Cel puțin opt avioane de război rusești par să fi fost avariate sau distruse în exploziile de marți de la baza aeriană Saki din Crimeea, potrivit unor imagini din satelit recent publicate, ceea ce contrazice afirmațiile Rusiei.
Miercuri seara, forțele aeriene ucrainene au declarat că cel puțin nouă avioane rusești au fost distruse în urma exploziilor. În paralel, Rusia a anunțat doar că a existat o persoană ucisă, 14 rănite și zeci de case din apropiere avariate, scrie The Guardian.
Rusia a încercat să minimizeze atacul, negând că ar fi fost avariată vreo aeronavă. Cu toate acestea, fotografiile din satelit par să arate mai multe avioane de luptă distruse sau avariate, ceea ce ar putea sugera posibilitatea unui atac țintit.
Imaginile, de la Planet Labs, cu sediul în SUA, arată suprafețe mari de pământ ars și pista deteriorată, alături de rămășițele arse ale aeronavelor militare.
Imaginile realizate în jurul orei 8 dimineața pe 9 august – cu aproximativ patru ore înainte de atac – și în jurul orei 16:40, pe 10 august, arată că cel puțin opt avioane au fost avariate sau distruse.
Deruta persistă. Cum s-au produs exploziile?
Aceste imagini realizate înainte și după explozii sunt prima confirmare că baza aeriană a fost puternic avariată, dar ridică semne de întrebare despre cum ar fi putut fi atacată o locație aflată la mai mult de 160 km de linia frontului.
Kievul nu și-a revendicat public responsabilitatea pentru atac – deși o face în privat – în timp ce un consilier al președintelui Volodimis Zelenski a sugerat că ar fi opera unor sabotori partizani.
„Într-o singură zi, ocupanții ruși au pierdut 10 avioane de luptă: nouă în Crimeea și încă unul în Zaporojie. Ocupanţii suferă, de asemenea, noi pierderi de vehicule blindate, depozite cu muniţii, rute logistice”, a declarat Zelenski, miercuri seara, în discursul său zilnic.
Eliot Higgins, fondatorul și directorul site-ului de investigații Bellingcat, a spus că „nu știe dacă există vreun moment, în istoria recentă, când Rusia să fi pierdut atât de multe mijloace aeriene într-o singură zi”.
„Pot distinge trei cratere, în locuri care par a fi folosite pentru depozitare, așa că s-ar putea ca acestea să fi fost vizate. O modalitate de a interpreta acele cratere este lovirea precisă cu o muniție cu rază lungă de acțiune”, a spus el. Craterele, afirmă Higgins, par a avea o lățime de aproximativ 20-25 m, ceea ce ar însemna că a fost folosită o muniție destul de puternică.
”Milblogger-ul” rus Rîbar (blogger specializat în probleme legate de război) spune însă că explozia nu a fost cauzată probabil de un atac cu rachetă. El a emis ipoteza că aceasta ar putea avea drept cauză neglijenţa şi nerespectarea normelor de securitate sau că un mic elicopter care transporta o bombă a lovit parcarea din apropiere.
Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat pentru BBC că Regatul Unit încă încearcă să stabilească modul în care s-au produs exploziile, dar a adăugat că, în opinia sa, este puțin probabil să fie implicate arme occidentale. Baza aeriană, a susținut el, a fost o țintă legitimă pentru forțele armate ale Ucrainei.
Baza aeriană Saki din Crimeea găzduiește avioane de luptă Su-30M, bombardiere Su-24 și transportorul Il-76, utilizate în mod regulat pentru a lansa lovituri cu rachete asupra Ucrainei și pentru a patrula Marea Neagră și zona înconjurătoare.
Imagini apărute pe rețelele de socializare sugerează, de asemenea, că daunele cauzate au fost considerabile. Un videoclip filmat într-o parcare din apropierea bazei a arătat mai multe mașini arse sau avariate cu geamurile sparte.