Fact checking-ul săptămânii: Informații distorsionate pentru a susține că evenimentele din Bucea au fost regizate

Fact checking-ul săptămânii: Informații distorsionate pentru a susține că evenimentele din Bucea au fost regizate

După retragerea militarilor ruși din mai multe localități, autoritățile din Ucraina au acuzat Rusia de un masacru în orașul Bucea, susținând că au găsit sute de cadavre ale unor persoane civile pe străzile orașului. Oficialii ruși au negat orice responsabilitate și au distribuit pe rețelele sociale postări care susțin că evenimentele din Bucea reprezintă o regie. Drept dovadă, aceste postări includeau un videoclip redat la viteză încetinită și într-o calitate slabă, inducând ideea că victimele care zăceau pe străzile orașului sunt actori. De fapt, atât versiunea originală a videoclipului, cât și fotografiile jurnaliștilor care au relatat evenimentele indică faptul că filmările din Bucea sunt reale. Informațiile sunt confirmate și de imaginile din satelit care arată cadavrele ce zăceau pe stradă cu aproape două săptămâni înainte ca forțele militare ruse să părăsească orașul.

 

Informații de context

La începutul lunii aprilie, armata ucraineană a reușit să elibereze mai multe orașe ocupate de forțele ruse, printre care și localitatea Bucea, de lângă Kiev. După retragerea militarilor ruși, oficialii ucraineni au acuzat Rusia de un masacru în orașul Bucea, susținând că au găsit sute de cadavre ale civililor pe străzile orașului. Armata ucraineană a difuzat primele imagini din Bucea pe 1 și 2 aprilie, iar de atunci jurnaliştii internaționali au relatat evenimentele din localitate. Mai multe fotografii și videoclipuri au arătat străzile orașului, unde au fost descoperite zeci de cadavre.

Ministerul rus al Apărării a negat orice responsabilitate și a redistribuit pe contul său de Telegram o postare care susține că fotografiile și videoclipurile din Bucea „sunt o farsă, un spectacol pus în scenă și o provocare a regimului de la Kiev pentru presa occidentală”. Iar purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Mariya Zakharova, a susținut că SUA și NATO au „ordonat” filmarea pentru a da vina pe Rusia.

Cel mai recent, pe 6 aprilie, în contextul accidentului petrecut în fața Ambasadei Rusiei în România, într-o postare pe contul oficial de Facebook, Ambasada a declarat: „trebuie să afirmăm cu regret că oricare ar fi motivele șoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influența unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizată în orașul Bucea.”

Pe Telegram, Facebook și alte platforme, oficialii ruși au susținut că evenimentele din Bucea sunt o regie și au distribuit un videoclip care arată imagini filmate dintr-o mașină în timp ce aceasta se deplasa pe o stradă pe care zăceau mai multe cadavre. Videoclipul este redat la o viteză încetinită și într-o calitate slabă a imaginii, însoțit de descrierea că „Aici, în a 12-a secundă, <<cadavrul>> din dreapta își mișcă brațul. La a 30-a secundă în oglinda retrovizoare <<cadavrul>> se așează”. Postările menționează drept sursă postul Espreso TV din Ucraina.

În România, aceeași versiune încetinită a videoclipului a fost preluată și distribuită de unele conturi pe rețelele sociale, cu descrieri similare: „Mai întâi, vedem unul dintre cadavre ridicând mâna, iar apoi, în oglinda retrovizoare, vedem un alt cadavru care se ridică, imediat ce a jucat rolul” (sic!).

Care sunt faptele?

Videoclipul publicat de Espreso TV, post online de televiziune din Ucraina, disponibil pe canalul de YouTube, nu arată persoane care își mișcă brațele sau se așează/ridică.

BBC News a postat o versiune a videoclipului în care sunt încercuite cu roșu cele două momente disputate, aflate la originea acuzațiilor că „oamenii din filmare sunt actori”. Astfel, cu privire la afirmația că „unul dintre cadavre ridică mâna”, se poate vedea că persoana surprinsă în filmare nu își mișcă brațul, iar iluzia optică se datorează unei picături de ploaie de pe parbrizul mașinii din care a fost făcută filmarea și calității slabe a videoclipului. O versiune a videoclipului, cu rezoluție mai bună, stabilește clar că aceasta este o picătură de ploaie și nu o mișcare a mâinii.

Similar, și cea de-a doua afirmație cu privire la „un cadavru observat în oglinda retrovizoare în timp ce se așează” este eronată. În versiunea încetinită a videoclipului, se vede modul în care oglinda laterală distorsionează reflexia corpului și a caselor din fundal (același efect poate fi văzut și în videoclipuri cu oglinzi laterale similare postate pe internet.

Sursa: BBC https://www.bbc.com/news/60981238

Aceleași concluzii sunt susținute și de analiza HoaxEye, organizație specializată în analiza și conținutului vizual înșelător.

Jurnaliștii AFP au intrat în Bucea pe 2 aprilie și au confirmat prezența a aproximativ 20 de cadavre îmbrăcate în haine civile. Aceștia au declarat: „De îndată ce am ajuns, am putut vedea că strada era plină de cadavre. Am văzut mai întâi un grup de trei și apoi am observat că erau mai multe în ambele direcții. Erau răspândite de-a lungul străzii la intervale neregulate, pe o distanță de aproximativ 400 de metri, unele singure, altele în grupuri mici de două sau trei persoane. Am parcurs întreaga lungime a locului cel puțin de două ori. Am numărat cadavrele, constatând că erau 20, le-am fotografiat și le-am filmat. În niciun moment nu am văzut vreunul dintre ele mișcându-se”.

BBC a corelat imaginile care prezintă ambele cadavre din videoclip (postat pe 2 aprilie) cu fotografii de înaltă rezoluție furnizate de Getty Images și AFP pe 3 aprilie, iar analiza a identificat aceleași victime surprinse în videoclipul postat de Espreso TV.

O analiză The New York Times a imaginilor din satelit a contrazis și afirmația că evenimentele de la Bucha ar fi fost „regizate” de ucraineni după ce forțele ruse s-au retras din oraș. Imaginile din satelit arată cadavre care zăceau pe stradă cu aproape două săptămâni înainte ca militarii ruși să părăsească orașul. Imaginea din 19 martie, raportată pentru prima dată de New York Times și confirmată de BBC, contrazice afirmația ministrului rus de externe Serghei Lavrov conform căreia imaginile cu cadavrele din Bucha, care au apărut în ultimele zile, au fost „înscenate” după retragerea forțelor militare ruse. Imaginea din satelit arată conturul unor posibile cadavre, în locațiile în care forțele ucrainene au declarat că le-au găsit atunci când au recăpătat controlul asupra orașului de lângă Kiev. De altfel, și victima despre care oficialii ruși susțin că își mișca brațul în videoclip este vizibilă în imaginile din satelit.

Imaginile din satelit au reperat încă de acum câteva săptămâni trupurile care zăceau pe străzi la Bucha, atunci când armata rusă deținea controlul asupra orașului. Sursa: BBC

Evaluarea noastră: informații distorsionate

Filmările originale pe care le-am analizat arată că victimele din Bucha sunt reale, acuzațiile cu privire la „actorii” din videoclipuri reprezintând o distorsionare a informațiilor transmise de aceste filmări.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ articole:

  • „presa mainstream minte/ ascunde adevărul/ manipulează/ publică informații fabricate”;
  • „războiul din Ucraina este fabricat, o regie, un spectacol”.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

politifact.com – Russia pushes false crisis actor claims about video from Bucha, Ukraine

bbc.com – Bucha killings: Satellite image of bodies site contradicts Russian claims

verificat.afp.com – Descoperirea cadavrelor din Bucea, Ucraina, nu este o „punere în scenă” cu „actori”

nytimes.com – Satellite images show bodies lay in Bucha for weeks, despite Russian claims.

twitter.com – HoaxEye, 3 aprilie, 2022

youtube.com – Шокуючі кадри розстріляних рашистами мирних мешканців Бучі | Espreso.TV

reuters.com – Russia says footage in Ukraine’s Bucha was ‘ordered’ to blame Russia

apnews.com – Ukraine accuses Russia of massacre, city strewn with bodies

Postare arhivată a Ministerului rus al Apărării

 

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇