentru a furniza avertizări despre rachete și orice amenințare care vizează Statele Unite sau aliații ori partenerii noștri", a spus el.

ADVERTISING

Există peste 5.000 de sateliți în spațiu, cei mai mulți fiind operați în scopuri comerciale. Dar printre aceștia se numără și sateliții militari, în majoritate deținuți de Statele Unite, Rusia și China.

Ucraina nu are niciunul, dar a primit un ajutor considerabil din partea Vestului, sub multe forme. Primul constă în furnizarea de informații, în supraveghere și recunoaștere. Astfel, Kievul are acces la o cantitate fără precedent de imagini din satelit.

Directorul Agenției Naționale de Informații Geospațiale a spus la o conferință recentă că numărul imaginilor comerciale realizate de sateliți deasupra Ucrainei s-a dublat în perioada premergătoare războiului.

Viceamiralul Marshal Paul Godfrey, șeful comandamentului spațial al Marii Britanii, a spus că, pe lângă datele comerciale și civile de recunoaștere furnizate Kievului, "există o mulțime de națiuni cu capacități în spațiu - și ele se uită, de asemenea, la Ucraina".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Recunoașterea spațială scoate adevărul la suprafață

Recunoașterea spațială (ISR) a ajutat la identificarea inițială a trupelor ruse înainte de invazia de la 24 februarie, apoi la observarea mișcărilor de trupe și a logisticii militare. Sateliții au fost folosiți și pentru a urmări navele ruse de război din Marea Neagră, inclusiv a crucișătorului Moskva, scufundat de Ucraina.

Observatori tăcuți și minuțioși ai prezentului, sateliții nu scapă nimic din ceea ce se întâmplă pe Pământ. Și nu mint niciodată. Potrivit viceamiralului englez Marshal Godfrey, recunoașterea spațială a fost esențială în "spunerea" adevărului despre război. El a dat ca exemplu masacrul de la Bucea, de lângă capitala Kiev. Teza lansată de ruși, conform căreia cadavrele erau deja plasate pe străzi când ei au ajuns acolo, a fost demontată de imaginile din satelit datate.

Orgnizațiile media au avut, de asemenea, acces fără precedent la imagini satelitare comerciale care au fost utilizate pentru a corobora relatările de pe front. De exemplu, identificarea gropilor comune sau documentarea unui atac al armatei ucrainene asupra unei baze rusești din Crimeea.

ADVERTISING

Avertizările timpurii ale radarelor, transmise prin satelit, au ajutat, de asemenea, la urmărirea rachetelor balistice. Statele Unite poartă discuții pentru instalarea mai multor radare gigantice în Marea Britanie.

Recent, voluntarii ucraineni au strâns fonduri pentru cumpărarea unui satelit care să ajute armata în detectarea țintelor rusești.

Satelitul Sar (Synthetic Aperture Radar) realizat de compania finlandeză s-a dovedit extrem de eficient și a meritat cu vârf și îndesat cheltuiala. Potrivit oficialilor ucrainenei, în doar două zile de utilizare, pagubele provocate armatei ruse au depășit 16 milioane de dolari, mai mult decât a costat fabricarea satelitului.

Elon Musk a dat drumul la internet în Ucraina

Spațiul a devenit crucial și pentru comunicațiile din război. La început, Rusia a efectuat câteva lovituri pentru a anihila punctele-cheie din rețeaua de comunicații a Ucrainei, însă Kievul a beneficiat de ajutorul aliaților. Potrivit viceamiralului Marshal Godfrey, Elon Musk a contribuit decisiv la funcționarea internetului în Ucraina, după un apel lansat pe Twitter de ministrul ucrainean al Transformării Digitale, Mikhailo Fedorov.

Musk a trimis în Ucraina mii de kituri de internet Starlink care dau acces la constelația de sateliți ai companiei sale, SpaceX. A fost o mișcare crucială pentru armata ucraineană, care a primit linii de comunicații sigure în centrele de comandă din buncăre și pe linia frontului.

Precizia face diferența în război

Atât Rusia, cât și Ucraina, se bazează pe sistemele de poziționare, navigare și cronometrare (PNT) pentru a efectua lovituri precise asupra țintelor-cheie.

Rachetele de croazieră ale Rusiei sunt ghidate de sistemul de sateliți Glonass. Ucraina, în schimb, a primit rachete HIMARS din SUA. Acestea au o rază de acțiune de 80 de kilometri și sunt ghidate prin GPS, fiind folosite pentru a distruge ținte precum depozite de muniție și centre de comandă din spatele liniei frontului.

SUA au suplimentat recent ajutorul militar acordat Kievului cu baterii de artilerie Excalibur, ghidate prin GSP, care au lovituri mult mai precise. Iar precizia face diferența pe front.

Războiul spațial, viitorul conflictelor militare

Creșterea dependenței de tehnologia spațială provoacă temeri privind extinderea războiului dincolo de pământ, apă și aer. Rusia și China au efectuat teste de distrugere a propriilor sateliți, cu obiectivul de a-i distruge, la nevoie, pe cei ai oricărui potențial inamic, iar conducerea militară a Marii Britanii a avertizat recent că Moscova ar putea declanșa atacuri din spațiu asupra statelor occidentale.

Generalul Raymond a spus că "există un spectru complet de amenințări care ne preocupă", enumerând blocajele sistemelor și comunicațiilor GPS, armele cu fluxuri de energie precum laserul sau rachetele lansate de la sol care pot ținti sateliții.

El a adăugat că Statele Unite și aliații lor vor să se asigure că există un comportament sigur și responsabil în spațiu. "Ceea ce mă îngrijorează este că nimeni nu împărtășește această viziune", a mărturisit el. În realitate, militarizarea spațiului e în plină desfășurare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇